Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


“Man tiešām patīk tas, ko daru!”. Intervija ar Braienu Adamsu

Redakcija
Redakcija

3.maijā Arēnā Rīga ar ierasti enerģisku koncertu uzstāsies visu laiku slavenākais kanādiešu rokmākslinieks – Braiens Adamss. Rīgā Adamss un viņa grupas mūziķi viesosies jaunākā albuma “Ultimate” koncertturnejas ietvaros, un programmā izskanēs gan jaunās dziesmas, gan labi zināmie hiti. Lai arī visu laiku slavenākā kanādiešu mūziķa Braiena Adamsa vārds reti kuram varētu būt svešs un viņš Latvijā uzstājies ne reizi vien, katrs viņa koncerts pārsteidz ar īstu pašatdevi un patiesu cieņu pret saviem klausītājiem. Vairāk nekā 30 karjeras gados tapis tāds hitu klāsts, kurus neietilpināt parastā koncertprogrammā, tāpēc Adamsa uzstāšanās slavenas ar garumu un enerģētiku.

Šopavasar, 3. maijā, Braiens Adamss ar grupu Latvijas skatītājiem sagatavojis jaunu programmu, kas pakārtota albumam “Ultimate” un kurā līdzās labi zināmajiem hitiem, izskanēs arī dažas jaunas kompozīcijas.
Šai sakarībā izmantojām izdevību aprunāties ar Braienu par mūziku, sadarbību ar citiem māksliniekiem, fotografēšanu u.c. viņa daudzpusīgā talanta šķautnēm.

Kāds būtu tipisks Tavu dziesmu radīšanas modelis? Vai tam Tev nepieciešams īpašs noskaņojums vai kāda vieta, vai arī dziesma var rasties jebkurā laikā un vietā?
BA: Man ienāk prātā kāda melodija vai dzejas rinda, un tālāk mēs to attīstām kopā ar Džimu, manu dziesmu līdzautoru. Vai arī otrādi. Tas var notikt jebkur. Piemēram tagad abi rakstām mūziku Brodveja mūziklam pēc filmas “Jaukā sieviete” motīviem, un mēs to darām atrodoties Ņujorkas viesnīcās.

Pēc tik daudziem gadiem, ko Tev nozīmē koncertēšana? Vai Tu joprojām izbaudi uzstāšanos publikai un saņem atpakaļ īpašas sajūtas/fluīdus, vai arī tā vairāk ir rutīna, jo nav nekāds noslēpums, ka koncerttūres var būt gana nogurdinošas?
BA: Nav nekāds noslēpums, kas man tiešām patīk tas, ko daru, un man nekad nav garlaicīgi doties koncerttūrē. Par laimi tā man ir iespēja apceļot pasauli, un būtu brīnišķīgi to darīt vēl vismaz gadus desmit.

Albuma “Get Up” tapšanā Tu cieši sadarbojies ar Džefu Linni (piez., ELO, Traveling Wilburies, solokarjera) producenta statusā. Ko viņš mainīja Tavā sākotnējā skanējuma? Vai bija tādi ieteikumi, kuriem Tu nevēlējies piekrist?
BA: Ar viņu bija forši sastrādāties, un viņš saprata manas dziesmas. Pat vairāk, viņš zināja kā padarīt dziesmu cik vien iespējams pievilcīgu. Viņš paņēma manus diezgan viduvējos demo variantus un pārvērta ierakstos. Jāsaka, ka diezgan brīnišķīgos.

Mēs visi zinām Tavus slavenos duetus ar T.Tērneri, L.Pavaroti, Melu C, N.Furtado un protams trio ar Stingu un R.Stjuartu. Kā Tu izvēlies mākslinieku, ar kuru sadziedāties?
BA: Ak vai, tie bija tik sen! Tie notika tāpēc, ka es tiku lūgts vai pats viņiem lūdzu. Jāsaka, ka kādu dienu es labprāt piedalītos atkal. Varbūt ar Bejonsē, P!nk vai Lady Gaga. Tas būtu lieliski.

Pastāsti mums vairāk par jaunajām kompozīcijām Ultimate Love un Please Stay, kas iekļautas Tavā jaunākajā dziesmu izlasē “Ultimate”?
BA: Vēlējos, lai izlasē būtu arī dziesmas, kuras ļaudis vēl nav dzirdējuši. Tāpēc viena roķīga (“Ultimate Love” ) un viena mierīgāka (“Please Stay”) šķita laba ideja. Tas ir arī ļoti labs atspoguļojums tam, ko jūs dzirdētu koncertā.

Kā notika dziesmu atlase “Ultimate” izlasei? Tā kā Tev ir tik daudz hitu, mums šķiet, ka nebija viegli izvēlēties?
BA: Mani ierobežojas laika limits, kas satilpst vienā CD, tāpēc izvēlējos dziesmas, kuras parasti spēlēju katrā koncertā. Tādējādi diska noklausīšanās pēc koncerta ļautu apmeklētājiem savā veidā atkal izdzīvot priekšnesumu.

Dažām grupām un dziedātājiem tā apnīk savu hitu oriģinālais skanējums, ka viņi tos pāraranžē vai lūdz citus māksliniekus to izdarīt. Vai tev kādreiz bijusi līdzīga vēlme spert šādus soļus?
BA: Man patīk manu dziesmu skanējums ierakstos, tāpēc es palieku tam uzticīgs arī koncertos.

Savas karjeras laikā Tu esi saņēmis desmitiem balvu. Kura no tām Tev pašam ir vissvarīgākā?
BA: Kad biju aptuveni 22 gadus vecs, saņēmu “Microphone Award”. Man tā joprojām ir īpaša, tāpēc, ka tai laikā nespēju noticēt, ka kāds vispār varētu manī klausīties. Biju vienkārši mēms to saņemot.

Paralēli mūziķa karjerai, Tu esi arī atzīts fotogrāfs. Ko Tev pašam nozīmē fotografēšanas process un ko Tev visvairāk patīk uzņemt?
BA: Ir būtiski, lai attēlam būtu saikne ar mūziku. Tā vienmēr ir mozaīka (puzle) un man patīk mozaīkas. Esmu apmierināts ar lielāko daļu manu albumu apvāku (kaut es to pašu varētu teikt par dažiem maniem karjeras sākumposma video!). Vēl esmu piedalījies vairāku grāmatu (“Exposed”, “Wounded - The Legacy of War” )tapšanā un pašlaik strādāju pie jaunas - “Homeless” -, kas nāks klajā šogad.

Jau daudzus gadus Tu esi aktīvs filantrops, kas pats ziedo un organizē labdarības akcijas, piesaistot miljoniem dolāru. Kādi Tavuprāt ir lielākie šīs kustības sasniegumi?
BA: Nesen atjaunojām spēļu un sporta laukumu Londonas nomalē. Redzot bērnus, kas tagad tur var droši skraidīt un darboties, ir viena no patīkamajākām sajūtām, ko esmu guvis par padarīto.

Biļetes uz 3. maija koncertu Arēnā Rīga nopērkamas ŠEIT