Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Multimediālā dejas izrāde “Latvju zīmēs rotāties” uzsāk ceļu pie skatītāja

Redakcija
Redakcija

Sākta biļešu tirdzniecība uz unikālo multimediālo dejas izrādi “Latviju zīmēs rotāties”, kas no 29. janvāra būs skatāma kinoteātrī Forum Cinemas “Kino Citadele”. Audiovizuālajā projektā tā trīs mēnešu tapšanas laikā piedalījušies vairāk nekā 600 latviešu skatuviskās dejas dejotāji no 17 Latvijas A grupu ansambļiem.

“Latvju zīmēs rotāties” ir nebijis un īpašs notikums latviešu skatuviskās tautas dejas vēsturē - ierastā stadiona vai skatuves formāta vietā, zīmes kārtosies digitālā vidē, saplūstot tehnoloģijai ar tradīciju, deju rakstiem ar animācijām un montāžas iespējām uz lielākā kino ekrāna Ziemeļeiropā - Forum Cinemas iSENSE zālē. Savukārt 15 oriģinālus tautasdziesmu tekstos balstītus skaņdarbus dzirdēsim Dolby Atmos 3D skaņu tehnoloģijā.

Projektu īsteno mākslinieciskā darba grupa - idejas autore un horeogrāfe inscenētāja Dagmāra Bārbale, režisors Reinis Suhanovs, komponists Mārtiņš Miļevskis, vokālo aranžējumu autore Laura Leontjeva, video režisors Reinis Blūms un skaņu režisors Kaspars Bārbals. Multimediālā dejas izrāde “Latvju zīmēs rotāties” tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru un biedrību “Vektors”. Atbalsta - Forum Cinemas, Rīgas Tehniskā universitāte, Valsts Kultūrkapitāla fonds un pašmāju veikalu tīkls DEPO.

Horeogrāfe Dagmāra Bārbale: “Ir pienācis ilgi gaidītais brīdis, kad individuāli safilmētie dejotāji beidzot satiksies kopīgos dejas rakstos un pulsējošās latvju zīmēs. Gluži kā laikā pirms pandēmijas - “viens” atkal kļūs par “mēs”. Laikā, kad amatiermākslas darbība joprojām saskaras ar ierobežojumiem, tikties šāda veida mākslas darbā ir īpaši nozīmīgi. Ceram, ka šī izrāde dos spēku un iedvesmu katram tās skatītājam pat šķietami bezcerīgākajās situācijās rast risinājumus, lai turpinātu darīt to, ko mīli.”

Dalība multimediālās dejas izrādes “Latvju zīmēs rotāties” filmēšanā bija izaicinājums un īsts sajūtu karuselis ikvienam dejotājam. Kā pēc filmēšanās atzinuši TDA “Katvari” dejotāji: “Katrs izaicinājums ir izaugsmes iespēja, kas mums tika piedāvāta un kopīgiem spēkiem realizēta. Tā bija mūsu pirmā “uzstāšanās” šosezon, kuras dēļ ansamblis varēja atkal sanākt kopā un justies dzīvs, vajadzīgs.”

Garajā filmēšanas procesā iegūti 30 000 video faili jeb 196 stundu garš materiāls, lai taptu aptuveni stundu ilga multimediāla dejas izrāde. Video režisors Reinis Blūms nenoliedz: “Sākotnēji pat nebijām aptvēruši, cik liels un apjomīgs būs kaut viena dejotāja iefilmētais materiāls pēc 40 minūšu dejošanas, taču ātri vien nācās pielāgoties un “uzbūvēt” jaudīgu failu glabāšanas sistēmu.”

Izrādes muzikālo daļu veidojis komponists Mārtiņš Miļevskis, Saulkrastu koris “Anima”, Bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi”, mūziķi Otto Trapāns, Undīne Balode, Jānis Kalniņš un Latvīte Cirse. Īpaši šim projektam pielāgotajā studijā “Lauska” mūzikas inženieris Kaspars Bārbals balsis un mūziku instrumentus apvienojis daudzdimensiju skaņas kvalitātē, kam piemīt pārsteidzošs dzidrums un telpisks dziļums.

Biļetes var iegādāties Forum Cinemas - Sākums
Multimediālas deju izrādes “Latvju zīmēs rotāties” treileris https://youtu.be/MPkJg9gzRXU