Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Mīlestība ir stiprāka par nāvi jeb kas iedvesmo pianistu Andreju Osokinu

Redakcija
Redakcija

Mīlestība ir stiprāka par nāvi jeb kas iedvesmo pianistu Andreju Osokinu
Foto: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv

14. jūnijā Rīgā tika prezentēts pasaules slavu ieguvušā latviešu pianista Andreja Osokina debijas solo albums, kas ierakstīts koncertā Štutgartē. Albuma izdošanu iniciējusi Osokinu pārstāvošā aģentūra "IPF Masters Management" Vācijā.

Albuma programma ir ļoti daudzveidīga, tajā ir klausāmas romantiski grandiozās Lista un Bēthovena sonātes, klasiski izsmalcinātais Haidns, apgarotie un meditatīvie Baha darbi un noslēpumainās Ravēla Nakts vīzijas. Līdz ar to klausītājiem ir iespēja viesoties dažādās mūzikas pasaulēs, katrā ar savu skanējumu un emocionālo daudzveidību. Mūsdienu klasiskās mūzikas industrijā tas uzskatāms par retumu, jo pārsvarā ieraksti ir veltīti kādam konkrētam komponistam vai mūzikas stilam.

Ziedi, smaidīgi cilvēki, pagalms ar klavierēm, fonā skan viegla džeza mūzika. Smaržo ziedi, un glāzēs dzirkstī šampanietis. Viens pēc otra nāk mūzikas cienītāji, mūzikas kritiķi, prominences. Ir pianistu Osokinu dinastijas vecākā dēla Andreja Osokina debijas albuma atklāšanas svētki.

(Foto: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv)

Gaišais un priekpilnais Madam BonBon salons, kurā notiek pasākums, pateicoties burvīgajai salona saimniecei Janai Ezeriņai, virmo no cilvēku sarunām.

Dažādo prestižo konkursu laureāts sirsnīgi sagaida viesus, katram personīgi pasniedzot dāvanā savu jauno CD.
(Foto: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv)

Kamēr nozares profesionāļi gremdējas sarunās pie šampanieša glāzes, turpina nākt viesi, taču jau pavisam drīz visi tiek aicināti uz romantisko pagalmu, kur jau gaida klavieres, kā zīme, ka būs iespēja baudīt mākslinieka uzstāšanos.

Daži ievadvārdi no Janas un Andreja, un tad ir tas mirklis… Andrejs spēlē vienu no F. Lista Petrarkas sonetiem – N104 (Liszt, Franz. 3 Sonetti del Petrarca, S.104), kas ir dzirdams arī jaunizdotajā CD.

(Foto: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv)

Lists ārkārtīgi skaistās Petrarkas vārsmas ir pārvērtis vēl skaistākā mūzikā. Ar tikko jaušamu maigumu pianista pirksti no vienkāršajām klavierēm izvilina skaņas, kas liek pavērties debesīs, domās pacelties līdz mākoņiem un sajust kā putna spārna pieskāriens noglauž vaigu. Emocijas savirpuļo, apbrīnojot mūzikas radītāju, bet vēl vairāk izpildītāju, pat nemanot, kā acu kaktiņos ir iezadzies valgums no liegajām, kā mīlestības piepildītajām skaņām. Lista temperamentīgā mūzika spēj būt arī maiga, gandrīz kā pati mīlestība. Skaņdarba noklausīšanās radīja vēlmi izlasīt F. Petrarkas ‘’Soneti Madonnai Laurai’’.

(Foto: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv)

Kā otru skaņdarbu, šovakar Andrejs spēlēja R.Šūmaņa "Veltījumu" (Widmung, Op. 25, Myrthen, twenty-six songs (4 books), 1840), kas tapis kā kāzu veltījums Šūmaņa līgavai.

Majestātisks, plašs, lepnuma pilns skaņdarbs, kuru spēlējot Andrejs aizver acis, un viņa pirksti viegli, bet pārliecinoši slīd pār taustiņiem, aizvedot skatītājus tajā pasaulē, kādu viņš izjūt caur šo mūziku.

(Foto: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv)

Gaisā sastindzis mirklis. Aplausi. Saprotu, ka ēteriskais Lista soneta izpildījums mani šovakar sirdī ir aizskāris visvairāk.

Ar nelielu, bet maģisku uzvedumu, Andrejs prezentē jaunās crossover programmas pieteikumu, kas tiek veidota kopā ar Katrīnu Gupalo, kur pievienosies arī dejotāja Gabija Bīriņa, un koncertizrāde «Walking after midnight» ir veltīta amerikāņu mūzikai. Pirms tam Andrejs aicina klausītājus vērot priekšnesumu, un pēc tam izteikt savus minējumus, kas tas ir. Uzvar dāma, kas pirmā piemin mīlestību… un, kā pats Andrejs saka, skaņdarba nosaukumā ir pieminēta gan mīlestība, gan nāve.

(Foto: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv)

Pēc nelielās uzstāšanās ir iespēja uzdot jautājumus, izveidojas draudzīgs jautājumu un atbilžu vakars, pēc kura klātesošajiem ir iespēja iegūt gan talantīgā pianista autogrāfu uz viņa debijas albuma, gan aprunāties, kā arī nobaudīt salona saimnieces Janas sarūpēto, fantastiski garšīgo, rabarberu kliņģeri.


Ir labi apzināties, ka Latvijas talantīgie mūziķi joprojām un arvien vairāk ar savu augsto muzikālo sniegumu spēj aizkustināt gan profesionāļus, gan mūzikas cienītājus, un vēlam Andrejam turpināt iesākto, saglabājot sev uzlikto augsto muzikālo latiņu.

Disku no nākamās nedēļas būs iespējams iegādāties arī Latvijas mūzikas ierakstu pārdošanas vietās, kā arī jau šobrīd internetā www.pianoforum-frankfurt.de.

Teksts: Agnese Tauriņa, KultūrasVēstis.lv









Foto: Jānis Porietis