Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Festivālā „Staro Rīga 2014” ORLAN māksla būs skatāma ārpus muzeja sienām

Redakcija
Redakcija

Lai gan ekstravagantā un drosmīgā Francijas māksliniece ORLAN jau devusies prom no Rīgas, tomēr īpašs viņas un latviešu mākslinieku veidots darbs „ORLAN PILSĒTĀ” būs skatāms gaismas festivāla „Staro Rīga 2014” laikā, iznesot laikmetīgo mākslu ārpus muzeja sienām. Darbs pilsētvidē ir veltījums mākslinieces izstādei Rīgā „Le plan du film un citi scenāriji”.

Tie būs divi lielformāta videodarbi. Viens no tiem ir pašas ORLAN darbs „Bien que.. oui mais...” („Lai gan.. jā, bet...”), kas adaptēts, lai parādītu uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja fasādes. Tas ir 2003. gada darbs, ko ORLAN veidojusi sadarbībā ar mūziķi Frederiku Sančesu (Frédéric Sanchez). Tā ir krāsu un skaņu simfonija savienojot metāliskus trokšņus, rūpnieciskas vides dzirksteles un svētku salūtu, kam cauri vijas ORLAN sejas attēls – skaistuma un pārdabiskā savienojums.

Savukārt uz pretim muzejam esošā jaunceltnes, kas šobrīd ir apvilkta ar baltu plēvi, tiks demonstrēts īpaši Rīgas izstādei un festivālam „Staro Rīga 2014” veidots darbs „ORLAN un KINO”. Tas ir latviešu mākslinieku veidots video, kas „atdzīvina” īpaši Rīgas izstādei tapušo ORLAN plakātu – veltījumu Rīgā dzimušajam kinorežisoram Sergejam Eizenšteinam un viņa filmai „Bruņukuģis Potjomkins”.

Tas ir stāsts par ORLAN, kas aicina uz revolūciju. ORLAN ir visuresoša, viņa nokļūst notikumu epicentrā uz bruņukuģa „Potjomkin“, viņa aicina nesamierināties ar pastāvošo iekārtu. ORLAN iziet ārpus kinematogrāfa rāmjiem un aicina uz cīņu. Pati māksliniece īpaši šim darbam iepriekš pozējusi un fotografējusies, bet jaunajā darbā tiek iedzīvināta ar mapping un animācijas tehnoloģiju palīdzību. Jauno videodarbu veidojis latviešu režisors Mārcis Lagzdiņš.

Īpaši šim darbam ir radīta oriģinālmūzika, ko sarakstījis duets no Liepājas „Kaktiņš un stūrītis”. Mūziku papildina tekstgrupas „Orbīta” dalībnieka Aleksandra Zapoļa lirikas, ko „lasa” globāli klātesošā Google tulkotāja balss. Abas videoprejekcijas uz pretējo ēku sienām it kā saspēlēsies un skatītājs kļūs par liecinieku abu darbu savstarpējai iluzorai, optiskai sarunai.

Projekta autori/realizētāji: Pievilcīgas pilsētvides biedrība (Latvija), Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā.

Gaismas festivāls „Staro Rīga 2014” notiks piecas dienas no 14. līdz 18.novembrim. „Staro Rīga” norisināsies jau septīto gadu, tas ir lielākais gaismas festivāls Ziemeļeiropā un viens no gaidītākajiem notikumiem Rīgas kultūras dzīvē, ko ik gadu apmeklē vairāki desmiti tūkstošu cilvēku.


Šogad festivāls piedzīvos kvalitatīvi jaunu pakāpi, galvenie festivāla objekti būs starptautiski atzītas un īpaši festivālam veidotas videoinstalācijas, projekcijas, mapping un gaismu instalāciju objekti. Festivāla pamatprogrammā iekļauti Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Francijas, Kanādas, Portugāles un citu valstu mākslinieku darbi. Tie būs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.