Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Starptautiskie mākslinieki “Baltajā naktī”

Redakcija
Redakcija

Šonedēļ naktī no sestdienas uz svētdienu Rīgā notiks ikgadējais Mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts”. Tas ir daļa no starptautiska projekta “Eiropas Baltās naktis”, ko pirms 16 gadiem aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, bet šodien šim tīklam ir pievienojušās daudzas Eiropas un pasaules metropoles. Rīgā “Baltās nakts” ietvaros būs apskatāmi starptautiski un pasaules atzinību guvuši projekti.

Britu mākslinieks Lūks Džerams (Luke Jerram) Rīgā viesojas atkārtoti, 2017. gadā “Baltās nakts” apmeklētāji novērtēja viņa darbu “Mēness muzejs”. Šogad mākslinieks Kronvalda parkā viesus pārsteigs ar mākslas darbu “Gaia” jeb Zemes instalāciju. Instalācija uzbur pārredzamības sajūtu, kāda rodas, astronautiem atrodoties izplatījumā, redzot planētas Zeme vietu Visumā, tās niecīgos izmērus un trauslumu, salīdzinot ar citām planētām. Mākslas darbs sniedz iespēju redzēt mūsu planētu trīsdimensiju attēlā. Instalācijas diametrs ir 7 metri, un to klāj detalizēti NASA veidoti Zemes fotouzņēmumi. “Gaia” instalāciju pavada BAFTA balvu ieguvušā komponista Dena Džonsa (Dan Jones) īpaši veidota skaņu kompozīcija.

Par 21.gadsimtu liks aizdomāties Kanādas mākslinieka Robina Mūdija (Robyn Moody) konceptuāla audiovizuālā instalācija “Viļņu traucējumi”. Neredzamie viļņi, kuru uztverei vajag īpašas iekārtas, par sevi neliek manīt līdz brīdim, kad ar tiem saskaramies. Viļņi no katras radiostacijas, mobilā telefona zvana, Wi-Fi signāla un dažādām iekārtām izplatās ik brīdi. Instalācija rāda skaistu un elegantu ikdienā nejūtamo viļņu vīziju, ko papildina pakāpeniski mainīgs melanholisku skaņu celiņš. Mākslas darbs būs apskatāms “Rīgas mākslas telpā”, arī pēc “Baltās nakts” no 8. līdz 22. septembrim izstāžu zāles darba laikā.

Francijas radošās asociācijas “Picto facto” veidotās košās un dzīvespriecīgās vides instalācijas atdzīvinās Vērmanas dārzu. Instalācija “Vairāk nekā dārzs” sniedz ilgstoša pavasara sajūtu, aizbaida vienmuļu laiku, liekot priecāties par ziedēšanu un košumu. Instalāciju “Vairāk nekā dārzs” ik pa brīdim atdzīvinās trīs dzīvespriecīgi aktieri, tērpušies pārsteidzošos, ar gaisu pildītos leļļu tērpos un aprīkojušies ar skaņas sistēmu.

Mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” laikā uzstāsies arī viesmākslinieki, mūziķi, komponisti un režisori no dažādām valstīm. Audiovizuālā koncertprogramma “Videogrāfija” demonstrēs ASV, Francijas, Lielbritānijas un Latvijas vizuālās, video un audio mākslinieku priekšnesumus uz vienas skatuves. Savukārt, “Skaņu mežs” savu “Baltās nakts” koncertvakaru kā allaž ir nolēmis veidot kā minifestivālu, pieaicinot mūziķus un komponistus no Portugāles, Zviedrijas, Francijas un Kopenhāgenas. Baltijas īsfilmas un dzejas performancē “Mehāniskā dienasgrāmata” būs skatāma starptautiskā festivāla 2Annas īsfilmu programma ar dzejas lasījumiem, bet
grāmatu veikalā “Robert's Books” Dzirnavu ielā 51-1 atzīmēs amerikāņu dzejnieka, dramaturga, gleznotāja, izdevēja un aktīvista Lorensa Ferlingeti 100 gadu jubileju ar dzejas lasījumiem gan latviešu, gan angļu valodā.

“Baltās nakts” laikā apmeklētājiem būs iespēja apskatīt izstādi “Izcilie modernisti”. Tas ir pilnīgi jauns un satriecošs visā pasaulē atzīts multimediju šovs. Izstādē skatāmi 16 visnozīmīgāko modernisma pārstāvju – Kloda Monē, Edgara Degā, Pola Gogēna, Anrī Ruso, Anrī de Tulūza-Lotreka, Gustava Klimta, Pola Sinjaka, Pīta Mondriāna, Amedeo Modiljāni, Vinsenta van Goga, Pjēra Ogista Renuāra, Huana Grīsa, Paula Klē, Franča Marka, Vasilija Kandinska un Kazimira Maļeviča – darbi. Ieeja pasākumā tikai ar ielūgumiem!

“Baltās nakts” laikā no 16.00 līdz 3.00 Rīgas centrā Brīvības laukumā (pie Laimas pulksteņa) darbosies informācijas centrs.

Seko līdzi “Baltās nakts” programmai foruma tīmekļa vietnē un atzīmē sev tīkamos projektus sadaļā “Mana programma”.

Baltā nakts
facebook.com
https://www.instagram.com/balta_nakts/
https://twitter.com/BaltaNakts

Rīgā forumu ”Baltā nakts” organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus.