Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Folkloras kopa “Vīteri” svin piecpadsmito dzimšanas dienu un piedalās dziedāšanas grāmatas ģimenēm tapšanā

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 27. aprīlī uz savu 15. dzimšanas dienas koncertu Rēzeknē, Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē, aicina Latvijā labi zināmā Rēzeknes folkloras draugu kopa “Vīteri”. Koncertā tiks svinēta ne tikai kopas dzimšanas diena, bet arī jaunas latgaliešu dziesmu un nošu grāmatas ģimenei – “Zalta puče” – atklāšana.

Folkloras draugu kopa “Vīteri” izveidojās 2003. gadā, sanākot kopā Rēzeknes pilsētas Kultūras nama radošajiem darbiniekiem un aktīvākajiem kolektīvu dalībniekiem, dziedot un muzicējot ar saviem bērniem. Lai saglabātu latgalisko dziesmu, deju un Latgales novada tradīcijas, radās ideja dibināt folkloras draugu kopu, pēc tam arī kapelu. Folkloras kopas izveidotāja un vadītāja Sandra Stare par kopas rašanos saka: “Ideja radīt folkloras kopu dzimusi vēlmē iemācīt bērniem dziedāt latgaliski. Manā bērnībā skolā latgaliešu tautasdziesmas mācīja, tulkotas latviski. Tagad gan “Vīteru” bērni runā tik pašcieņas pilni latgaliski, ka patiess prieks.”

Piedaloties dažādos koncertos, konkursos un festivālos, skanīgie un enerģiskie vīterotāji iekarojuši skatītāju sirdis gan Latvijā, gan aiz valsts robežām. Klausītājus un skatītājus vienmēr pārsteidz un priecē “Vīteru” daudzpusība, jaunības degsme un latgaliskais temperaments. Kopas dalībnieki ne tikai dzied, dejo dančus un daudzpāru dejas, iet rotaļās, bet aktīvi muzicē, spēlējot dažādus tradicionālos mūzikas instrumentus. Šobrīd kopas lielo un mazu dalībnieku pulkā vairāk nekā 50 bērnu un jauniešu. “Vīteri” aktīvi iesaistās arī Rēzeknes kultūras dzīvē, tradicionālās kultūras pasākumus – danču un dziesmu vakarus, rosinot pašiem. No folkloras kopas izauguši arī citas radošās apvienības, no kurām zināmākā ir postfolkloras grupa “Rikši”.

Reizē ar jubilejas koncertu, kurā satiksies ne tikai esošie un bijušie kopas dalībnieki, tiks prezentēts jauns izdevums –dziedāšanas grāmata ģimenēm “Zalta puče”. Grāmata, atbalsojot ideju par latgaliešu tautasdziesmu mācīšanu bērnībā, paredzēta vecākiem un mazajiem dziedātājiem – tajā ir 21 tautasdziesma. Grāmatu “Zalta puče” papildina ne tikai koši zīmējumi, kuros notis ir ziedi, bites un citas dabas radības, bet arī visu dziesmu audio materiāls, kuru iedziedājuši tieši folkloras kopas “Vīteri” dalībnieki. Šāda izdevuma idejas autore ir klavesīniste Ieva Saliete, kura, iedvesmojoties no ārvalstīs redzētā, uzrunāja Sandru Stari radīt nošu grāmatu arī latgaliski dziedāt gribošiem bērniem. Grāmatas izdevējs ir biedrība PARTITŪRA, zīmējumu autore – māksliniece Ērika Māldere, izdošanu atbalsta Rēzeknes pilsētas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Folkloras kopas “Vīteri” jubilejas koncerts un grāmatas “Zalta puče” atklāšana notiks 27. aprīlī 18.00 Latgales vēstniecībā GORS. Līdzēs pašiem gaviļniekiem pasākumā piedalīsies arī improvizācijas teātris “Ārtprāts”. Biļetes uz notikumu sarūpējamas Latgales vēstniecības GORS un “Biļešu Paradīze” sistēmas, cena no 8,00 līdz 10,00 eiro. GORS kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 30 % atlaide.