Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Jau šodien Rīgu pārklās balta nakts (+video)

Redakcija
Redakcija

Šodien Rīgu pārņems mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Kā ik gadu septembra sākumā, arī šogad 10. septembrī Rīgas iedzīvotāji un viesi ir laipni aicināti iepazīt aktualitātes, kas notiek laikmetīgās mākslas un kultūras dzīvē Latvijā un starptautiskā līmenī. Pirmie "Baltās nakts" pasākumi tiek atklāti jau šodien, bet visaktīvākā "Baltās nakts" programma būs rīt no plkst. 15.00 līdz pat 3.00 naktī. Atsevišķas, ģimenēm ar bērniem piemērotas norises, sāksies jau agrāk. "Baltās nakts" programma un aktualitātes visērtāk ir izlasāmas Baltā nakts

Foruma pamatprogrammu veido vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti, tostarp, koncerti, instalācijas un skul-ptūras pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas sacensības un lasījumi un filmu programmas. "Baltās nakts" pamatprogrammu papildinās vairāk nekā 20 iniciatīvu projekti, kuru organizēšanā iesaistās teātri, skolas un bērnudārzi, mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas un citi aktīvie rīdzinieki un domu biedri.

Par "Baltās nakts" centrālo un lielāko projektu šogad kļūs "Tēlniecības Kvadriennāle Rīga", kas piedāvās lielisku iespē-ju iepazīt un iedziļināties mūsdienu tēlniecības starptautiskajās norisēs. Dažādu valstu mākslinieki izstādīs objektus pilsētvidē un veidos izstādi Vāgnera zālē.

Latvijas mākslinieks Gints Gabrāns aicinās meklēt virtuālu mākslu reālā vidē, izmantojot speciāli izveidotu telefona aplikāciju, bet koncertzālē "Palladium" mākslinieks Voldemārs Johansons radīs vides kompozīciju – ģeneratīvu proce-su laboratoriju, kurā fizikālu parādību novērojumi tiek pakļauti sajūtu analīzei.

Laukumā pie Brīvības pieminekļa ir uzstādīts un jau šovakar tiks atklāts pasaulē lielu interesi raisījušais Kanādas mākslinieku Keitlindas Braunas un Veina Gereta veidotais vides objekts, interaktīva instalācija "Cloud" jeb "Mākonis", kuru veido 6000 gaismas spuldzes. Savukārt pie tirdzniecības centra "Origo" rosīsies Nīderlandiešu mākslinieka Gija van Bona mehāniskā instalācija "SKRYF” jeb smilšu rakstītājs.

Šogad "Baltās nakts" mūzikas projektos notiks vairākas pasaules pirmizrādes. Koncertzālē "Ave Sol" producentu apvienība "DoStudija” un mūziķis Helvijs Fiņķis piedāvās mulimediāla koncertuzveduma, jaundarba "Akmens dārzs" pirmizrādi. Savukārt, Latvijas Universitātes Lielajā aulā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos jaunā komponista Ai-gara Raumaņa darbs "Superstīgu teorija”. "Baltās nakts" koncertā to atskaņos apvienotais kokļu orķestris 30 koklētāju sastāvā, saksofona solo spēlēs pats autors. Bet nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs" šī gada "Baltajā naktī" aizsāks jaunu koncertsēriju „Ziemeļvalstu sievietes eksperimentālajā mūzikā”. LKA Zirgu pastā laik-metīgās mūzikas un avangarda komponistu saspēlē ar videomāksliniekiem taps audiovizuāla instalācija "Starpstā-voklis. Gaisma", kas ļaus skatītājiem klejot caur dažādiem apziņas stāvokļiem.

"Baltās nakts" programma piedāvā plašas izvēles iespējas arī kino cienītājiem. Kinoteātrī "Splendid Palace" nori-sināsies divas filmu programmas - festivāla "2Annas" piedāvātais jaunāko latviešu īsfilmu maratons "Spoki pirms brokastīm", bet otrā zālē kino "Bize" un kinoprojekts "Spektrs" rādīs dokumentālo filmu programmu "Uzdrīkstēša-nās", kas ir starptautiski atpazīstamas dokumentālās filmas, kuras vieno stāsti par māksliniekiem un uzdrīkstēšanos, par leģendāriem notikumiem mākslas pasaulē. "2Annas" aicina īpaši drosmīgos uz Miera ielas apkaimes "Darbnīcu" baudīt šausmu filmu maratonu "Īs(t)ās šausmas". Turpat netālu studijā "Rija" skatāmas Latvijā radītas animācijas filmas. Savukārt, Spīķeri aicina uz brīvdabas kino programmu "Komēdijas caur laika prizmu". Tajā rādīs trīs oriģinā-las, smieklīgas un asprātīgas komēdijas. Dažās no kino programmām ir ierobežots apmeklētāju vecums, lūdzam in-formācijai sekot līdzi Baltā nakts

"Baltās nakts" organizatori aicina arī ģimenes ar bērniem piedalīties mūsdienu kultūras norisēs. Programmā ir iesaistī-jušās divas Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes (Pārdaugavā un Centra rajonā), piedāvājot aktīvu un darbīgu programmu ģimenēm. Savukārt, filmu studija "Rija" aicina uz savu studiju, baudīt animāciju filmu programmu un iejusties animatora tēlā. Turpat blakus jaunie mākslinieki-bērni no studijas "Trīs krāsas" aicina uz pasākumu "Māksla kastēs", bet deju studija "I-deja" uz deju piemērīšanas aktivitātēm Lāčplēša ielā.

Šogad pēc vairāku gadu pārtraukuma tiks atjaunots "Baltās nakts" tramvajs, kas kā mūsdienu mākslas objekts un vienlaikus sabiedriskā transporta līdzeklis savienos Rīgas centru ar vienu no tālākajiem norises punktiem, kursējot maršrutā Ausekļa iela - Gaujas iela - Ausekļa iela. "Baltā nakts" šogad koncentrēsies ierastās ģeogrāfiskās vietās - Rīgas centrā, Vecrīgā, Spīķeru kvartālā un tuvējā Pārdaugavā. Īpaši aktīva šogad būs Miera iela un tai blakus esošie kvartāli - no Gaujas ielas mākslinieku kvartāla līdz pat Brīvības ielai.

“Baltā nakts” Rīgā notiks 11. reizi, un tā ir daļa no starptautiska projekta ”Eiropas Baltās naktis”, ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. Šobrīd "Balto nakti" vai līdzvērtīgus pasākumus organizē arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, Toronto, Tokija, Monreāla un citas pilsētas. Rīgā forumu ”Baltā nakts” organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde sadarbībā ar aktīvākajām Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot daudzus Latvijas un ārvalstu māksliniekus.

Visi "Baltās nakts" pasākumi ir bezmaksas un brīvi pieejami visiem Rīgas iedzīvotājiem un viesiem.

"Baltās nakts" informatīvais centrs darboties sestdien no plkst. 15.00 līdz 3.00 laukumā pie Brīvības pieminekļa. Tur foruma apmeklētāji varēs saņemt informatīvos bukletus, kartes un citu informāciju par norisēm un pasākumiem.

"Baltās nakts" mājas lapā ir iespēja izveidot savu programmu un to izdrukāt vai saglabāt viedtālrunī, kā arī izdrukāt pasākuma karti: http://ejuz.lv/arte