Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


LMA studentu modes skate šogad pirmo reizi būs vērojama tiešsaistē

Redakcija
Redakcija

Nākammēnes, 26. augustā, jau tradicionāli norisināsies viens no pašmāju kultūras dzīves gaidītākajiem notikumiem – Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu modes skate, kas šogad pirmo reizi tiks translēta tiešsaistē, ļaujot ikvienam interesentam to piedzīvot savām acīm. Kā modes skates centrālā tēma izvirzās modes, mākslas un telpas mijiedarbība, un tā kalpos kā simboliska atgriešanās pie pamatvērtībām jeb akadēmijas dārgumiem. Tādējādi arī par kolekciju parādes norises vietu tematiski izvēlēta Latvijas Mākslas akadēmija, kas ir unikāla ar tās izteiksmīgo arhitektūru un māksliniecisko interjeru.

LMA studentu modes skatē tiks prezentētas aizvadītajā mācību gadā radītās tērpu kolekcijas, kas pārstāv gan funkcionālus “gatavs valkāšanai” apģērbus, gan arī ekscentrisku avangarda stilu, raksturojot modi kā daudzpusīgu mākslas izpausmes veidu un iezīmējot aktuālās nākotnes tendences. Modes skatē tiks izrādītas to Modes dizaina apakšnozares bakalaura un maģistra programmas studentu kolekcijas, ko akadēmijas pasniedzēju komisija atzinusi par spilgtākajām un daudzsološākajām.

Jauno modes mākslinieku tērpiem par iedvesmu kalpojušas vēstures liecības, pagātnes atmiņas, paaudžu mantojums un bērnības dienu elki, kas savijas caur modes prizmu. Tāpat arī apģērbos spilgti iezīmējas vairākas provokatīvas tēmas kā feminisms, alter ego dominance, neglītais skaistums, mutācijas, robežas starp dzīvo un mirušo, stereotipi, kā arī šobrīd īpaši aktuālā mode pēc-Covid-19 laikā, ko raksturo tādi stila elementi kā cimdi un maskas. Formu ziņā apģērbos tiek akcentēti masīvi un abstrakti silueti, asimetriski piegriezumi, smalkas detaļas un plūstošas līnijas, kas iet roku rokā ar spilgtu vai tieši pretēji – monohromu toņu saspēlēm un pamanāmām apdrukām.

“Šogad vēlamies virtuālās modes skates vērotājiem atklāt akadēmijas dārgumus – iedvesmojošo, radošo vidi, talantīgo studentu veikumu un tapšanas procesu, uzsverot mākslas un modes mijiedarbību, raisot emocijas un pārdomas un atbildot uz jautājumu “kas mēs esam?”. Ideju ģenerēšanas un tēmu meklēšanas procesā jaunie modes mākslinieki ir uztvēruši nākotnes vēsmas - kolekcijās vērosim gan izolācijas sakāpinātas identitātes krīzes vizuālās izpausmes – vientulības sajūtu un personības dubultošanās, sirdsapziņas čukstu un pagātnes reminiscences, attēlotas formās, materiālos, izšuvumos un rakstos, kā arī pandēmijas laikam aktuālus aksesuārus,” komentē LMA Modes mākslas katedras vadītāja Māra Binde.

“LMA modes skate ir ievērojams un gaidīts pasākums Rīgā un visā Latvijā. Sekot jaunajiem modes dizaineriem visos laikos ir patiesi aizraujoši, jo mode un māksla sagrauj pat vīrusus,” ir pārliecināts LMA rektors, profesors Kristaps Zariņš.

Modes skati tiešraidē 26. augustā plkst. 19.00 varēs vērot LMA digitālajā platformā virtuaal.lma.lv. Tā šovasar īpaši radīta par godu pirmajai virtuālajai studentu diplomdarbu izstādei “Svaiga gaļa kritikai 2020”, kas pārsteidz ar izteikti krāšņu un daudzveidīgu mākslas kolekciju kopumu un aizvien ir pieejama apskatei.

Modes katedras jaunumiem un studentu kolekciju tapšanas gaitai iespējams sekot līdzi LMA sociālajos tīklos Facebook: https://www.facebook.com/lmamodesdi...
un Instagram: https://www.instagram.com/lmamodesd...

2020. gada LMA studentu modes skati atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments; organizē Latvijas Mākslas akadēmija. Modes skates vizuālās identitātes autors ir grafikas dizainers un dizaina stratēģis Matīss Zvaigzne.