Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Tekstilmāksliniece Lilita Bauģe Liepājas muzejā vadīs sietspiedes radošo darbnīcu

Redakcija
Redakcija

Tekstilmāksliniece Lilita Bauģe Liepājas muzejā vadīs sietspiedes radošo darbnīcu
Foto: Matīss Markovskis

Sestdien, 9. janvārī, no plkst. 13.30 līdz 16 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 6/18 notiks mākslinieces Lilitas Bauģes sietspiedes radošā darbnīca, uz kuru ir aicināts ikviens interesents.

Radošās darbnīcas laikā būs iespēja iepazīties ar mākslinieces Lilitas Bauģes izstādi “Parastā dzīve” un kopā ar mākslinieci sietspiedes tehnikā izveidot apdruku uz papīra vai auduma ar mākslas darbu motīviem no izstādē skatāmajiem darbiem.

Sietspiede paver neskaitāmas iespējas, ar vienu sietu – šablonu var sadrukāt visdažādākās kompozīcijas, turklāt tās ir unikāls roku darbs.

Jaunākās paaudzes dalībniekiem piedāvās uz papīra kartītēm apdrukāt motīvus no darba “Kad es izaugšu...”. Savukārt pieaugušie varēs uz auduma drukāt motīvu, kas izmantots darbam “69”. Šie abi darbi veidoti sietspiedes tehnikā.

Sietspiede ir drukas tehnika, kas tiek plaši izmantota gan vizuālajā mākslā, gan produktu dizainā. Tā ir salīdzinoši vienkārša grafikas tehnika. Sietspiede radusies senajā Ķīnā jau mūsu ēras 2. gadsimtā. Eiropieši no Āzijas valstīm to pārņēma tikai 18. gadsimtā, tomēr ievērojamāko popularitātes uzplaukumu sietspiede piedzīvoja sešdesmitajos gados Amerikā, kad tā kļuva par slavenā mākslinieka Endija Vorhola iecienītāko tehniku.

Sietspiedes tehnikā svarīgs ir sieta izgatavošanas process. Vispirms tiek uzzīmēts grafisks melnbalts zīmējums, tad izprintēts uz pauspapīra vajadzīgajā apdrukas izmērā. Tālāk tiek sagatavots siets – uz koka rāmja uzstiepts sieta audums.

Tad sākās darba sarežģītākā daļa – pustumsā uz sieta tiek uzklāta gaismas reaģējoša emulsija. Kad tā nožuvusi, notiek gaismošanas process uz gaismas galda.

Visas zīmējuma melnās līnijas un melnie laukumi bloķē gaismu un emulsija nereaģē, bet izgaismotajās vietās emulsija sakalst, veidojot izturīgu un ūdens necaurlaidīgu lakas kārtu. Kā rezultātā iegūstam šablonu, kuru ērti lietot un viegli mazgāt.

Jau ziņots, ka 8. janvārī plkst. 17.00 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās Lilitas Bauģes personālizstādi “Parastā dzīve” Izstādē māksliniece atklāj savu skatījumu uz cilvēka dzīves krāsainību, vērš uzmanību uz parastas dzīves neparastumu, vienlaicīgi pieņemot un izbaudot dzīves paredzamību.

Lilita Bauģe savas mākslas ceļu sākusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā tekstilmākslas nodaļā. (tag. Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola). Šobrīd jaunā māksliniece ir Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas apakšnozares maģistrantūras studente, kas aktīvi piedalās tekstilmākslas izstādēs kā, piemēram, projektā „Tekstils LV”, „Chemin de fer” Varšavas Mākslas akadēmijā “Sievietei būt” u.c. 2012. gadā jaunā māksliniece ieguva „Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā” stipendiju.

Personālizstāde „Parastā dzīve” ir Latvijas Tekstilmākslas katedras vadībā izstrādāts bakalaura darbs, kas tapis ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu.

Ieejas cena radošajā darbnīcā ir 2.00 eiro no dalībnieka.