Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Piektdien Koncertzālē “Cēsis” izskanēs Pētera Vaska 75. jubilejas koncerts “Klātbūtne”

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 16. aprīlī, komponists Pēteris Vasks atzīmē 75 gadu jubileju. Apliecinot šo Latvijas kultūrai nozīmīgo notikumu, Koncertzālē “Cēsis” notiks koncerts “Klātbūtne”, kurā pasaulē zināmākā un atskaņotākā latviešu komponista simfoniskās, kora un kamermūzikas skaņdarbi skanēs koncertzāles šī gada rezidences mākslinieču - vijolnieces Kristīnes Balanas un čellistes Margaritas Balanas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Valsts akadēmiskā kora “Latvija” un divu diriģentu – Andra Pogas un Māra Sirmā sniegumā. Koncerts plkst. 19.00 skanēs Latvijas Radio 3 programmā Klasika, bet plkst. 21.00 būs skatāms Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

Komponista Pētera Vaska jubilejas koncerts tika iecerēts kā daļa no ikgadējā Koncertzāles “Cēsis” pavasara festivāla “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”. Diemžēl pandēmijas dēļ kultūras pasākumu norise ar klausītāju klātbūtni joprojām nav iespējama, tomēr veiksmīgā sadarbībā ar Latvijas Televīziju un Latvijas Radio varam izcilo koncertprogrammu “Klātbūtne” dāvāt Vaska talanta cienītājiem ar radio viļņu un TV ekrānu starpniecību.

Pētera Vaska 75. jubilejas koncerta daudzslāņaino programmu veidojuši diriģenti Andris Poga un Māris Sirmais ciešā sadarbībā ar pašu komponistu. Tajā uzmirdzēs visas Vaska daiļrades šķautnes – skanēs orķestrim radīts senāks darbs “Lauda”, kas savulaik veltīts Krišjāņa Barona 150. dzimšanas dienai, kora “Latvija” sniegumā dzirdēsim “Māte Saule” ar Jāņa Petera vārdiem, kā arī “Laudate Dominum” – opuss, kurā kā atzīst pats Pēteris Vasks, atklājas viņa skatījums dzīvi un to, ka cilvēks galu galā ir mirstīgs, bet gars un garīgās vērtības – nemirstīgas.

Koncerta solistes būs Koncertzāles “Cēsis” šī gada rezidences mākslinieces – vijolniece Kristīne Balanas un čelliste Margarita Balanas. Šī ir jau otrā programma rezidences laikā, kas abām māsām ir ļoti īpaša – duetā viņas izpildīs Vaska poētisko un tēlaino skaņdarbu “Līdzenuma ainavas”, bet Kristīne kopā ar LNSO atskaņos Fantāziju vijolei un stīgu orķestrim “Vox Amoris” – slavinājumu lielākajam spēkam pasaulē – mīlestībai.

“Pētera Vaska mūzika vienmēr rezonē ar dvēseli. Jau no “Līdzenumu ainavu” pirmās skaņas mēs paceļamie virs zemes – apgarotā, meditatīvā pasaulē, kur laiks apstājas. Šis ir viens no maniem mīļākajiem Pētera Vaska skaņdarbiem, kurā mēs no jauna varam izjust cilvēka ciešo saikni ar dabu,” savas sajūtas atklāj čelliste Margarita Balanas.

Savukārt, vijolniece Kristīne Balanas ar nepacietību gaida šo koncertu, jo Pētera Vaska “Vox Amoris” viņa atskaņos pirmo reizi: “Šī fantāzija ir cerību un mīlestības pilna, kas šajā sarežģitajā un neparedzamajā laikā ļaus mums sajust šo cilvēkam visnozīmīgāko emociju spēku, uzlādēties no tām.”

Pētera Vaska jubilejas koncerta “Klātbūtne” tiešraide notiks stingri ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos noteikumus. Koncertu atbalsta Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Cēsu novada pašvaldība.