Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


Lieldienu koncerti festivālā WINDSTREAM

Redakcija
Redakcija

Ar diviem notikumiem Lieldienu laikā turpināsies Orķestra “Rīga” rīkotais festivāla WINDSTREAM pavasara cēliens, kurā koncerti klausītājiem tiek piedāvāti interneta tiešsaistēs. Lielās Piektdienas koncerts izskanēs 2. aprīlī plkst. 19.00 no Rīgas Sv. Jāņa baznīcas, taču Otrajās Lieldienās, kā ik gadu, orķestris piedāvās koncertu bērniem, šoreiz koncertieraksta formātā.

Lielajā Piektdienā Orķestris “Rīga” un tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns iecerējis atbilstošas instrumentālās mūzikas atskaņojumu, sniedzot ikvienam iespēju apstāties, ieklausīties sevī, pārdomāt, apzināties garīgumu un cilvēcību kā vērtības laikā, kad viss mainījies un ierastais nav iespējams. Ievadvārdus koncertam veltīs Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Aivars Smuidris, kurš ir arī mūziķis Orķestrī “Rīga”.
Koncerta sākumu piepildīs pasaulē atzītākā igauņu komponista Arvo Perta majestātiska un miera caurstrāvota mūzika. Leģendārais opuss Fratres (1977) pārstāv minimālisma stilu, ko autors sauc par tintinnabuli – Perta pašatklāsmi, 70. gados pievēršoties baznīcas mūzikas studijām. Laika gaitā komponists pats šo skaņdarbu pārveidojis dažādiem mūziķu sastāviem un 1990. gadā tapusi versija pūtēju oktetam un sitaminstrumentiem, kas skanēs Orķestra “Rīga” mūziķu sniegumā. Turpinājumā Anitras Tumševicas “Zvaigzne” (2009) – , kas raksturo emociju tagadnes laiku. Mūzika, kas tapusi skaudru kontrastu rezultātā un ir dziļi gremdēta skaistuma apdziedāšanas mākslā. Spektrālās mūzikas kompozīcijas tehnikā radītais skaņdarbs tematiski un skaniski savienos koncerta sākumu un noslēgumu.

Koncerta izskaņā Deivida Maslanka koncerts flautai, čellam un pūtēju orķestrim O Earth, O Stars (Ak, zeme, ak, zvaigznes!”) (2010), ko pats komponists raksturojis šādi: “Gadu gaitā esmu īpaši pievērsis uzmanību mūzikai, kas ir izaugusi no senām korāļu melodijām. Skaņdarba uzbūve veidota, mijiedarbojoties asociatīviem tēliem un korāļu melodijām. Koncerta sešas daļas un tajās ietvertie korāļi rada asociāciju ar baroka kantātes žanru, taču stāsts katram jāatklāj pašam.” Skaņdarba atskaņojumā orķestrim pievienosies solisti – flautiste Anete Toča un čellists Ēriks Kiršfelds.

Otrajās Lieldienās plkst. 16.00, turpinot festivāla WINDSTREAM tradīciju, skanēs bērnu auditorijai veltīts koncerts – “Zaļā pasaka”. Tiks piedāvāta aizraujoša Imanta Ziedoņa “Zaļās pasakas” atskaņojuma interpretācija, kas arī pēc svētkiem būs pieejama video ierakstā. Pasakai muzikālus tēlus piešķīruši latviešu komponisti: Selga Mence, Ēriks Ešenvalds, Platons Buravickis, Anitra Tumševica, Evija Vecumniece, Ieva Klingenberga, Laura Gustovska un Juta Bērziņa. Pasakas stāstnieka lomā iejutīsies aktieris Enriko Avots, bet to ar tēlainu kustību piepildīs mīms Pēteris Rimšs. Video ierakstā izmantotas Adriāna Toma Kulpes pasakas vizualizācijas.
Koncerti bez maksas būs pieejami internetā – Orķestra “Rīga” vietnēs Facebook (facebook.com/RIGAorchestra) un YouTube (youtube.com/rigaorchestra).

Koncerti festivāla ietvaros notiek ar Rīgas domes, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Bērnu koncerts “Zaļā pasaka” notiek sadarbībā arī Kultūras pili “Ziemeļblāzma”.