Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


JAŅA ROZENTĀLA UN RŪDOLFA BLAUMAŅA DARBĪBA RĪGAS LATVIEŠU BIEDRĪBĀ

Redakcija
Redakcija

11. decembrī plkst. 14.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs aicina uz Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gada noslēguma pasākumu – Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas audzēkņu koncertu un lekciju “Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa darbība Rīgas Latviešu biedrībā”.

Koncerta programmā F. Maroko, H. Rabanes, E. Lekuona skaņdarbi, latviešu tautasdziesma R. Jermaka apdarē un lietuviešu tautasdziesma V. Sama apdarē.

Lekciju “Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa darbība Rīgas Latviešu biedrībā” lasīs muzeja speciāliste Mag. hist. Maija Ārena.

1868. gadā Rīgas Latviešu biedrības nodibināšana kļuva par ievērojamu notikumu, kas veicināja latviešu pašapziņas celšanos un rosināja būt sabiedriski un ekonomiski aktīvākiem, veidot un izcelt savas nacionālās kultūras vērtības.
19. gs. 80. gados biedrības darbībā iesaistījās arī jaunais rakstnieks Rūdolfs Blaumanis un topošais gleznotājs Janis Rozentāls.

Rūdolfa Blaumaņa darbība saistīta ar biedrības izveidoto Rīgas Latviešu teātri, kur kādu laiku kā korists darbojās arī Janis Rozentāls, bet galvenais mākslinieka ieguldījums ir viņa darinātais cilnis, kas Rīgas Latviešu biedrības ēku rotā vēl šodien.