Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3


Saruna ar Džemmu Skulmi aristokrātiskā gaisotnē

Redakcija
Redakcija

Atzīmējot cienījamās latviešu gleznotājas 91. dzimšanas dienu, 20. septembrī izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” notiks saruna ar Džemmu Skulmi aristokrātiskā gaisotnē ar mākslas un mūzikas klātesamību. Ar mākslinieci sarunāsies mākslas zinātniece Laima Slava, kā arī būs iespēja iztaujāt anonīmās mākslinieku apvienības “Klīga” dalībniekus un izstādes kuratori Luīzi Lismani. Tikšanos vadīs mūzikas žurnālists Orests Silabriedis. Sarunas tiešraide būs skatāma portālā LSM.lv.

Tikšanās notiks izstādes “Klātbūtne” ietvaros, kurā aplūkojami latviešu mākslas fenomenālo personību, gleznotājas Džemmas Skulmes un viņas dzīvesbiedra, mākslinieka un mākslas teorētiķa Ojāra Ābola kopdzīves laikā tapušie darbi, kas savijas ar eksperimentālu interpretāciju par abu attiecībām mākslinieku apvienības „Klīga” instalācijās un vides objektos. Izstāde apmeklētājiem atvērta līdz 23.oktobrim.

Izstādes ārējā čaula apzināti veidota kā provokācija; tajā valda nekārtība, haoss, steiga, trauksme. Savukārt otru izstādes daļu veido Džemmas Skulmes un Ojāra Ābola kopdzīves laikā tapušie darbi (1953-1983), kas ataino abu personību nedalāmu vienotību un saistību tonalitātēs, formās un mākslas darbu simboliski tēlainajās noslodzēs. Džemmas Skulmes un Ojāra Ābola īpašās attiecības trīsdesmit gadu laikā pārtrūka 1983. gadā, tā arī nepiedzīvojot abu kopēju izstādi līdz pat šim brīdim.

Džemma Skulme (1925) – divdesmitā gadsimta latviešu glezniecības un kultūras dzīves simboliskā ikona, kura spēj ietekmēt gan mākslas procesus, gan sabiedriskās domas virzību līdz pat šai dienai.

Ojārs Ābols (1922-1983) – gleznotājs, kurš savu daiļradi aizsāka ar sociālistiskā reālisma darbiem, izvēršot tos līdz abstrakcijai un formas meklējumiem. Līdz 70. gados pievēršas mākslas zinātnei un teorijai. Intelektuālis, bieži nesaprasts, Džemmas Skulmes dzīvesbiedrs.

Mākslinieku apvienība “Klīga” – eksperimentāla, konceptuāla, laikmetīga. Vienmēr anonīma.

Izstādes kuratore Luīze Lismane.

Izstādē eksponēti mākslas darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Mūkusalas mākslas salona, kā arī privātkolekcijām.