Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Aicina uz Mazās Mežotnes pils 13. koncertsezonas noslēguma koncertu

Redakcija
Redakcija

2022. gada 3. septembrī Mazās Mežotnes pils 13. koncertsezonu noslēgs koncerts ar intīmāku un pārpasaulīgāku atmosfēru rudens ieskaņās. Pilī tiks uzņemtas mīļas, uz daudzām Eiropas skatuvēm gaidītas viešņas - soprāns, pieckārtējā Lielās Mūzikas balvas laureāte Inga Kalna un pianiste, divkārtējā Lielās Mūzikas balvas laureāte Diāna Ketlere. Atzīmējot sava radošā tandēma trīsdesmit gadu jubileju, viņas atskaņos latviešu, rietumeiropas un skandināvu komponistu vokālās kamermūzikas izlasi no koncertprogrammām, kuras abām māksliniecēm bijušas īpaši būtiskas viņu radošajā ceļā.

«Tie ir pakāpieni, kas lika mums abām augt, mudināja mūs uz pārdomām un izveidoja par tām māksliniecēm, kas mēs šodien esam. Gribējām pakavēties pie to komponistu skaņdarbiem, kuri mums abām bija īpaši nozīmīgi mūsu mākslinieciskajā ceļā,» par gaidāmo koncertu saka Inga Kalna. Koncerts notiek viņas piecdesmitās jubilejas gadā, bet abas mākslinieces viena otru pazīst un ir tuvas draudzenes jau kopš agras bērnības – nu jau 45 gadus. Muzicēt kopā abas sāka jau skolas gados tepat Latvijā, un joprojām to turpina, neraugoties uz to, ka Inga Kalna dzīvo Hamburgā, savukārt Diānas Ketleres mājvieta ir Londona, kur viņa ir profesore Karaliskajā Mūzikas akadēmijā. Viņas ir domubiedres mūzikā, tāpēc līdztekus intensīvajai starptautiskajai skatuves karjerai atrod laiku kopā gatavot arvien jaunas kamermūzikas programmas.
Inga Kalna stāsta: «Visu koncerta pirmo daļu veltīsim latviešu mūzikai un sāksim ar pirmatskaņojumu - Georga Pelēča tieši šim koncertam un mums abām komponēto vokālo ciklu Pavasara stīgas ar Viļa Plūdoņa dzeju. Līdzās jaundarbam skanēs Alfrēda Kalniņa un Jāņa Mediņa dziesmas, kuras nodziedājām kamermūzikas programmā Dzintaru koncertzālē (2016.) un pēc tam ierakstījām albumā Das Rosenband (Skani, 2020).» Minētā koncertprogramma, kurā mākslinieces atskaņoja un ierakstīja Riharda Štrausa un latviešu klasiķu Jāņa Mediņa un Alfrēda Kalniņa dziesmu izlasi, tika novērtēta ar Lielo mūzikas balvu 2016 kategorijā «Izcils sniegums kamermūzikā,» savukārt par albumu, ko 2020. gadā laida klajā nacionālā ierakstu kompānija Skani, Inga Kalna tika nominēta prestižajai Opus Klassik balvai Vācijā kategorijā Gada dziedātāja.

Vakara latviešu mūzikas daļu vainagos Jāzepa Vītola dziesmas, kuras Diāna savulaik spēlēja mūzikas skolas pianistu pavadījuma mācību programmā, savukārt Inga Kalna dziedāja, studējot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, profesores Ludmilas Braunas vokālajā klasē. Savukārt koncerta otrajai daļai izraudzītās Bendžamina Britena, Kloda Debisī, Gabriela Forē, Franča Šūberta, Žana Sibeliusa un Edvarda Grīga dziesmas sniegs ieskatu abu mākslinieču iepriekš veidotajās, stilistiski fokusētajās koncertprogrammās. Tās būs reminiscences gan par Šūberta mūzikas, gan par franču mūzikas programmu, gan savulaik Lielbritānijā iepazīto angļu mūziku un vēl tikai pērn sagatavoto un koncertā Liepājā jau daļēji parādīto visjaunāko programmu, kas aizsāk dueta padziļinātu interesi par ziemeļvalstu vokālās kamermūzikas pasauli.

Koncerti tiek organizēti sadarbībā ar Pētera Vaska fondu.

Biļetes uz 7. maija koncertu var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs.