Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


GORĀ izskanēs klasiķu Bēthovena un Mocarta kompozīcijas

Redakcija
Redakcija

22. janvārī Latgales vēstniecībā GORS izskanēs koncerts “Bēthovena Piektā simfonija un Mocarta klavierkoncerts”, kad pēc mūzikas žurnālista Oresta Silabrieža ievadvārdiem uz skatuves tiksies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris vācu diriģenta Mihaela Balkes vadībā un Šveicē dzīvojošā latviešu pianiste Arta Arnicāne.

Koncerta pirmo daļu veido viens no sarežģītākajiem un emocionālākajiem V. A. Mocarta sacerējumiem- 23. klavierkoncerts un uvertīra no operas “Burvju flauta”. Vakara otrajā daļā skanēs pasaulē populārā un viena no visbiežāk atskaņotajām klasiskās mūzikas kompozīcijām - Ludviga van Bēthovena 5. simfonija, kas vēsta par cīņu starp cilvēku un likteni. Par 5. simfoniju pats autors ir teicis: “Tā liktenis klauvē pie durvīm!”.

Pianiste, koncerta soliste Arta Arnicāne ir sešpadsmit izpildītājmākslas konkursu laureāte un neskaitāmu speciālbalvu ieguvēja. Spēja aizraut klausītājus un radīt īpašu koncerta atmosfēru ir nodrošinājusi pianistes Artas Arnicānes koncertdarbību un pieprasījumu pēc mākslinieces radošajiem projektiem Eiropā, galvenokārt Šveicē, ko māksliniece izvēlējusies par dzīves vietu. Meistarīgo muzicēšanu uz laikmetīgajām klavierēm Arta apvieno ar senlaicīgo āmuriņklavieru spēli, iedzīvinot autentiskā skanējumā Vīnes klasiķu un agrīnā romantisma mūziku.

Vācu diriģents Mihaels Balke, kurš diriģēšanu studējis Sinsinati konservatorijā (ASV), šobrīd gūst vērienīgu starptautisku uzmanību, ierasti sadarbojoties ar Yomiuri Nippon Simfonisko orķestri Tokijā, Osakas filharmonijas orķestri un citiem orķestriem vairākās pasaules valstīs. Mihaels Balke 2018./2019. gada sezonā sāka darbu kā galvenais viesdiriģents Sanktgallenes teātrī un simfoniskajā orķestrī Šveicē.
Kā par gaidāmo koncertu piebilst Latgales vēstniecības GORS mākslinieciskās nodaļas vadītāja Ilona Rupaine: “Katrs no mums var nodungot slaveno Bēthovena 5. simfonijas likteņa motīvu, bet ne katrs zina, kas seko tālāk. Bēthovena mūzikas vētru un mieru no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izvilinās jaunais vācu diriģents Mihaels Belke, kurš, starp citu, ne tik sen veicis Džuzepes Verdi operas “Traviata” ierakstu ar mūsu Marinu Rebeku titullomā. GORA klausītāji pirmo reizi baudīs arī izcilās Šveicē dzīvojošās pianistes Artas Arnicānes sniegumu. Īpašs prieks, ka tā būs Mocarta mūzika jo tieši par šī komponista klavierkoncerta autentisku interpretāciju pianiste saņēma Lielo mūzikas balvu 2013.”

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris pērn ar klausītājiem Rēzeknē ir ticies vairākas reizes - gan festivālā “LNSO vasarnīca 2021” vasaras izskaņā, gan Egila Siliņa jubilejas koncertā decembra vidū. Šogad satikšanās Latgales vēstniecībā GORS būs īpašas, tā kā Lielajā ģildē, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mēģinājumu un koncertvietā, drīz tiks uzsākti vērienīgi remontdarbi, kas ļaus simfoniskajos koncertos reģionos tikties biežāk!