Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Rīgā notiks Mihaila Kaziņika dienas 2017

Redakcija
Redakcija

No 7. līdz 16. martam norisināsies tradicionālās Mihaila Kaziņika dienas. Ik gadu to programmu papildina jauni pasākumi. Šogad gaidāms starptautiskais instrumentālistu un vokālistu konkurss “Uzlecošās zvaigznes 2017”, vairāki koncerti ar Mihaila Kaziņika, Andreja Čistjakova, Daiņa Medjaņika, Staņislava Solovjova piedalīšanos, nakts mistērija “Ģēniju neprāts”, kā arī citi notikumi, kas aizraus profesionāļus, klasiskās mūzikas un Mihaila Kaziņika daiļrades cienītājus.

“Katru gadu radošā sadarbībā dzimst jaunas idejas, tiek gūti jauni iespaidi un jauni sasniegumi,” stāsta Rīgā notiekošo Kaziņika dienu organizatore Gaļina Poltoraka. “Mūsu konkurss “Uzlecošās zvaigznes” kļuvis par ievērojamu notikumu ne tikai Latvijai, bet arī daudziem jaunajiem izpildītājiem no Izraēlas, Krievijas, Anglijas, Kazahstānas, Lietuvas, Igaunijas, ASV un Ķīnas. Liels nopelns tajā ir mūsu patronam, izcilam muzikologam un aizrautīgam entuziastam – Mihailam Kaziņikam. Viņa darbs ir saistīts ne tikai ar mūziku - ideja par nākotnes skolu pamazām gūst ievērību kā Krievijā, tā pie mums Latvijā, skolā “Exupery”.

Kaziņika dienu galvenais notikums būs konkurss “Uzlecošās zvaigznes 2017”, kurš vienkopus pulcēs talantīgus vokālistus un muzikantus no Latvijas un citām valstīm. Konkursa kārtas norisināsies Reformātu baznīcā (Mārstaļu iela 10). Piedalīties konkursā tiek aicināti bērni un jaunieši līdz 30 gadu vecumam – gan solisti, gan grupas, ko vērtēs klasiskās mūzikas un akadēmiskā vokāla nominācijās. Dalībnieku reģistrācija jau norisinās mājas lapā Starptautiskais Talantu Centrs un pa tālr.: +371 28 491 488. Uzvarētāji un labākie konkursanti iegūs iespēju uzstāties Mihaila Kaziņika rīkotajos pasākumos ārpus Latvijas un lielākajos Vladimira Spivakova fonda muzikālajos projektos. Konkursa žūrijas sastāvā ir ievērojami mūziķi un kultūras darbinieki: Mihails Svetlovs (bass, Ņujorka, ASV), Staņislavs Solovjovs (klavieres, Sanktpēterburga, Krievija), Dainis Kalns (Siguldas Opermūzikas svētku dibinātājs un prezidents), Andrejs Čistjakovs (vijole, Maskava, Krievija), Iļja Raihlins (klavieres, Izraēla), Boriss Avramecs (mūzikas vēsturnieks, Latvija), Ata Svetlova (arfa, ASV).

Mihails Kaziņiks vienmēr Rīgai sarūpē īpašus koncertus. Šoreiz klausītājus gaida vairākas neaizmirstamas muzikālas tikšanās.

7.martā plkst.19.00 Mazajā ģildē (Amatu iela 5) notiks koncerts “Jūsu Sergejs Rahmaņinovs”. Dzied Metropolitēna operas un Lielā teātra solists, Grammy balvas nominants, starptautisku konkursu laureāts bass Mihails Svetlovs (ASV), viņam pievienojas Čaikovska konkursa laureāts, pianists Staņislavs Solovjovs (Krievija). Koncertprogrammā “Jūsu Sergejs Rahmnaņinovs” iekļautas pazīstamas un reti atskaņotas izcilā krievu komponista Sergeja Rahmaņinova romances. Pirms koncerta - Mihaila Kaziņika ievadvārdi.

