Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3


Izstāde "The Spirit of Cities" Ņujorkā

Redakcija
Redakcija

Izstāde "The Spirit of Cities" Ņujorkā
Plenēra glezniecības meistardarbnīca Ņujorkā.
Foto: LMA arhīvs

No 2016. gada 8. februāra galerijā "onetwentyeight" Ņujorkā (ASV) skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektora prof. Alekseja Naumova, prorektora prof. Kristapa Zariņa un Floridas Starptautiskās universitātes (FSU) asociētā profesora Jaceka Kolasinska (Jacek J. Kolasinski) izstāde "The Spirit of Cities", kurā eksponētas gleznas un objekti, kas radīti, izmantojot trīsdimensiju drukāšanas tehnoloģiju.

Izstāde "The Spirit of Cities" ir daļa no mākslas projekta "World Cities. Live Paintings", kas līdz šim tapis, māksliniekiem gleznojot un izstādoties, pasaules lielpilsētās - Deli, Vašingtonā, Maiami, Honkongā, Abu Dabi, Ņujorkā, Parīzē, Venēcijā, Burano, Budapeštā, Vīnē, kā arī Rīgā un citviet. Mākslas projektam arvien piebiedrojas jauni mākslinieki, un šoreiz līdzās Alekseja Naumova un Kristapa Zariņa lielformāta gleznām skatāmi Jaceka Kolasinska mākslas darbi.

Izstādē eksponēto mākslas darbu kopīgā tēma ir pilsētas gars. Alekseja Naumova un Kristapa Zariņa pilsētainavās atspoguļoti iespaidi, ko raisījušas pasaules metropoles un kultūrvēsturiski bagātās Eiropas pilsētas. Abi mākslinieki "World Cities. Live Paintings" ekspozīcijas klāstu nemitīgi papildina, gleznojot plenērā aizvien jaunas pilsētas un vietas. Mākslinieki neizmanto skices vai fotogrāfijas, tādēļ alla prima radītajos darbos vizuāli, emocionāli un piešķirtās nozīmes ziņā ietverts pilsētainavā pats būtiskākais. Eksponētie darbi skatītājam uzdod jautājumus - vai pilsētas gars slēpjas arhitektoniskajās struktūrās, kņadā un kustībā vai krāsu salikumos? Kas ļauj mums atpazīt konkrēto pilsētu? Kā mēs spējam iztēloties klātienē nekad neredzētas pilsētas tēlu?

Savukārt Jaceka Kolasinska mākslas darbi ir pilsētainavu modeļi – kolāžas, kas veidotas pēc mākslinieka ceļojumiem. Mākslinieks parasti fiksē savus ceļojumus fotogrāfijās un pēc tām, izmantojot trīsdimensiju druku, veido pilsētu modeļus – savu personisko pilsētainavu, kas ir gluži kā materializētas atmiņas – fragmentāras, selektīvas, idealizētas un pārstrukturētas pēc paša mākslinieka izjūtas.

Sadarbībā ar mākslinieku Jaceku Kolasinski mākslas projekts "World Cities. Live Paintings" izstādes "The Spirit of Cities" veidolā ieguvis jaunu formu un konceptuālo saturu, kā arī šoreiz daudz lielāka nozīmība ir mākslinieku radošās darbības mijiedarbībai. Viens no veidiem, kā mākslinieki risina analogo un digitālo mediju sastapšanos, ir trīsdimensiju mākslas darba reprezentācija divdimensiju plaknē – gleznā.

Ņujorkā, līdzīgi kā citās mākslas projekta "World Cities. Live Paintings" norises vietās, notiks plenēra glezniecības meistardarbnīcas, kurās piedalīsies arī mākslinieks Jaceks Kolasinskis. Plenērā tapušie darbi aplūkojami izstādē.

2014. gadā tika parakstīts LMA un FSU savstarpējās sadarbības līgums 2014.–2021. gadam, kas paredz sadarbību bakalaura un maģistra studiju programmu ietvaros, tostarp studentu un mācībspēku apmaiņu starp augstskolām. Sākot ar 2015./2016. studiju gadu „Erasmus+” ietvaros LMA un FSU īsteno studentu un mācībspēku mobilitātes programmu.

Ņujorkas izstādes kuratore ir Marina Goldena. Izstādi organizē Latvijas Mākslas akadēmija un Floridas Starptautiskā universitāte.

Izstāde aplūkojama no 8. līdz 28. februārim.

Izstādes norises vieta:
Galerija "onetwentyeight"
128 Rivington St. (bet. Essex & Norfolk)
NYC, NY 10002
www.galleryonetwentyeight.org