Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Rīgas vasaras kultūras programmu augustā papildina laikmetīgās dejas performances

Redakcija
Redakcija

Latvijas Kultūras akadēmijā šī mācību gada noslēgumā tika izrādītas Skatuves mākslas katedras profesores Olgas Žitluhinas vadītās Laikmetīgās dejas mākslas absolventu diplomdarbu izrādes. Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros rīdzinieki šīs laikmetīgās dejas performances varēs vērot projekta “+21” realizācijas vietās visā pilsētā. Projekta nosaukums “+21” ietver sevī vairākus vēstījums. Pirmkārt, šogad laikmetīgās dejas profesionāļu pulku papildinās 21 dejas mākslas profesionālis, otrkārt, 21 grāds pēc celsija ir gaisa temperatūra, kas ir silta, vasarīga un komfortabla – tieši šādi jutīsies performanču apmeklētāji – Rīgas iedzīvotāji.

Augustā laikmetīgās dejas dejotāji prezentēs 6 performances, trīs no tām 12. augustā Ojāra Vācieša memoriālā muzeja dārzā un trīs 24. augustā E.Smiļģa teātra muzeja dārzā. Pasākumu sākums plkst. 18.00.
Programmu ceturtdienas pasākumā, kas norisināsies Ojāra Vācieša memoriālā muzeja dārzā, atklās Marģera Vanaga horeogrāfētais darbs "divatā ar sevi". Performance ir par ķermeņa mijiedarbību esot ar sevi vienatnē, jeb divatā ar sevi. Mūsos visos ir iekšējā un ārējā pasaule un kā mēs ar to sadzīvojam, sastrādājamies, to mēs zinām tikai paši mēs.

Horeogrāfes Līvas Apšenieces horeogrāfija "SYNC" ir laikmetīgās deja, kas stāsta par divu ķermeņu savstarpēju klātesamību, likumsakarībām un sinhronizācijas interpretāciju kustību valodā.

Trešās performances nosaukums ir "Es vairs nespēju eksistēt" un tā horeogrāfiju veidojusi Patrīcija Mūrniece. Darba mērķis ir radīt izpratni par emociju dabu, kā arī paskatīties, kāda saikne pastāv starp emocijām un domāšanu. Kā krist un nebaidīties, un kā pēc tam atkal piecelties.

24. augustā, plkst. 18.00 LKA E.Smiļģa teātra muzejā notiks Katrīnas Stepiņas, Vladimira Goršantova un Robertas Gailītes performances.

“Starpstadija” ir horeogrāfes Katrīnas Stepiņas performance ir paredzēta kā vairāku sajūtu ainu kopums. Skatītāji ieraudzīs tādas atpazīstamas pusmiega stadijas pieredzes kā pēkšņs kritiens, kas cilvēku momentā uzmodina, miega paralīzes bezspēcība, un vieglums, ko sniedz spēja sapnī lidot. Lai gan ikkatrs cilvēks piedzīvo šo pusnomoda stadiju un sapņo, tomēr sapņu nozīme un saistība ar reālo dzīvi joprojām ir neskaidra un neizzināta un ir grūti tulkojama racionālā līmenī.

Vladimirs Goršantovs izveidojis performanci “Mans skābais krējums”. Horeogrāfs stāsta: “Mana vēlme bija pētīt manas savstarpējās attiecības ar cilvēkiem un aicināt skatītājus izdzīvot tām līdzi, atrodot tajās līdzību ar sevi. Izrādē atbildu uz manas mammas uzdotajiem jautājumiem un gribu parādīt, kā jautājumi un atbildes iespaido mani un vispār cilvēku kopumā. Atbildes pārnesu un meklēju dejas formā.”

Robertas Gailītes performance “Aistēti” vēsta par cilvēka ķermeni un skaistumu. Izrāde uzsver, ka cilvēka ķermenis ir skaists. Bet – kāds ir skaists ķermenis, kustība? Kas ir skaistums? Vai ar to ir gana?

Pie pasākuma ieejas būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments kopā ar derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19. To ir iespējams iegūt vietnē Digitālais Covid-19 sertifikāts Izrādē tiks ievēroti visi valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi. Visi pasākumi ir bez ieejas maksas.

Pasākumu Rīgas vasaras programmas ietvaros atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Performances organizē biedrība “Party”.