Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Orķestris “Rīga” ieskandinās jubilejas gadu

Redakcija
Redakcija

Orķestrim “Rīga” šogad aprit 50. Svētku gadu orķestris iesāks februārī ar svinga mūzikas progammu un sezonas turpinājumā aicinās klausītājus uz diviem jubilejas ieskaņas koncertiem pavasarī, kā arī krāšņu galā koncertu rudenī. Katrs no tiem būs veltīts kādai nozīmīgai Orķestra “Rīga” darbības šķautnei.

Svētdien, 13. februārī, VEF Kultūras pilī skanēs džeza mūzikas programma “Svinga ēras karaļi”. Mūziku, kuras šūpojošie, bezrūpīgi pacilājošie ritmi bija tīkams patvērums no Lielās depresijas un arī Otrā pasaules kara laika realitātes, atskaņos Orķestra “Rīga” bigbends. Tā priekšā pirmoreiz stāsies Orķestra “Rīga” saksofonu grupas mūziķis, džeza mūzikas maģistrs un pedagogs Roberts Martinovskis. Kopā ar bigbendu muzicēs pašmāju iemīļotais vokālists Daumants Kalniņš, džeza un soulmūzikas dziedātāja Sofija Rubina-Hantere no Igaunijas, instrumentālisti – izcilais džeza mūzikas pārzinātājs Indriķis Veitners (klarnete) un latviešu jaunās paaudzes trompetists Kristians Kalva. Ar stāstiem, kas apvij tādas svinga ēras leģendas kā Benijs Gudmens, Djūks Elingtons, Lūiss Ārmstrongs, Kaunts Beisijs, Pegija Lī, Ella Ficdžeralda un citas, koncertā dalīsies Raitis Zapackis.

Turēt roku uz pulsa pūtēju orķestru repertuāram pasaulē un iepazīstināt ar to pašmāju publiku ir viens no svarīgākajiem Orķestra “Rīga” radošās darbības uzdevumiem. Šie centieni tiks apliecināti vērienīgā jubilejas ieskaņas koncertā “Četri Amerikas stāsti” 18. martā VEF Kultūras pilī. “Ar šo programmu atkal vēlamies palūkoties Amerikas virzienā, jo nozīmīga daļa jaunākās un aktuālākās mūsdienu pūtēju orķestru mūzikas top tieši tur,” stāsta orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns. Četru programmā ietverto ASV mūsdienu komponistu vārdi Orķestrim “Rīga” nav gluži sveši, taču izzināmā šo pasaulslaveno skaņražu daiļradē vēl daudz.
Par orķestra drauga Skota Makalistera meistarību, komponējot savam instrumentam – klarnetei, varēs pārliecināties smagās metāla mūzikas iedvesmotajā rapsodijā klarnetei un pūtēju orķestrim “Melnais suns” (Black Dog). Solista loma skaņdarbā uzticēta latviešu klarnetistei Annai Gāganei.

Stīvens Briants ir viens no mūsdienu amerikāņu jaunās paaudzes ražīgākajiem un eksperimentus mīlošākajiem komponistiem. Šajā reizē Orķestris “Rīga” atskaņos viņa piecdaļu opusu “Svārsts” (Pendulum). Savukārt Dana Vilsona “Koncerts džeza klavierēm un pūtēju orķestrim” uz Latviju atvilinās lietuviešu virtuozo džeza pianistu Dmitriju Golovanovu. Virtuālā kora izveidotāja Ērika Vitekra darbs “Godzilla apēd Lasvegasu!” (Godzilla Eats Las Vegas!) savā kinematogrāfiskajā vērienīgumā skanēs koncerta noslēguma daļā, un kopā ar Orķestri “Rīga” uz skatuves kāps Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”.

Džeza mūzikas repertuārs ir vēl viens zīmīgs Orķestra “Rīga” vaibsts. 20. aprīlī VEF Kultūras pilī notiks atkalredzēšanās ar orķestra ilggadējo džeza, latino un roka programmu veidotāju Raiti Ašmani. Viņš jubilejas ieskaņai sarūpējis dzirkstošu džeza mūzikas programmu “Šodien uzspīdēs saule”, kas ir veltījums pasaulslavenā, dāsni apbalvotā, ražīgā ASV komponista un aranžētāja Patrika Viljamsa (1939 – 2018) izcilajam pienesumam mūsdienu bigbenda repertuārā. Viņa mūzika Latvijā atskaņota maz - sarežģīta, rakstīta bigbenda sastāvam, kas ne reti kuplināts ar papildu flautām, klarnetēm un pat mežragiem. Izaicinošajā piedzīvojumā Orķestra “Rīga” bigbendam pievienosies džeza vokālistes - Latvijas publikai jau zināmā Sesila Vernī (Vācija) un pašmāju spēcīgās balss īpašniece Evilena Protektore.

Jubilejas pasākumi vainagosies ar krāšņu galā koncertu 3. septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī, kurā skanēs īpaši notikumam pasūtināti latviešu komponistu jaundarbi. Ilona Breģe, kura 14 gadu garumā bijusi arī Orķestra “Rīga” direktore, darina lielformas skaņdarbu, kurā pūtēju orķestrim pievienosies stīgu grupa. Skaņraži Jānis Lūsēns, Valts Pūce un Kārlis Lācis radīs dziesmu ciklu, kam pamatā Marta Pujāta dzejas vārsmas par Rīgu.
Dibināts 1972. gada vasarā, Orķestris “Rīga” darbojas Rīgas valstspilsētas pašvaldības parspārnē. Ideju par pirmo profesionālo pūtēju orķestri Latvijā savulaik izloloja Gunārs Ordelovskis, orķestra mākslinieciskais vadītājs līdz 1990. gadam. Šodien Orķestris “Rīga” sevi pozicionē kā koncertorķestri, kas ne vien uzstājas Rīgas pilsētas svētkos un valstiski nozīmīgās dienās, bet sniedz augstvērtīgus koncertus Rīgas koncertzālēs, Rīgas Domā un citviet Latvijā, atskaņojot dažādu stilu un laikmetu skaņdarbus, allaž meklējot mūzikā jauno un neatklāto