Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


Zināmi Zelta Mikrofons pretendenti kategorijā Rokmūzikas albums

Redakcija
Redakcija

Uz balvu Zelta Mikrofons kategorijā Rokmūzikas albums pretendē grupas Židrūns, Krāsa, So Lucid Electric Feel, Nova Koma (piedalās Edavārdi un Idus Abra), kā arī ARTURS. Pirmo reizi Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta Mikrofons vēsturē rokmūzikas albumi ir izveidojuši atsevišķu kategoriju no metāla mūzikas ierakstiem. Šī bija otra visplašāk pārstāvētā kategorija aiz Popmūzikas albuma.

Kopskaitā 20 albumi pretendēja uz balvu Zelta Mikrofons 2021, ārpus piecinieka paliekot tādiem izpildītājiem kā Bloody Heels, Inde Indive, Willow Farm, grupa KEKSI, Street Conference, grupa JĀNIS BUKUMS, Everstate, The BIG Deal, DCH, Melanna, Ze Krams, B Optimist, Ainars Pūpols&The Cucumbers, Mother un Inqognito.

Intro.lv galvenais redaktors un Radio 7 dīdžejs Normunds Vucāns pēc kategorijas vērtēšanas stāsta: “Ne velti šogad uz labākā roka albuma titulu pretendēja 20 ieraksti – man šī kategorija sagādāja vairākus pamatīgus pārsteigumus. Es tajā saskatīju divus pamatīgus favorītus, abi arī ir nominēti, savukārt tālāk daudzi albumi bija vienā līmenī, turklāt nevarētu teikt, ka tas būtu tik augstvērtīgs, cik iepriekš ierasts. Nav noslēpums, ka pasaules kontekstā rokmūzika šobrīd stagnē, un arī Latvijā ir līdzīgi. Kamēr kategorijas labākie ieraksti noteikti nekristu kaunā arī Gada albuma kontekstā, šīs kategorijas pelēkā masa diemžēl lielā mērā atražo vecas klišejas, īsti nepiedāvājot neko jaunu. Atliek vien cerēt, ka 2021. gadā labāko rokmūzikas albumu būs jāizvēlas no plašāka saraksta kā vien diviem reāliem pretendentiem.”

Interneta televīzijas Chaula.tv ētera moderators, Radio SWH Rock raidījuma “Roka nemieri” veidotājs Ēriks Saksons atzīst: “Manuprāt, lielākais pārsteigums ir starp šī gada nominantiem neredzēt grupu Bloody Heels, kurai par spīti gadiem ilgajiem panākumiem un mērķtiecīgam darbam ārvalstīs joprojām neizdodas atrast ceļu pie pašmāju auditorijas. Līdzīgi kā hip-hop kategorijā, izskatās, ka šogad uzvarētājs ir viegli nosakāms. Žanra pārstāvji diezgan vienbalsīgi priecātos par Židrūna uzvaru, bet vienlaikus noņems cepures arī grupas Nova Koma albuma priekšā.”

Ak dievs, ko par mums teiks citplanētieši – Krāsa

Grupa "Krāsa" pastāv piecus gadus, tās sastāvā ir Roberts Bergs - ģitāra, Miks Gailis - ģitāra, Krists Dadzītis - bass, Ieva Zeltiņa - bungas un Edgars Sondors - ģitāra/vokāls.
"Krāsas" mūzikā saplūst vairāki žanri - psihedēliskā, alternatīvā roka, garāžroka elementi, brīžiem citējot arī kaut ko no amerikāņu apvienības Queens of the Stone Age muzikālā rokraksta. Tieši šo grupu visi mūziķi min kā vienojošo muzikālo ietekmi.
Spotify: https://open.spotify.com/album/3fP2...

Aplī – ARTURS

ARTURS jeb Arturs Gruzdiņš plašākai sabiedrībai kļuva zināms pēc uzvaras TV šova X-Faktors pirmajā sezonā. Mūziķis 2020.gadā ierakstījis un izdevis debijas albumu "Aplī", kura producents ir Reinis Sējāns un skaņu inženieris - Gatis Zaķis. Albums iznācis mūzikas ierakstu kompānijas “Sony Music Entertainment” paspārnē.
Kā stāsta mūziķis: "Stāsti, ko var dzirdēt albuma tekstos, ir īsti – par dūrēm gaisā, sekojot sapņiem, par neizmērojamu laimi un lielu nelaimi, par dusmām, cerībām un pārpasaulīgu mīlestību. Dziesmas ir tiešas un patiesas, un sintētika nav to sinonīms, dzīvie instrumenti valda pār skanējumu.”

Spotify: https://open.spotify.com/album/3bZe...
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=o1Y...

Kovārņu mazbērniem – Židrūns

"Židrūns" ir Latvijas rokmūzikas grupa, kas izveidota 2003. gadā. Savā pastāvēšanas laikā "Židrūns" ierakstījis četrus studijas albumus. Trešais studijas albums "Židrūns un tas, ko nevar nest" tika nominēts balvai Zelta Mikrofons kā 2016. gada labākais rokmūzikas albums.
Albums "Kovārņu mazbērniem" ir grupas "Židrūns" ceturtais studijas albums. Tas izdots vinila platē un pieejams digitāli. Ārvalstīs albuma "Kovārņu mazbērniem" singli "Rindās kails" un "Vai?" izskanējuši radio, iekļauti dažādos atskaņošanas sarakstos, kā arī kopumā grupa guvusi atzinību Lielbritānijas, Francijas, Itālijas, Kanādas, Brazīlijas u.c. medijos.

Albums nominēts Neatkarīgo mūzikas izdevniecību asociācijas (IMPALA) Eiropas labākā albuma titulam.
Spotify: https://open.spotify.com/album/2mr2...
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=4LD...
Vismaz 9 reizes – Nova Koma, piedalās Edavārdi, Idus Abra

Garāžroka apvienība Nova Koma pavadīja 2020. gadu, strādājot pie albuma "Vismaz 9 reizes" pabeigšanas un publicēšanas, kā arī izmantoja ārkārtas stāvokli, lai izmēģinātu jaunus radošās darbības virzienus.
17. maijā grupa kāpa uz skatuves tukšā zālē, lai izpildītu attālinātu koncertu tiešraidē portāla Alternative.lv Mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā. Nedēļu vēlāk Nova Koma publicēja pašu spēkiem ierakstītu un nofilmētu singlu "Viens". Gada lielākais notikums grupai bija "Vismaz 9 reizes" prezentācijas koncerts kopā ar reperiem Edavārdi un Idus Abra 21. oktobrī.

Spotify: https://open.spotify.com/album/1WjM...
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Htq...

We`re all connected – So Lucid Electric Feel

2015. gadā Siguldā dibinātajā trio "So Lucid Electric Feel" spēlē vokālists un ģitārists Uvis Gailis, basists Kristaps Sproģis un bundzinieks Raitis Kalniņš. Savu debijas albumu grupa producēja pašu spēkiem un ierakstu veica "Hodila Records" studijā Valmierā.

Albumā galvenokārt vēstīts par mīlestību, spēku, motivāciju un spēju labi pavadīt laiku, norādot uz to, ka mēs visi esam viens vesels, viens organisms. "We're all connected" saklausāmi līdzšinējie grupas darbības pagrieziena punkti, iekļaujot gan “hard rock” elementus, gan saglabājot raksturīgās psihedēliska blūzroka noskaņas.
Spotify: https://open.spotify.com/album/6wcW...
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=s4G...