Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Meteņi un Venēcijas karnevāls Kalnciema kvartālā

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 25. februārī, no 10.00-16.00 Kalnciema kvartāls aicina uz METEŅU KARNEVĀLU – tradicionālo Meteņu svinībām Venēcijas karnevāla noskaņās. Plkst. 13.00 Meteņus ieskandinās folkloras draugu kopa “Skandinieki”, savukārt par Venēcijas karnevāla tradīciju nodošanu rūpēsies itāļu kultūras klubs L'Italii, kā arī būs apskatāmas Jevgeņijas Kiļupes autentiski veidotās zvēru papjē-mašē maskas.

25. februarī Kalnciema kvartāls posīsies un gaidīs arī apmeklētājus košās drānās un maskās uz Meteņu tirgu. Meteņi ir seni latviešu pavasara gaidīšanas svētki jautrās noskaņās. Lai to sagaidītu, notiek masku gājieni, jautras dziesmas, dejas un joki. Tā kā Meteņiem sekoja lielais gavēnis – atsacīšanās laiks, meteņu svinībās ir brangi jāēd un jādzer tradicionālie ēdieni – cūkas gaļa un nogrūsti mieži jeb kūķis. Eiropā Meteņu laiks sakrīt ar karnevālu laiku, kad pilsētas iedzīvotāji uzvelkot masku varēja iejukt pūlī un iegūt pavisam citu identitāti. Karnevāls norisinās pirms lielā gavēņa, kad vairs nebija svinības un nebija atļautas gaļas un olu ēšana.

No plkst. 10.00 – 16.00 Vīnu veikala zālē būs apskatāmas krāšņas un daudzveidīgas Latvijas mežos un mājās mītošo populārāko dzīvnieku maskas, kuras pirmklasīgi un profesionāli veido autentiskā gadsimtiem senajā un klasiski skaistajā papjē-mašē tehnikā rēzekniete Jevgeņija Kiļupe. Ikkatram no dabas noskatītajiem un vērīgi pētītajiem tik dažādo dzīvnieku atveidiem Jevgeņija piešķīrusi spilgtu tēlu, apliecinot savu talantu un izredzētību, nebūdama profesionāle.

Tradīcijām mijoties, svinību ietvaros tirdziņā notiks “maskošanās”, iets rotaļās kopā ar folkloras draugu kopu “Skandinieki”, savukārt itāļu kultūras centrs aicinās lielus un mazus uz radošo darbnīcu, kur varēs sev izgatavot krāšņu Venēcijas stila masku. Pie zemniekiem un amatniekiem varēs iegādāties kāroto svētku mielastam vai ciema kukulim – pīrāgus, raušus, speķi, cūkas ausis, austus lakatus un daudz ko citu.
Folkloras draugu kopas “Skandinieki” jautrās dziesmas un rotaļas notiks no 13.00-14.00, savukārt uz Venēcijas masku darbnīcu gaidīsim no 11.00-14.00 (Vīnu veikala zālē). Meteņu tirgus un Jevgeņijas Kiļupes autentiskās maskas - visas dienas garumā.