Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Nikolajs Bogdanovs-Beļskis (1868–1945). Mākslinieka mantojuma pētnieces DAGMĀRAS RĀBAS lekcija (Vācija)

Redakcija
Redakcija

Nikolajs Bogdanovs-Beļskis (1868–1945). Mākslinieka mantojuma pētnieces DAGMĀRAS RĀBAS lekcija (Vācija)
Nikolajs Bogdanovs-Beļskis. Vecā muiža. 20. gs. 20. gadi. Audekls, eļļa.
Mākslinieka ģimenes īpašums (Vācija).
Foto: Geralds Rābs (Gerald Raab)

Piektdien, 2016. gada 29. aprīlī, plkst. 14.00 Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA Konferenču zālē (3. stāvā; Doma laukumā 6, Vecrīgā) notiks ievērojamā krievu gleznotāja Nikolaja Bogdanova-Beļska ģimenes pārstāves un mākslinieka mantojuma pētnieces Dagmāras Rābas (Vācija) lekcija “Nikolajs Bogdanovs-Beļskis. 1868–1945. Gleznas un arhīva materiāli no divām privātkolekcijām Vācijā”.

Izcilā krievu mākslinieka, glezniecības akadēmiķa, Peredvižņiku mākslas biedrības biedra, A. Kuindži biedrības priekšsēdētāja Nikolaja Bogdanova-Beļska (Николай Петрович Богданов-Бельский, 1868–1945) vārds ir labi zināms gan Krievijā, gan Latvijā. Izstāde, kura no 30. aprīļa līdz 19. jūnijam norisināsies Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA, piedāvā plašu ieskatu autora radošajā mantojumā, sniedzot iespēju aplūkot vairāk nekā 50 meistara darbus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājuma un privātām kolekcijām. Pirmo reizi Latvijā ir skatāmi darbi no Nikolaja Bogdanova-Beļska ģimenes kolekcijas, tai skaitā arī līdz šim vēl nezināmas gleznas. Dažas no ekspozīcijā redzamajām kompozīcijām ir cieši saistītas ar autora privāto dzīvi Krievijā un Latvijā. Kopējo vēstījumu papildina dokumenti un fotogrāfijas no LNMM un mākslinieka ģimenes arhīva, kas ļauj dziļāk izprast gleznotāja daiļradi un izgaismot interesantus faktus viņa biogrāfijā.

Nikolaja Bogdanova-Beļska ģimenes pārstāve no Vācijas, mākslinieka mantojuma pētniece Dagmāra Rāba (Dagmar Raab) Latvijā viesosies tikai pāris dienas. 29. aprīlī plkst. 14.00 viņa uzstāsies Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA ar lekciju, kurā tuvāk iepazīstinās ar meistara ģimenes kolekciju. Stāstījuma pirmajā daļā, izmantojot Nikolaja Bogdanova-Beļska atraitnes Antoņinas Maksimilianovnas (Антонина Максимилиановна Богданова-Бельская) privāto arhīvu, tiks parādīta saikne starp Krieviju un Latviju – mākslinieka dzīvē un daiļradē tik nozīmīgajām zemēm. Turpinājumā klausītāji uzzinās par autora gleznu aizraujošo ceļojumu no Rīgas uz Vāciju un neparasto pirmo izstādi pēc Otrā pasaules kara.

Dagmāra Rāba ir matemātiķe. 10 gadus strādājusi Baireitas universitātē (Universität Bayreuth), bet pēdējos divus gadus ir ģimnāzijas valdes locekle. Nodarbojas ar Nikolaja Bogdanova-Beļska daiļrades un viņa laikabiedru mākslas pētniecību. Autore grāmatai vācu valodā “Nikolai Petrovitsch Bogdanoff-Belsky”.

Uz lekciju Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA laipni aicināts ikviens!
Pasākums notiks vācu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.
Ieeja brīva.
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Uzziņas pa tālruni (+371) 67 357534 vai e-pastu rigasbirza@lnmm.lv.

(Reklāmas plakāts Dagmāras Rābas (Dagmar Raab, Vācija) lekcijai “Nikolajs Bogdanovs-Beļskis. 1868–1945. Gleznas un arhīva materiāli no divām privātkolekcijām Vācijā” 29.04.2016. Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA. Māksliniece: Kristīne Jansone)