Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Festivālu “LNSO vasarnīca 2022” atklās ar Stīva Reiha “Tuksneša mūziku”

Redakcija
Redakcija

No 19. līdz 21. augustam Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) festivāls “LNSO vasarnīca” atgriežas Ventspilī. Festivāla atklāšanas koncertā 19. augustā plkst. 20.00 koncertzāles “Latvija” Lielajā zālē uzstāsies obojists Egils Upatnieks, pianists Rihards Plešanovs, Latvijas Radio kora dziedātāji, LNSO un diriģents Guntis Kuzma. Koncertā skanēs Santas Ratnieces, Lučāno Berio, Ģerģa Ligeti un Stīva Reiha mūzika.

Spilgtajā koncertprogrammā klausītājiem būs iespēja ielūkoties dažādās muzikālā modernisma izpausmēs. Vakara centrālais notikums – Stīva Reiha “Tuksneša mūzikas” korim un orķestrim atskaņojums. Šī iespaidīgā kompozīcija atzīta par vienu no spēcīgākajiem amerikāņu ostinētā minimālisma darbiem un iemantojusi šī mūzikas virziena ikonas statusu.
1984. gadā pirmatskaņotā "Tuksneša mūzika" ar Viljama Karlosa Viljamsa dzejas motīviem centrā nostata gaismu, kas iemieso radošo garu, iztēli un mīlestību. Pretējs simbols ir bumba, kas atspoguļo ne tikai tolaik aktualizējušos atomdraudus, bet arī kopējo cilvēces iznīcības tendenci. Viljamss dzejas rindās piemin orķestri, kas ir civilizācijas metafora, un tās destruktīvās tendences sauc par “nepareizajām notīm”. Arī muzikāli šī uzskatāma par vienu no disonantākajām Reiha partitūrām.

Starptautiski atzītās Santas Ratnieces klavierdarbs Muqarnas klausītājus vedīs austrumnieciski vijīgās noskaņās, skaņu gleznā pieskaroties trauslajām un krāšņajām arābu un persiešu arhitektūras formām – mukarnām. Ratnieci daudzi uzskata par vienu no Baltijas valstu spilgtākajām komponistēm. Pirmo reizi plašākā redzeslokā skaņrade nonāca 2004. gadā, kad viņas kompozīcija Sens nacre ieguva I vietu UNESCO International Rostrum of Composers jauno komponistu kategorijā.
Itāļu intelektuāļa un dzīves baudītāja Lučāno Berio spožais 1969. gadā komponētais skaņdarbs Sequenza VII obojai ļaus baudīt Latvijas vadošā obojista Egila Upatnieka virtuozitāti un muzikalitāti. Komponista vārdiem, lai šo darbu atskaņotu, jābūt “ne tikai tehniski prasmīgam, bet arī intelektā virtuozam mūziķim”.

Savukārt ungāru skaņraža Ģerģa Ligeti etīdes klavierēm pārsteigs ar visneiedomājamākām ritma spēlēm. Ligeti ir viens no nozīmīgākajiem modernistiem 20. gadsimta otrajā pusē.

Egils Upatnieks ir LNSO oboju grupas koncertmeistars kopš 2009. gada, starptautisku konkursu uzvarētājs un laureāts. Kopš 2009. gada – Dānijā rezidējošā koka pūšaminstrumentu kvinteta Carion dalībnieks. Šis kamermūzikas ansamblis ieguvis starptautisku atpazīstamību, interpretējot, iespējams, sarežģītākos mūsdienu mūzikas opusus, turklāt regulāri tos atskaņojot no galvas un ar skatuviskām izpausmēm. Carion regulāri uzstājas Dānijā, Zviedrijā, Vācijā, Šveicē, Austrijā, Latīņamerikā un citur.
Pianists Rihards Plešanovs sniedz solokoncertus Šveicē, Itālijā, Francijā, Nīderlandē un citviet. Kā solists uzstājas ar Kremerata Baltica, Sinfonietta Rīga, Liepājas SO un LNSO, sadarbojas ar Latvijas Radio kori. Pirmatskaņojis daudzu latviešu komponistu jaundarbus. Klavierkvarteta Quadra un ansambļa Arcandela mūziķis.
Guntis Kuzma 2022. gada rudenī beigs darbagaitas kā LNSO diriģents (šajā postenī kopš 2014. gada) un no nākošās sezonas sākuma būs Liepājas Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Gunta Kuzmas iestudētās programmas vairākkārt izpelnījušās augstu novērtējumu. Starptautisku atzinību guvuši Kuzmas un LNSO veiktie Tālivalda Ķeniņa un Jāņa Ivanova simfoniskās mūzikas ieraksti sadarbībā ar ierakstu namiem Ondine un SKANI. Saņēmis Lielo mūzikas balvu 2018 kategorijā “Par izcilu interpretāciju” kā solo klarnetists un kā diriģents.

“LNSO vasarnīca” ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vasaras festivāls, kurā vienkopus satiekas akadēmiskās un neakadēmiskās mūzikas stihijas. Festivāla galvenā iecere ir doties prom no galvaspilsētas tuvāk Latvijas reģionālo koncertzāļu klausītājiem. “Vasarnīca” iepriekš skatītājus priecējusi gan Cēsīs, gan Rēzeknē, bet astotajā norises gadā tā atgriežas Ventspilī, kur festivāls norisinājās arī 2020. gadā. “LNSO vasarnīca” ir festivāls ģimenei un draugiem, LNSO patstāvīgajiem klausītājiem un visiem, kas gatavi izbaudīt skaistu, tajā pašā laikā – neparastu un izmeklētu muzikālo programmu.

Šogad notikuma īpašie viesi būs kanādiešu operdīva Emīlija D’Andželo un pasaulē pieprasītais pianists Andrejs Korobeiņikovs, kā arī par popmūzikas princi dēvētais Šons Nikolass Sevidžs. Koncertus diriģēs Andris Poga, Guntis Kuzma un Ainārs Rubiķis. Tradicionāli festivālā plānota arī īpaša programma bērniem un jauniešiem: mazākos klausītājus LNSO aicina uz muzikālu meistarklasi, kā arī pasaku ģimenei “Kaķpēdiņu skola”, savukārt jauniešiem sagatavots īpašs jauniestudējums – laikmetīgās dejas izrāde “Tīklā” ar komponista Riharda Zaļupes mūziku, Artūra Dīča dramaturģiju un Lienes Gravas horeogrāfiju.

Festivālu “LNSO vasarnīca 2022” rīko LNSO un koncertzāle "Latvija". Šogad par festivāla koncertu dalībniekiem rūpēsies arī jaunais LNSO sadarbības partneris Audi Latvija.
Festivāls tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Pilna festivāla programma atrodama šeit: https://www.lnso.lv/vasarnica.

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un https://www.bilesuparadize.lv/lv/cu...

Aktuālajiem LNSO notikumiem aicinām sekot LNSO mājaslapā https://www.lnso.lv/ un orķestra Facebook lapā https://www.facebook.com/LNSO.lv.