Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Koncertzāles “Cēsis” jaunā sezona jau sesto reizi iesāksies ar starptautisko festivālu Čello Cēsis

Redakcija
Redakcija

Turpinot ik rudens tradīciju, jau sesto reizi Koncertzālē “Cēsis” notiks starptautiskais festivāls Čello Cēsis, kas gaidāms no 18. – 20. septembrim un tradicionāli iezīmē koncertzāles jaunās sezonas sākumu. Ar Eiropas festivālu asociācijas kvalitātes zīmi EFFE Label apbalvotais festivāls pulcēs čellistus no Vācijas, Lielbritānijas, Šveices, Ukrainas, Latvijas un koncertu programmās iezīmēs gan klasiskas vērtības, gan oriģinālas interpretācijas.

“Vai apstājies laiks apklusinājis mūziku? Taču nē! Mūzikai piemīt spēks, kas spēj pārvarēt gan laika, gan ģeogrāfiskās robežas. Neskatoties uz zināmiem ierobežojumiem un grūtībām, ar kurām šobrīd nākas saskarties, esam gandarīti, ka šoruden, kā ik gadu septembrī, koncertzāle var atklāt savu jauno koncertsezonu, kura, kā ierasts iesāksies ar varenu čellu skanējumu tradicionālajā festivālā “Čello Cēsis”. Dāvāsim klausītājiem nepastarpināti, klātienē piedzīvot mūzikas krāšņumu, dziļumu un iekšējo spēku; tieši tāpēc šogad festivāla programma balstīta neapšaubāmās mūzikas vērtībās - Ludviga van Bēthovena, Johannesa Brāmsa, Pētera Čaikovska, Riharda Štrausa mūzikā, kas skatīta mūsdienīgu un meistarīgu mūziķu acīm”, festivāla ieceri atklāj Koncertzāles “Cēsis” mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Festivālu piektdien, 18. septembrī, iesāksim ar koncertprogrammu “4 čelli”. Šī rudens Čello Cēsis īpašais viesis ir vācu jaunās paaudzes čellists Maksimilans Hornungs, kurš Gala koncertā demonstrēs savas nepārspējamās solo mākslinieka prasmes, bet atklāšanas koncertā – muzicēšanu kameransamblī. Kopā ar vēl trim spožiem jaunās paaudzes čellistiem Hornungs īpaši festivālam izveidojis aizraujošu programmu ar mūzikas dižgaru Johana Sebastiana Baha, Volfganga Amadeja Mocarta, Semjuela Bārbera un Pētera Čaikovska mūzikas dārgumiem jaunās interpretācijās.

Sestdienas, 19. septembra, vakarā gaidāmajā Čello Cēsis Gala koncertā dzirdēsim romantisma laikmeta milža - Riharda Štrausa, tēlaino un orķestrāli iespaidīgo simfonisko poēmu “Dons Kihots”, ko kopā ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā izpildīs jau pieminētais vācu čellists Maksimilans Hornungs. Žanriskais apzīmējums šim Strausa skaņdarbam ir “fantastiskas variācijas par bruņnieciskas iedabas tēmu”. Titulvaronis, protams, ņemts no Migela de Servantesa slavenā romāna, un savā skaņdarbā Rihards Štrauss ir neslēpti programmatisks, respektīvi, mūzika skaidri zīmē ainas no Servantesa romāna, un savā ziņā šī ir simfoniska animācijas filma. Simfoniskajā poēmā donu Kihotu iemiesos Hornunga čells.

Jaunais vācu čellists Maksimilans Hornungs strauji iekarojis starptautisko mūzikas skatuvi. Viņam raksturīga pārsteidzoša muzikalitāte, instinktīva stilistiskā noteiktība un muzikālais briedums. Mūziķi kā solomākslinieku aicina uzstāties tādi atzīti orķestri kā Londonas Filharmoniskais orķestris, Pitsburgas Simfoniskais orķestris, Francijas Nacionālais orķestris, Čehijas Filharmoniskais orķestris, Vīnes Simfoniskais orķestris, Zviedrijas Radio simfoniskais orķestris, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un citi. Čellists kāpis uz Eiropas prestižāko koncertzāļu skatuvēm un spēlējis tradīcijām bagātajos Lucernas, Verbjē un Zalcburgas festivālos.

