Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Miris Mārtiņš Brauns

Redakcija
Redakcija

Miris Mārtiņš Brauns
Foto: Ieva Čīka/LETA


Latvijas mediji ziņo, ka šodien, 24. novembrī, mūžībā devies leģendārais latviešu komponists Mārtiņš Brauns.

Mārtiņš Brauns dzimis 1951. gada 17. septembrī Rīgā ārstu ģimenē. Mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā klavierklasē, kora un kordiriģēšanas klasēs, mūzikas teorijas nodaļā, kur apguvis arī kompozīciju pie Ģederta Ramaņa. 1970. gadā uzsācis studijas Jāzepa Vītola Latvijas Valsts Konservatorijā Ādolfa Skultes kompozīcijas klasē, ko absolvējis 1975. gadā, iegūstot komponista un mūzikas teorētisko priekšmetu pasniedzēja kvalifikāciju.

Mārtiņš Brauns plašākai publikai kļuva zināms kā dažādu rokmūzikas ansambļu un grupu dalībnieks un vadītājs, taču daiļrades ražīgākie gadi saistīti ar grupu “Sīpoli” – vienu no visu laiku labākajām latviešu rokgrupām.

Viena no spilgtākajām grupas dziesmām "Dvēselīte".

Arī solists Niks Matvejevs jau aizsaulē



Komponista populārākais darbs ir tautā iemīļotā un dažreiz arī par neoficiālo Latvijas himnu dēvātā īstenā spēka dziesma “Saule, Pērkons, Daugava”, kas vairākkārt skanējusi Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, kā arī skolēnu dziesmu svētkos, bet 2014. gadā tika izraudzīta par Spānijas ziemeļaustrumu reģiona Katalonijas neatkarības kustības himnu. “Saule, Pērkons, Daugava” arī atzīta par Latvijas simtgades populārāko dziesmu.



Oktobra beigās komponistam bija infarkts, bet mediķi viņa dzīvību tobrīd izglāba. Diemžēl papildus tam Brauns inficējās arī ar Covid-19

Aizgājis vēl viens latviešu dižgars, kura paveiktais ir mūžīgs!