Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3

epadomi/Tava virtuve/Arhīvs/Reklāma/#PALIECMĀJĀS

Mākslinieka Paula Spridzāna dimensijas

Redakcija
Redakcija

Mākslinieka Paula Spridzāna dimensijas
Skulptūra "Kuršu krusts"

9. oktobrī plkst. 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās mākslinieka Paula Spridzāna personālizstādi „Dimensijas”. Mākslinieks, sagaidot savas dzīves nozīmīgu jubileju, skatītājiem rādīs gan retrospektīvu savas daiļrades apskatu, gan pēdējā laikā tapušus darbus.

Izstāde ļaus aptvert mākslinieka radošā darba dimensijas no septiņdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām. Mākslinieks eksponēs juvelierizstrādājumus, tēlniecības objektus un gleznas, būs apskatāmi darbi no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja krājuma un Latvijas Mākslinieku savienības darbu fonda.
Pauls Spridzāns ir Latvijā pazīstams rotu mākslinieks, bet darbojas arī dekoratīvās koktēlniecības, lietišķās grafikas, plakāta, interjera, metālkaluma, vides objektu un arī glezniecības jomā.

Pauls Spridzāns dzimis 1945. gadā Liepājā. 1965. gadā beidzis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas koktēlniecības nodaļu. Studijas turpinājis Latvijas Mākslas akadēmijā rūpnieciskā dizaina nodaļā, ko absolvēja 1971. gadā. Izstādēs mākslinieks piedalās no 1971. gada. No 1973. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs, 1995. gadā uzņemts Latvijas Juvelieru biedrībā. 2003. gadā ieguvis maģistra grādu humanitāro zinātņu mākslā – dizainers, konstruktors.

Pēc studijām Latvijas Mākslas akadēmijā Pauls Spridzāns atgriezās Liepājā un sāka darbu Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, kurā strādāja par koktēlniecības nodaļas vadītāju un speciālo priekšmetu skolotāju no 1971. līdz 1975. gadam.

1976. gadā mākslinieks ar ģimeni pārceļas uz Ventspili, kur līdz 1991. gadam strādā zvejnieku kolhozā „Sarkanā bāka”. Neskatoties uz padomju stagnācijas gadiem, māksliniekam tas bija radošs laiks. Tika veidots grafiskais dizains zvejnieku kolhoza produkcijai, balvas, medaļas, radīti interjera risinājumi, sienu gleznojumi, scenogrāfijas. Mākslinieks plaši piedalījās izstādēs, konkursos, mākslas simpozijos, plenēros.

1994. gadā P. Spridzāns atgriezās strādāt Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, kur koktēlniecības un metālmākslas nodaļā izglītoja topošos māksliniekus.

Mākslinieks regulāri piedalās gan glezniecības, gan koktēlniecības mākslas plenēros un kopizstādēs Liepājā un Ventspilī. Personālizstādes notikušas Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Talsos. Paula Spridzāna darbi eksponēti arī ārzemju izstādēs – Zviedrijā, Francijā, Holandē, Polijā, Čehijā, Bulgārijā, Vācijā, Igaunijā, Krievijā u.c.

Mākslinieka iecienītās tēmas ir daba, jūra, visums, iedvesmu smeļas arī vēsturē. Tas atspoguļojas rotās un koktēlniecības objektos. Juvelierizstrādājumos apvieno dažādus materiālus – metālus, Kurzemes pludmalē atrastus oļus, dārgakmeņus, dzintaru, kaulu, gliemežvākus, koku. Koktēlniecības objektos mākslinieks pievērsies dabas stilizācijām un jūrniecības tēmai. Mākslinieks ir aizrautīgs ceļotājs, labprāt atpūšas laivojot un makšķerējot.
Izstāde Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē skatāma no 9. oktobra līdz 8. novembrim. Ieeja bez maksas.