Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Rīgas Saksofonu kvartets aicina uz 30 gadu jubileju

Redakcija
Redakcija

Rīgas Saksofonu kvartets aicina uz 30 gadu jubileju. Līdzās kvarteta mūziķiem koncertā piedalīsies viņu muzikālie domubiedri, kamerkoris Ave Sol un diriģents Jurģis Cābulis. Par koncerta norises vietu izraudzīta Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca, kas tiks piepildīta ar garīgi spēcinošu latviešu komponistu mūziku. Koncerts notiks 21. maijā plkst. 19.00.

2022. gadā Rīgas Saksofonu kvartets atzīmē savas pastāvēšanas 30. jubileju. Kvarteta darbības laiks tiek datēts kopš pirmā publiskā koncerta 1992. gada 5. maijā Lielās ģildes Minsteres zālē. Kopš šī notikuma kvartets darbojies nepārtraukti, tāpēc ir viens no ilgnoturīgākajiem kameransambļiem latviešu kamermuzicēšanas vēsturē. Kvartetā spēlējuši virkne Latvijas spožāko saksofonistu, taču kopš pirmsākumiem tajā darbojas tā dibinātājs, profesors Artis Sīmanis. Šo gadu laikā paveikts daudz – ansamblim ir vadošā loma akadēmiskās saksofonmūzikas attīstībā un popularizēšanā Latvijā, īpaši uzsverot starptautiskā festivāla Saxophonia nozīmi, kas ietver arī jauno saksofonistu izpildītāju konkursu. Gadu gaitā sadarbība koncertdzīvē veidojusies gan ar profesionālās mūzikas kolektīviem, gan ar dažādu mūzikas jomu interpretiem inovatīvos kameransambļos. Sevišķi atzīmējama kvarteta loma latviešu mūzikas jaunrades veicināšanā – šiem mūziķiem veltīti vairāki desmiti latviešu mūzikas opusu

Kvarteta sastāvā šobrīd muzicē Katrīna Kivleniece-Cābule (soprānsaksofons), Artis Sīmanis (altsaksofons), Ainars Šablovskis (tenorsaksofons), Baiba Tilhena un Rūdolfs Pēteris Rubenis (baritonsaksofons)

Iepriekšējās jubilejas reizēs Rīgas Saksofonu kvartets atskatījies uz sadarbību ar dažādiem solo instrumentālistiem, kā arī pulcinājis bijušos ansambļa biedrus. Šim jubilejas koncertam izraudzīta latviešu komponistu radītās garīgās mūzikas šķautne, par koncerta centrālajiem skaņdarbiem izvirzot mūziku saksofonu kvartetam un korim. Uz sadarbību aicināts Rīgas kamerkoris Ave Sol un diriģents Jurģis Cābulis, paredzot kopīgu Ērika Ešenvalda un Jēkaba Jančevska mūzikas atskaņojumu. Uģa Prauliņa mūziku no Skiču burtnīcas “Ainiņas” kopā ar kvartetu izpildīs sitaminstrumentālists Guntars Freibergs. Savukārt kvartetam solo jaundarbu radījis komponists Georgs Pelēcis. Skanēs arī viens no repertuārā iecienītiem Riharda Dubras skaņdarbiem The Healing Rain. Koncertā piedalīsies arī ērģelniece Kristīne Adamaite un sitaminstrumentāliste Elīna Endzele. Par mūziku un kvarteta vēstures mirkļiem vēstīs muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Ieeja koncertā par ziedojumiem Ukrainas atbalstam. Koncerts notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un mūzikas instrumentu firmas YAMAHA atbalstu.