Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Lielajai mūzikas balvai nominēti jaunie mūziķi – Daniils Bulajevs, Aivis Greters un Beāte Zviedre

Redakcija
Redakcija

Lielajai mūzikas balvai 2020 kategorijā “Gada jaunais mākslinieks” ir nominēti - vijolnieks Daniils Bulajevs, diriģents Aivis Greters un dziedātāja Beāte Zviedre. Lielās mūzikas balvas 2020 pasniegšanas ceremonija notiks šā gada 13. martā. Tiešraidē to atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 “Klasika” pl. 21.05.

“Vijolnieks Daniils Bulajevs skatuves podesta pievilkšanas spēku izbaudījis jau no piecu gadu vecuma. Starptautiski konkursi ir viņa ikdiena. Koncertu ģeogrāfiskā karte ir raiba. Domubiedru mūzikā netrūkst ne Latvijā, ne ārpus tās robežām. Viņu pazīst visas Latvijas lielās koncertskatuves,” stāsta LMB 2020 žūrijas locekle, muzikoloģe, mūzikas pedagoģe un docētāja Iveta Grunde. “Kas puisī tik īpašs? Daniila vijole prot būt emocionāla, atraisīta un jauneklīgi brīva, bet reizē arī spējīga uzdot pietiekami izaicinošus vai, citkārt, eksistenciālus jautājumus, kā tas notika VEF Kultūras pils organizētajā koncertcikla “Uztakts. Latvijas jaunie talanti” pirmajā koncertā “No baroka līdz 20. gadsimtam”. Izvēlētā programma lika saausīties, vai tiešām viņš to paveiks? Baha Otrā sonāte vijolei solo, Bēthovena Septītā sonāte vijolei, Brāmsa Otrā sonāte, Pulenka sonāte vijolei un klavierēm un Mjačeslava Veinberga Moldāvu rapsodija. Daniils “bija noķēris vilni”, kas aiznesa viņu un pianistu Maksimu Taničevu domu dziļumā, jutekliskumā, smalkā un saskanīgā dialogā. Vēl jāmin Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas 75 gadu jubilejas simfoniskā orķestra koncertus – “Lai dzīvo baroks!” un “ReStart – 75”. Abos koncertos Daniils Bulajevs parādīja augsti profesionālu prasmi vadīt skolas orķestra kolektīvu kā koncertmeistars. Daniilam tiešām ir dotas īpašas spējas aizraut un iedvesmot!”

Aivis Greters ir kora “Kamēr…” mākslinieciskais vadītājs no 2018. gada. Iveta Grunde: “Aivis ir paveicis gandrīz neiespējamo. Koru dziedāšanas kustība bija un daļēji arī tagad ir nolikta hamletiskā jautājuma priekšā – “Būt vai nebūt?” Viņš izdarīja visu, lai atbilde būtu - korim “Kamēr …” būt! To viņš paveica ar maziem Dziesmu svētkiem pielīdzināmu latviešu mūzikas programmu Gaujas upē. Tas bija Cēsu Mākslas festivāla organizētais muzikāli performatīvais piedzīvojums “Kamēr… upē”. Otra virsotne bija kora “Kamēr…” jubilejas koncerts “Lux Aeterna” Rīgas Domā sadarbībā ar orķestri Sinfonietta Rīga. Šajā koncertā īpaši simboliski skanēja 2020. gada vasarā mūžībā aizgājušā Pētera Butāna sakrālo atziņu cauraustā lūgšana “Lux Aeterna”. Bet 2020. gadu Aivis Greters iesāka ar veiksmīgu startu pie LNSO diriģenta pults koncertā “Lenesons un Mocarta opera” Lielajā ģildē.”

Beātes Zviedres vokāls ir apveltīts ar džezā retāk sastopamu krāsu - meitenīgu dzidrumu un trauslumu. Šis dabas dotais talants ir kopts un slīpēts ar ļoti pamatīgu darbu un apjomīgu koncertdzīvi. Koncertu skaita ziņā viņu varētu ierindot 2020. gada pirmrindniekos. Viņa muzicējusi kopā ar kamermūziķiem, dažādiem džeza sastāviem un Latvijas vadošajiem orķestriem. Bet magnēts, kas lika sekot Beātei gada garumā, bija viņas iziešana ārpus akadēmiskā džeza lauka - mūzikls, kinomūzika, tautas dziesmas, arī Ziemassvētku korāļi. Koncerts “Ceļā uz Ziemassvētkiem” Latgales vēstniecībā “Gors” ar Ievu Šablovsku (arfa), Ainaru Šablovski (saksofons, duduks), Martu Kauliņu (sitamie instrumenti) bija viens no visveiksmīgākajiem Beātes koncertiem, jo kamerstila atmosfēra ļāva viņas trauslajai, bet niansētajai balsij iezaigoties jaunās krāsās. No Beātes Zviedres ražīgā koncertu klāsta varētu izcelt: “Pastaiga pa džeza vēstures takām” ar pūtēju orķestra “Rīga” bigbendu, Rūtu Dūdumu-Ķirsi un Elīzu Ēvaldi VEF kultūras pilī; Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Radio bigbenda kopīgi rīkoto Baltijas jauno komponistu bigbenda kompozīciju konkursa finālistu koncertu “Spīķeri Jazz” ar Latvijas Radio bigbendu; gada finiša taisnē Vecgada koncertu, kur Lielās ģildes skatuve pirmo reizi dzirdēja Beātes Zviedres, LNSO un diriģenta Andra Pogas sadarbību, kur tika pāršķirstīti Džordža Gēršvina kino mūzikas kadri,” stāsta LMB 2020 žūrijas locekle, muzikoloģe, mūzikas pedagoģe un docētāja Iveta Grunde.

“Publikas simpātijas” balsojums portālā Delfi sāksies 19. februārī un noslēgsies 11.martā pl. 23.59. “Publikas simpātijas” balvu - Delfu izcilības lodi, ko veidojis mākslinieks Gatis Erdmanis, kā arī tradicionālo torti svinīgajā ceremonijā pasniegs iepriekšējo gadu balsojuma uzvarētājs.