Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Dzejas dienas 2016 – laikmetīguma dažādās dimensijas

Redakcija
Redakcija

No 8. līdz 18. septembrim jau vairāk nekā piecdesmit gadus Latvijā tiks svienētas “Dzejas dienas”, kuras šogad atklās ar dzejas diska “Corpus Poesis” atklāšanu, 3D dzejas meistardarbnīcu un bērnu dzejas lasījumiem.

Jau šo ceturtdien, 8. septembrī tiks atklāts jaunākais, kopsummā sestais dzejas disks, kurā savus dzejas darbus ierunājuši 16 dzejnieki. “Corpus Poesis” dzejas disks ir muzikāls un poētisks vēstījums par mūsu attiecībām ar ķermeni. Diskā iekļauti dažādu laiku latviešu autoru dzejoļi, kuros ar atšķirīgiem paņēmieniem runāts par ķermeni kā visu kopā saturošo korpusu, kā ierobežojošo čaulu, kā iekārojamo, kā novecojošo, kā atbrīvojošo. Par to svarīgi šķita domāt tieši tagad - laikā, kad dominē virtuāla, tātad - bezķermeniska, komunikācija.

Diskā būs dzirdami darbi, kurus radījuši un ierunājuši paši autori - Kārlis Vērdiņš, Vladimirs Svetlovs, Arvis Viguls, Knuts Skujenieks, Simona Orinska, Elīna Bākule-Veira, Artis Ostups, Anna Auziņa, Aivars Madris, Anita Mileika, Iveta Ratinīka, Juris Kronbergs, kā arī būs dzirdamas balsis, kuras audializēs dzejas ikonas - Aleksandru Čaku (balss - Valdis Rūmnieks), Kikōni (balss - Svens Kuzmins), Aivaru Neibartu (balss - Guntis Berelis) un Ingunu Jansoni (balss - Andris Akmentiņš). Diska atvēršanas svētkos būs dzirdami dzejas lasījumi, dzejas ieraksti un vizuāli priekšnesumi. Diska atvēršanas svinības norisināsies šī gada 8. Septembrī, plkst: 20:00 mūzikas un mākslas klubā NABAKLAB. Bet 8. septembrī plkst: 17:00 Aleksandra Zapoļa meistarklasē un lekcijā "Ko darīt, ja gribas uzrakstīt 3D dzejoli" tiks prezentēta jauna interneta platforma 3D dzejas radīšanai, kas izveidota kopā ar programmētāju Aleksandru Jegunovu.

Savukārt Laikmetīgās mākslas forumā “Baltā nakts” – Dzejas dienas piedāvās vairākus pasākumus, kuros arī dzejas baudītāji varēs iejusties dzejdaru ādā, izstaigāt dzejnieku ikdienas takas, vērot dzejas mijiedarbību ar video formātiem, vizualizācijām un DJ izpildījumiem, 10. septembra naktī būs iespēja piedzīvot dzejas diskotēku Mākslai vajag telpu vasaras mājā, doties piedzīvojumu spēlē “Dzejas bezgalīgais stāsts”, sacensties dzejas slamā, kā arī vērotvideodzeju no Vācijas – mākslu sadursmju notikumā Videogrāfija XI.

Savukārt 11. septembrī plkst: 14:00, notiks svinīgie dzejas lasījumi pie Raiņa pieminekļa, atdzīmējot Raiņa jubileju. Bet Klasiskajā dzejas vakarā 9. septembrī norisināsies Amandas Aizpurietes dzejas vakars, atzīmējot dzejnieces sešdesmito jubileju, kā arī dzejas Dzejas lasījumi "Nokāpt pilsētā" Raiņa un Aspazijas jaunrenovētajā dzīvoklī Baznīcas ielā.

Dzejas dienas šogad caurstrāvos rotaļīgais moto “Dzeja pavedina”. Pārvēršot dzeju matērijā, kas pavedina uz nedarbiem, pavedina uz atklāšanos, pavedina uz jauniem meklējumiem, bet rezultātā kļūst par impulsu kustībai, kas rosina uzdrošināties. Dzejas dienu laikā tiks atvērts jau sestais Dzejas disks, šogad tā fokusā - tēma “ķermenis ir dvēseles metafora”, tiks iedarbināta 3D dzejas darbnīca, lasīta multimediāla ekopoēma. Festivāla programmā ir iekļauti gan jauno dzejnieku lasījumi, dzejas sacensības, gan tradicionāli dzejas vakari, ārvalstu viesu meistardabnīcas un lasījumi, kā ar laikmetīgi dzejas eksperimenti, kuros dzeja veido saikni ar citām mūsdienu mākslas formām.

Uzticīgākajiem festivāla sekotājiem daudzu pasākumu formāts jau zināms. Tradicionāli notiks Literārās akadēmijas Dzejas meistardarbnīcas studentu lasījumi, „Ceļojums ar dzejniekiem” (šoreiz pa Āgenskalnu), šajā gadā izdoto grāmatu autoru lasījums „Atvērt nevar aizvērt”, Klasisks dzejas vakars, kas būs veltīts dzejnieces Amandas Aizpurietes jubilejai, dzejas tiesa Vijoļšķūnī, dzejas lasījumi „Runā dzejnieks”, lasījumi pie Raiņa pieminekļa Esplanādē 11.septembrī u.c. Īpaša dzejas programma būs vērojama arī laikmetīgās mākslas festivāla “Baltā nakts” ietvaros, šīs nakts laikā varēs gan izdejoties kopā ar dzejniekiem, gan pašam iejusties dzejnieka ādā – dzejas slamā, gan doties naksnīgā dzejas piedzīvojumu spēlē, gan vērot videodzeju kopā ar starptautiskiem VJ un DJ. Tāpat festivāla programmu papildinās jaunāko dzejas grāmatu atvēršanas svētki.

Dodot ieskatu pasaules dzejas tendencēs, atkal gaidāms samērā plašs ārvalstu viesu piedāvājums. Latviju festivāla ietvaros šoreiz apmeklēs 16 autori no Lietuvas, Maķedonijas, Islandes, Lielbritānijas, Ukrainas, Gruzijas un Amerikas Savienotajām valstīm. Daudzus no tiem spilgti raksturo tieši viņu performatīvā uzstāšanās forma.

Dzejas dienas norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome.

Festivāla jaunumiem un programmai iespējams sekot līdzi mājas lapā Dzejas dienas 2016 / SĀKUMS un sociālajos medijos @dzejasdienas (facebook.com, twitter.com, instagram.com).