Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


NVO namā atzīmēs Kultūras daudzveidībai veltītu dienu

Redakcija
Redakcija

21. maijs UNESCO atzīts par starptautisko dienu „Kultūras daudzveidība dialogam un attīstībai”, aicinot apzināties un novērtēt kultūras daudzveidības nozīmi gan atsevišķu kultūras izpausmju ziņā, gan to bagātībā kopumā un savstarpējā mijiedarbībā. Par godu šai dienai Rīgas NVO namā, 25. maijā plkst. 13.00 notiks tematiskā pēcpusdiena, kas šoreiz izcels lībiešu, ebreju, krievu un vācu kultūru bagātību un atgādinās par vērtībām, kādas iespējams izprast, pateicoties kultūras daudzveidībai.

Pasākumu atklās UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja Ieva Švarca, iepazīstinot ar starptautiski atzīmējamās dienas nozīmi un vēsturi. Turpinājumā Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte pastāstīs par kultūras kopienu līdzdalības lomu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un attīstībā. Kopienu līdzdalība noteikta pirms pusgada izsludinātajā Nemateriālā kultūras mantojuma likumā.
Pēc priekšlasījuma klātesošie tiks rosināti diskusijai par nacionālās identitātes, valodas, tradīciju un kultūras saglabāšanas, uzturēšanas un popularizēšanas iespējām un veidiem Latvijā. Prezentējot savas tautības pārstāvju iespējas saglabāt tradīcijas un kultūru, diskusijā piedalīsies Latvijas Vācu savienības padomniece, Rīgas Vācu kultūras biedrības līdzpriekšsēdētāja Aina Balaško, Rīgas ebreju kopienas pārstāve, biedrības “Goraļ” valdes locekle IlānaLisagora, biedrības “Folkloras pedagoģiskais centrs “Tradīcija”” valdes priekšsēdētājs Sergejs Oļenkins, Līvu savienības valdes priekšsēdētāja Ieva Ernštreite un līvu valodas mācību mājas lapas izveidotāja Linda Zonne-Zumberga.Akcentēta tiks arī nevalstisko organizāciju loma nacionālo tradīciju saglabāšanā un vērtēta sadarbība kultūru dialoga jomā.

Ar savas tautas kultūru muzikālos priekšnesums iepazīstināsRīgas Vācu kultūras biedrības vokālais ansamblis "Morgenrot", Krievu autentiskās folkloras studija "Iļjinskajapjatņica" un Līvu jauniešu ansamblis "Nurmorkestõr".
Pasākuma gaitā apmeklētājiem būs iespēja apskatīt ebreju biedrības sarūpētu zīmējumu izstādi.

Tematisko pēcpusdienu rīko Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Projektu un sabiedrības integrācijas nodaļas Nevalstisko organizāciju atbalsta sektors. Piedalīties pasākumā aicināti mazākumtautību un nevalstisko organizāciju pārstāvji, valsts, pašvaldības un sabiedrisko institūciju pārstāvji, pedagogi, studenti, skolēni, kā arī visi, kas interesējas par Latvijas kultūru dažādību.