11.martā plkst.19.00 Reformātu baznīcā (Mārstaļu iela 10) koncertā no “Zalcburgas līdz Parīzei” uzstājas vijolnieks Dainis Medjaņiks (Latvija-Vācija) un pianists Staņislavs Solovjovs (Krievija). Koncertā skanēs slavenās sonātes vijolei un Sezāra Franka klaviermūzika, kā arī Mocarta un Šūmaņa sonātes vijolei un klavierēm. Klausītājiem būs iespēja doties brīnišķīgā muzikālā ceļojumā no Austrijas uz Vāciju, pēc tam uz Franciju, iegrimt Vīnes klasikas izsmalcinātajā skaņu pasaulē, sajust neatkārtojamo Šūmaņa stilu un baudīt Franka mūzikas ekspresīvo valodu. Pirms koncerta - Mihaila Kaziņika ievadvārdi.

10.martā plkst.20.00 Torņakalna baznīcā (Torņakalna iela 3/5) mūs gaida maģiskā Mihaila Kaziņika nakts mistērija “Ģēniju neprāts”. Vai pasaule maz ir iedomājama bez Šūmaņa, Lista, Paganīni mūzikas un van Goga, El Greko, Gogēna gleznām? Mihails Kaziņiks un viņa viesi Mihails Svetlovs (bass, ASV), Andrejs Čistjakovs (vijole, Krievija), Staņislavs Solovjovs (klavieres, Krievija), Larisa Carkjova un Inguna Grīnberga (ērģeles, Latvija) meklēs atbildes uz šiem jautājumiem teatrāli muzikālā uzvedumā.

12.martā plkst.15.00 skolā Exupery (Jaunā iela 8, Piņķi, Babītes pagasts) notiks konkursa “Uzlecošās zvaigznes 2017” Galā koncerts, kurā piedalīsies konkursa uzvarētāji un žūrijas locekļi. Tas ir nozīmīgs notikums visiem konkursantiem, daudziem no viņiem - līdz šim spilgtākā profesionālā pieredze.
No 13. līdz 16.martam Mihails Kaziņiks, atsaucoties skolas “Exupery” aicinājumam, vadīs radošo semināru skolas pedagogiem. Seminārs ir veltīts Kaziņika izstrādātajai metodikai, kas ir daļa no izglītības procesa “Nākotnes skolā”. Pieteikties semināram var zvanot pa tālr.: +371 29 137 427.

7.martā plkst.13.00 Mazās ģildes (Amatu iela 5) 1.stāvā notiks Kaziņika dienām veltīta preses konference ar skolas Exupery pārstāvju piedalīšanos. Savu dalību tajā lūdzam apstiprināt sūtot e-pastu: linija@pr-linija.lv

Mihails Kaziņiks - mākslas kritiķis, mūziķis, rakstnieks, dzejnieks, filozofs, režisors un viens no erudītākajiem mūsdienu domātājiem. 2005.gadā viņš kā eksperts tika uzaicināts uz Nobela prēmijas laureātu godināšanas koncertu Stokholmā. No 2006 - Slāvu literatūras un mākslas akadēmijas biedrs, RISEBA goda doktors, Rakstnieku un publicistu starptautiskās asociācijas biedrs. Veidojis vairāk nekā simts raidījumu par mākslu televīzijas kanālam “Dozhd”. Sanktpēterburgas dokumentālo filmu režisora Igora Šadhana darbnīcā uzņēmis vairāk nekā 60 filmas par pasaules kultūru. Ar koncertlekcijām viesojies gandrīz visā pasaule. Tikšanās ar šo cilvēku, daudz nepārspīlējot, burtiski apgriež kājām gaisā visu pasauli - gan iekšējo, gan apkārtējo. Kad viņš mērķtiecīgi uznāk uz skatuves, sāk runāt vai spēlēt - zālē nepaliek neviens, kuru neaizkustinātu viņa stihiskā enerģija.

Festivālu rīko: Starptautiskais talantu centrs.
Biļetes uz Kaziņika dienu pasākumiem var iegādāties Biļešu serviss kasēs un pa tālruni +371 28 491 488.