Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Igo svin 60 gadu jubileju un atklāj jubilejas koncerttūri

Redakcija
Redakcija


Leģendārais dziedātājs, mūziķis un daudzpusīgais mākslinieks Igo, kura vārds ir kā latviešu mūzikas kvalitātes zīmols, šodien, 29.jūnijā, svin savu 60 gadu jubileju, ko nolēmis krāšņi nosvinēt ar koncertiem un izstādēm visā Latvijā. Jubilejas koncerttūres vērienīgais atklāšanas koncerts notiks šodien, Igo dzimšanas dienā, Liepājā, renovētajā brīvdabas koncertzālē «Pūt vējiņi».

Igo (dzimis 1962.gada 29.jūnijā Liepājā) ir latviešu dziedātājs, radio raidījumu vadītājs un dzejnieks. Igo ir absolvējis Liepājas Emiļa Melngaiļa mūzikas skolas vijoles klasi, Liepājas Mūzikas vidusskolā vokālo nodaļu, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijā studējis video un kino režiju. Par vienu no populārākajiem Latvijas dziedātājiem viņš kļuva pagājušā gadsimta 80.gados, kad dziedāja grupās «Līvi» un «Remix». 90.gados dziedātājs uzsāka solo karjeru, un tās laikā ir sadarbojies ar Raimondu Paulu, Imantu Kalniņu, Zigmaru Liepiņu u.c. komponistiem. Beidzamajos gados dziedātājam izveidojusies ļoti laba sadarbība ar komponistu Jāni Strazdu.

Savu mūziķa karjeru Igo sāka 1978.gadā grupā «Corpus», bet jau 1980.gadā kļuva par jau tobrīd vienas no populārākajām latviešu rokgrupām «Līvi» solistu. 1983.gadā paralēli darbībai «Līvos» Igo izveidoja projektu «Liepājas kvartets», kas izpildīja džezu. Kad 1985.gadā «Liepājas kvartets» izjuka, Igo pameta arī «Līvus» un pievienojās jaunizveidotajai grupai «Remix».





1986.gadā Igo ieguva «Grand Prix» PSRS jauno dziedātāju konkursā – festivālā «Jūrmala – 86» ar dziesmām «Грибной дождь» un «Kā senā dziesmā» (Raimonds Pauls, Jānis Peters). Šī uzvara viņam atnesa milzu popularitāti visā toreizējā PSRS teritorijā. 1987.gadā Igo kopā ar savu brāli Ivo un citiem pazīstamiem Liepājas mūziķiem izveidoja grupu «Liepājas brāļi».



1988.gadā Igo piedalījās Māras Zālītes un Zigmara Liepiņa rokoperas "Lāčplēsis" iestudējumā, kur atveidoja galveno – Lāčplēša – lomu. 1997. gadā notika Igo atgriešanās ar galveno lomu Zigmara Liepiņa operā «Parīzes Dievmātes katedrāle». 2000.gadā notika Zigmara Liepiņa operas «No rozes un asinīm» (Kaspara Dimitera librets) pirmizrāde, un Igo tajā atveidoja Viktora lomu.




2000.gada maijā Igo sadarbībā ar Fēliksu Ķiģeli ieraksta dziesmu «Cerību laiks», taču neilgi pēc dziesmas iznākšanas radiostacijās cieta smagā auto avārijā. Pateicoties draugu aktivitātei (Aivars Borovkovs, Zigmars Liepiņš, Aivars Hermanis, Mirdza Zīvere, arī ārsti Valdis Zatlers, Andrejs Millers, Egīls Valeinis u.c.), tika organizēta bezprecedenta sociāla ziedojumu vākšanas akcija «Turies, Igo!». Ņemot vērā Igo mērķtiecīgo raksturu, tuvinieku un draugu atbalstu, Igo jau tā paša gada vasaras beigās sniedza koncertu Olaines vidusskolā (tajā pašā, uz kurieni dodoties, notika liktenīgā avārija) un spēja atgriezties aktīvā koncertu un radošajā darbībā.




Atzīmējot savus 30 gadus uz skatuves, 2008.gada nogalē Igo laida klajā jubilejas albumu «Spēle», kurā iekļautas jaunas versijas viņa labākajām dziesmām, sākot no 80.gadiem, kā arī jaunas dziesmas sadarbībā ar R.A.P., Fēliksu Ķiģeli, Andri Ērgli, MeloM, Ladybird, Ievu Kerēvicu un citiem. Albuma «Spēle» fotogrāfijas veidojis Igo dēls Mikus Fomins. 2009. gada oktobrī Igo izdod īpašu albumu «Ieelpots» ar gandrīz meditatīvu noskaņu, kas varbūt pat ļauj klausītājam pārcelties citā sajūtu dimensijā. 2010.gada 1.aprīlī iznāca albums, kurā Igo, atšķirībā no iepriekšējiem ierakstiem, nevis dziedāja, bet pievērsās aktiermākslai, lasot satīriķa Mihaila Zoščenko stāstus - «Igo runā Mihaila Zoščenko stāstus». 2010.gadā Igo iesāk četru dabas pirmelementu ciklu un izdod albumu «Uguns» ar Igo dzeju un Jāņa Strazda mūziku. 2012.gadā iznāk koncertprogrammas «Ieelpots» koncerta ieraksta DVD. Kā īpašs veltījums Kuldīgai 2012. gadā kopā ar vēl daudziem izciliem mūziķiem iznāk albums «Esmu mājās». Turpinot iesākto dabas tēmu ciklu, sadarbībā ar komponistu Valtu Pūci un ar Igo dzeju 2013.gadā tiek izveidota koncertprogramma «Zeme» un izdots CD. 2014. gadā Igo nāk klajā ar koncertprogrammu «Dzīve bez apstājas», bet 2015.gadā, turpinot iesākto dabas pirmelementu ciklu – koncertprogramma «Ūdens» ar Igo dzeju un Mārtiņa Brauna mūziku.



2015. gadā Igo saņēmis mūsu valsts augstāko apbalvojumu – V pakāpes Triju Zvaigžņu ordeni.

IGO jubilejas koncerti notiks:

29.jūnijā plkst.19 Liepājas koncertdārzā «Pūt vējiņi»
29.jūlijā plkst.19 Jelgavas brīvdabas koncertzālē «Mītava»
30.jūlijā plkst.19 Saulkrastu estrādē
10.augustā plkst.20 Dzintaru koncertzālē
9.septembrī plkst.19 Rojas brīvdabas estrādē
23.septembrī plkst.19 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS
1.oktobrī plkst.16 Ventspils teātra namā «Jūras vārti»
20.oktobrī plkst.19 Cēsu koncertzālē

Biļetes uz koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» tīklā.