Tāpat Gala koncertā festivāla uzticamie apmeklētāji piedzīvos atkalsatikšanos ar vienu no latviešu čella meistarēm – Kristīni Blaumani. Viņas spožo sniegumu piedzīvojām otrajā festivālā Čello Cēsis, 2016. gadā. Šajā rudens festivālā viņas interpretācijā bagātīgā un plašā čella skanējuma palete atklāsies itāļu komponista Otorīno Respīgi Adadžo ar variācijām čellam un orķestrim.

Abos Galā koncerta lieldarbos solistu skatuves partneris būs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā.

Pirms koncerta “Simfoniskā poēma Dons Kihots” interesenti aicināti uz pirmskoncerta sarunu, kurā ar festivāla solistiem sarunāsies LR3 ētera personība Edgars Raginskis.

Festivāla noslēguma koncertā, 20. septembrī, dzirdēsim programmu “BB. Sonātes čellam”, kas veltīta šī gada dižjubilāram Ludvigam van Bēthovenam. Bet ne tikai. BB slēpj divu vācu mūzikas milžu vārdus, līdzās Bēthovenam mūzikas filozofs Johanness Brāmss. Spožā vācu čellista Leonarda Elšenbroiha un viņa skatuves partnera – pianista Alekša Grinjuka (Ukraina) izpildījumā dzirdēsim Bēthovena daiļrades agrīnajā periodā radīto Pirmo čellsonāti un 1815.gadā pabeigto, ungāru grāfienei Annai Marijai fon Erdodi veltīto Ceturto sonāti klavierēm un čellam. Johannesa Brāmsa daiļrades atspoguļojumam Leonards Elšenbroihs iecerējis komponista divus kamermūzikas šedevrus, Sonāti klavierēm un čellam Miminorā un reti atskaņoto opusu “Četri nopietni dziedājumi”.

Elšenbroihu izdevums The New York Times raksturo kā “mūziķi ar izteikti spēcīgu tehniku, intelektuālu zinātkāri un ekspresīvu dziļumu”. Čellists uzstājas kopā ar pasaules vadošajiem orķestriem un diriģentiem. Amerikā debitējis ar Čikāgas simfonisko orķestri, Āzijā Suntory zālē Tokijā, regulāri uzstājas BBC Proms koncertos Karaliskajā Albertholā. Elšenbroiha albums “Bēthovena sonātes čellam” guvis plašu kritiķu atzinību, ieguvis Editor’s Choice izdevumā Gramophone un izraudzīts par mēneša albumu BBC Music Magazine.

Sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmiju festivāla Čello Cēsis ietvaros norisināsies arī meistarklases, veidojot saikni starp topošajiem un jau atzītiem izpildītājmākslas profesionāļiem.

Starptautiskais festivāls Čello Cēsis ir pirmais čella festivāls Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā un vairākkārt saņēmis Eiropas Festivālu Asociācijas kvalitātes zīmols EFFE Label. Viens no Čello Cēsis izveidošanas mērķiem ir iekļauties Latvijas un Eiropas festivālu apritē un veicināt Cēsu pilsētas atpazīstamību starptautiski, parādot Cēsis kā kultūras sasniegumu un jaunrades centru un potenciālu kultūras tūrisma galamērķi. Festivāls arvien vairāk raugās uz starptautiskas auditorijas īpatsvaru, gadu no gadu audzējot festivāla atpazīstamību Eiropas festivālu profesionāļu un mūzikas gardēžu kopienā.

Biļetes uz Čello Cēsis koncertiem nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā Īsta biļešu paradīze - biļetes uz vairāk nekā...