Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


VEF Kultūras pilī trīs jubilejas izstādes

Redakcija
Redakcija

VEF Kultūras pils 60. jubilejas gada pasākumu kulminācijā no 27. oktobra līdz 29. novembrim aicina bez maksas apskatīt trīs izstādes: fotogrāfiju izstādi VĒSTURISKIE MIRKĻI, leģendārā ansambļa "Rīgas Pantomīma" radošajai darbībai veltītu izstādi PIESKARTIES DEBESĪM un Gunāra Tirzīša retrospektīvu personālizstādi GT-85.

VEF Kultūras pils Vestibila abos stāvos skatāma vēsturisko fotogrāfiju izstāde VĒSTURISKIE MIRKĻI, kas atspoguļo interesantus faktus un brīžus VEF Kultūras pils pasākumu, personību, māksliniecisko kolektīvu un pašas ēkas dzīvē vairāk nekā 60 gadu ilgā laika nogrieznī – no 19. gadsimta 50. gadiem līdz pat mūsdienām. Ekspozīcijā iekļautas fotogrāfijas no VEF vēstures muzeja arhīva, Ženijas Katkovskas un Baibas Rasmas Šteinas personīgajiem arhīviem, fotogrāfu Gunāra un Elgas Birkmaņu, Aivara Siliņa, Edija Pālena, Mārītes Meļņikas, Eiženijas Freimanes, Anatolija Solodovņikova, Silvijas Danelsones, Guntara Felsberga, Nikolaja Zīrapa un Jura Kalniņa foto darbi.

Izstāžu zālē skatāma leģendārā ansambļa "Rīgas Pantomīma" radošajai darbībai veltīta izstāde PIESKARTIES DEBESĪM. Projekta idejas autors ir biedrības “Histrions” vadītājs Valdis Majevskis, kurš no 1964. līdz 1967. gadam bijis ansambļa dalībnieks un notikumu aculiecinieks.
Izstādē apskatāmi vēsturiski materiāli, kas iegūti no VEF vēstures muzeja krājuma, kā arī biedrības “Histrions” biedru, Roberta Ligera un citu privātajiem arhīviem – Ilmāra Blumberga izrāžu plakāti, fotogrāfu Valtera Ezeriņa, Raimonda Renča, Raimonda Daugavieša un citu, arī nezināmu autoru fotogrāfijas, bukleti, izrāžu programmas, izrāžu tapšanas dienasgrāmatas, rokrakstu un dokumentu oriģinālu faksimili, ansambļa dienasgrāmatu fotoreprodukcijas un teksti, to rokrakstu atšifrējumi un zīmējumi, balvas, rekvizīti un daudz citu eksponātu un materiālu. Izstāde veidota kā hronoloģisks pārskats par ansambļa “Rīgas Pantomīma” radošo darbu, ekspozīcijas vienojošā tematiskā sadaļa ir Tautas teātru – Latvijas amatierteātru salidojumi no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz deviņdesmito gadu beigām. Izstāde VEF Kultūras pilī ir ceļojošās izstādes, kas 2020. gadā notika dažādās Latvijas vietās, kulminējošais un noslēdzošais posms un reizē arī aizsākums izstādei 2021. gadā, kas tiks atzīmēts kā Roberta Ligera radošā darba un 90 gadu jubilejas gads ar grāmatas atvēršanu un izstādes izrādīšanu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Spoguļzālē apskatāma Gunāra Tirzīša retrospektīva personālizstāde GT-85. Dr.chem. Gunārs Tirzītis (1935), pensionēts Latvijas Valsts emeritētais zinātnieks, pēc profesijas bioķīmiķis (LVU), jau vairāk nekā 25 gadus ir VEF Kultūras pils glezniecības studijas „Varavīksne” (vadītāja Ilze Strekavina) dalībnieks. Glezniecība viņam patikusi jau kopš jaunības, bet pirmos soļus amatierglezniecībā kā autodidakts sācis pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados gleznotāja Ausekļa Baušķenieka stingri uzraudzīts un pamācīts. Tirzītis piedalījies studijas „Varavīksne” rīkotajās izstādēs, kā arī bijušas astoņas personālizstādes (VEF kultūras pilī, Rīgas latviešu biedrības namā, ZA fundamentālajā bibliotēkā u. c). Pats mākslinieks par savu daiļradi stāsta šādi: “Varētu teikt, ka glezno simbolisma stilā. Varbūt bildēs varētu samanīt arī sirreālisma pazīmes. Galveno vērību pievērš krāsai, bet cenšas ievērot arī telpas perspektīvas nosacījumus. Ko vēlās pateikt ar savām bildēm? To grūti noformulēt. Varbūt, zināmā mērā, dzīves sarežģītību? Varbūt kādas iedomu pasaules vīzijas? Ja dažas gleznas kādam patīk: jūtas gandarīts!” Šī izstāde domāta kā neliels retrospektīvs izlases atskats no vairāk nekā 80 Gunāra Tirzīša gleznām, sākot no pirmajiem gleznošanas mēģinājumiem līdz šodienas varēšanai.

Izstādes apskatāmas VEF Kultūras pilī (Rīgā, Ropažu ielā 2) katru dienu no plkst. 09.00 līdz 20.00.

Informācija par visiem VEF kultūras pils 60. jubilejas pasākumiem mājas lapā: VEF Kultūras pils