Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Joga uz ūdens jeb, kas ir SUP?

Redakcija
Redakcija

Termometra stabiņš aizvien biežāk sāk rādīt pāri +20 grādu atzīmei un tas nozīmē, ka Latvijas upju piekrastes, mūsu jūras krasts un zilo ezeru zeme aicina atpūtniekus pie ūdens. Arī jogas praktizētāji šajā laikā izvēlas nodarbības veikt ūdens tuvumā un pašā ūdenī – uz dēļa, ar airi jeb SUP (stand up paddle board – angļu val.), kas, protams, nozīmē atteikšanos no ierastā jogas paklājiņa un jaunas pieredzes gūšanu.

Kas ir SUP joga un kādēļ tas ir tik īpaši? Ūdens palīdz koncentrēt līdzsvaru, muskuļu atslābināšanos un sasprindzināšanu esot uz dēļa, trenējot korsetes muskulatūru, meklējot ķermeņa centru un nodarbinot roku, kāju un vēdera muskuļus. Tas, iespējams, tev var palīdzēt tikt galā ar bailēm no ūdens. Turklāt, nodarbības dabā, uz ūdens kopā ar draugiem to padara par top nodarbi siltajos vasaras mēnešos pēdējos gadus. Novērots, ka to izmanto tie, kuri ikdienā savas darba gaitas pavada birojos pie datora. Kad pienācis laiks atvaļinājumam, būt tuvāk dabai un ūdenim ir lielisks plāns, kā veldzēt sevi ar skābekli un iedegumu.

SUP nodarbībās tev jābūt gatavam uz dažādiem spēka vingrinājumiem, kas apvienoti ar jogas pozām, visbiežāk Hatha. Stiepšanās un elpošana ir neatņemama sastāvdaļa. Šīs jogas un fitnesa apvienotās nodarbības ir nepārtraukts izaicinājums tavam līdzsvaram. Jau kopš šīs jogas veida rašanās pirmssākumiem ir konstatēti novērojumi, kurus nevar identificēt vingrojumos uz paklājiņa, piemēram, šādi ārstējot cilvēkus, kam ir galvas traumas. Ūdens palīdzēs jums konkrētas pozas veikt precīzi, jo, ja svara novadīšana uz muguru vai kājām nebūs pareiza, dēlis gāzīsies apkārt.

Par saviem pirmajiem iespaidiem uz SUP dēļa, veicot jogu, cilvēki ar sajūsmu stāsta, cik daudz kritienus piedzīvojuši ūdenī, tomēr kāpj atpakaļ un gūst jaunu pieredzi. Kādēļ? Tas viss ir komplektā ar daudz smiekliem un jautrību, kā arī tas ir adrenalīns. Protams, ar zināmu grūtības pakāpi. Kas var būt labāka mācība, kā nepadoties pie pirmajām grūtībām? Taču pēc nodarbības, liekas nekas nav skaistāks, kā apgulties uz dēļa ar muguru un atslābinoties iemērkt pirkstu galus ūdenī, ļauties saules siltumam uz ūdens virsmas un samiegt viegli acis, vienkārši mierīgi elpojot. Ļauties vieglumam uz ūdens virsmas un sajust sevi starp šīm stihijām un lielumiem – ūdeni, saules gaismu, gaisu.

SUP joga un fiziskās nodarbības gūst arvien lielāku popularitāti. Daudzi no jogas skolotājiem savus sertifikātus papildinājuši arī ar šo - SUP jogas speciālists. Tiesa gan Latvijā vēl tādu grūti atrast, lai gan par SUP kā aktivitātes veidu var pastāstīt daudzi - mums ir sava SUP asociācija, kas ļauj sportistiem piedalīties starptautiskās sacensībās. Lai tiktu pie sava SUP dēļa būs jāšķiras no apmēram 400 EUR. Klāt vēl airis un ūdensnecaurlaidīgs tērps. Tas viss saliekams mazā mugursomā, jo dēlis ir piepūšams. Tas katrā ziņā ir ievērojams finansiāls ieguldījums tavām fiziskajām aktivitātēm, tieši tādēļ izmantojams ar 100% atdevi un attieksmi. Daudz lētāk būs iznomāt šos dēļus, un to piedāvā vairāki ūdens sporta un atpūtas centri Rīgā un Latvijā. Droši vien ir manīti teiksmaini tēli stāvus uz dēļa ar airi rokās pārvietojamies pa Rīgas kanālu, Juglas ezeru. Drīz vien varēsim novērot aizraujošus skatus ar jogas pozām uz SUP.

SUP dēlis un jogas vingrojumi uz tā būs lieliska alternatīva, ja tevi neuzrunā vasarā jogas un fitnesa nodarbības telpās; esi jau pamēģinājis vairākus jogas veidus vai arī, kopā ar draugiem meklē kaut ko jaunu. Tas var izveidoties par patīkamu vasaras tradīciju, tikai atceries, drošība uz ūdens ir primārais. Iedvesmojies no vasaras, Latvijas dabas un jaunām iespējām, ko tev sniedz fiziskās aktivitātes, joga un tavs ķermenis.

Arī SUP jogas speciālisti, kā arī iesācēji tiks gaidīti jau šonedēļ no 19. līdz 21. jūnijam Siguldā atpūtas kompleksā „Brūveri”, lai piedzīvotu Saulgriežu jogas un mūzikas festivālu, kas ieguvis starptautisku mērogu un aicina iedvesmoties no jogas un pasaules mūzikas.

Festivāla laikā organizatori piedāvās izbaudīt Saulgriežu nakts burvību latviskās tradīcijās un rituālos, tā apliecinot saulgriežu īpašo nozīmi ne tikai jogā, bet arī latviešu tradīcijās, tādēļ paredzētas vienas dienas ieejas kartes Saulgriežu nakts sagaidītājiem.

Organizatori aicina iedvesmoties un meklēt ceļus uz harmonisku un kvalitatīvi pavadītu laiku, gūt jaunu pieredzi un neaizmirst gadsmitiem senas tradīcijas. Vairāk informācijas par festivālu, programmu un ieejas karšu iegādi iespējams meklēt jogasfestivals.lv.