Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Rudens kamemermūzikas festivāla noslēgumā skanēs Baha mūzika Reiņa Zariņa izpildījumā

Redakcija
Redakcija

Rudens kamermūzikas festivāla noslēgumā 17. oktobrī Dzintaru Mazajā zālē skanēs viens no dižā Johana Sebastiāna Baha pašiem zināmākajiem skaņdarbiem – “Goldberga variācijas”. Baha skaņu pasaules dzīlēs vedīs dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, pianists Reinis Zariņš.

Johana Sebastiāna Baha „Goldberga variācijas" ir kā meditācija – pusotras stundas laikā zūd robežas starp klausītāju, izpildītāju un mūziku, jo Baha dievišķās rotaļas pārņem ikvienu savā varā. Tas ir milzīgs izaicinājums kā izpildītājam, tā arī klausītājam. Bahs, kurš savā daiļradē no variācijām bija izvairījies, brieduma gados, virtuozi pārvaldot kontrapunktu, radīja pilnīgi novatorisku ciklu – īstu variāciju enciklopēdiju. Šī mūzika rakstīta Krievijas sūtņa Drēzdenes galmā grāfa Hermaņa Karla fon Kaizerlinga izklaidēšanai. Sūtnis esot pasūtījis Baham skaņdarbu dažādos raksturos savam galma klavesīnistam Johanam Gotlībam Goldbergam, lai spēlē negulēto nakšu izklaidēs.

Reinis Zariņš ir viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu autors. Reinis uzsāka klavierspēles apguvi septiņu gadu vecumā, un jau desmit gadu vecumā debitēja kā solists ar orķestri, vēlāk gūstot godalgas vienpadsmit starptautiskos pianistu konkursos. Reinis ir trīskārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts (2011, 2013, 2015).

Reinis Zariņš ir piedalījies daudzos prestižos festivālos: Lucernas festivālā, “Kremerata Baltica” festivālā, Bātas, Norfolkas un Jaunskotijas starptautiskajos mūzikas festivālos, “Master Works” un “Holland Music Sessions” festivālos. Viņš muzicējis pasaules labākajās koncertzālēs — Amsterdamas Concertgebouw, Ņujorkas Kārnegija centra Veila zālē, Londonas Vigmora zālē, Sanktpēterburgas Glazunova zālē, Maskavas Čaikovska zālē. Teicamā saskaņā spēlējis ar diriģentiem Andri Pogu, Atvaru Lakstīgalu, Aināru Rubiķi, Pjēru Bulēzu, Pēteru Etvešu, Pavlo Erasu-Kasado, Juhu Kangasu, Djego Masonu, kā arī muzicējis ar Maskavas Virtuoziem, Maskavas Valsts kamerorķestri, “Kremerata Baltica”, Ostrobotnijas kamerorķestri un labākajiem Latvijas orķestriem.
Pianists ieskaņojis kritiķu augsti vērtētus diskus: studijas albumus “Circus & Magic”, “Jāzeps Vītols – Works for solo piano”, kā arī Londonas Vigmora zālē veiktu koncertierakstu ar Bēthovena “Hammerklavier” un Šūberta opusiem. 2017. gadā klajā nākuši albumi ar Volfganga Dārziņa Klavierkoncertu un Lūcijas Garūtas klaviermūziku.

Rudens kamermūzikas festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Jūrmalas pilsētas dome.

Festivāls notiek sadarbībā ar koncertzāli “Lielais dzintars” un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmiju.

Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs, kā arī ineternetā: bilesuparadize.lv