Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:365, Did:0, useCase: 3


„Neputna” sērijā „Latvijas mākslas klasika” iznāk grāmata par Jāni Robertu Tillbergu

Redakcija
Redakcija

Izdevniecības “Neputns” Latvijas mākslas klasiķiem veltīto sēriju papildina grāmata par reprezentatīvā portreta pamatlicēju latviešu mākslā, 20. gadsimta ievērojamo latviešu mākslinieku, profesoru Jāni Robertu Tillbergu (1880–1972). Grāmatas autors Māris Brancis.

“Jānis Roberts Tillbergs ir ļoti pretrunīgi vērtēta personība. Kā pārliecināts akadēmiskā reālisma adepts viņš visā dzīves laikā dažādu mākslas interešu vārdā ir gan slavēts, gan pelts. Tomēr kā stabilas vērtības paliks Jāņa Roberta Tillberga gleznotie latviešu kultūras darbinieku portreti un citu žanru darbi, viņa zīmētie šarži un devums latviešu karikatūras attīstībā,” tā grāmatas autors Māris Brancis.

Jānis Roberts Tillbergs mākslinieka diplomu ieguva Pēterburgas Ķeizariskās mākslas akadēmijā. Strādāja kā pasniedzējs Vilhelma Purvīša vadītajā Rīgas pilsētas mākslas skolā, vēlāk profesors Mākslas akadēmijā un Latvijas PSR Mākslas akadēmijā. Uzskatot, ka glezniecībā galvenā ir attēlojuma maksimāla objektivitāte, viņš neatzina skolnieka individuālā redzējuma atkāpes ne formā, ne saturā, ne arī gleznošanas manierē vai krāsu uzlikumā. Interesants fakts Tillberga biogrāfijā ir darbs Marka Šagāla izveidotajā Tautas mākslas skolā Vitebskā, kur mākslinieks tika uzaicināts vadīt tēlniecības darbnīcu. Tillbergs vēlāk teicis: “Es raudzīju iedziļināties šai dullumā un izmēģināju visus šos ismus. Bet tad man bija jābēg laukā no šī tukšuma.”

Blakus pedagoģiskajai darbībai un virknei sabiedrisku pienākumu mākslinieks nekad neaizmirsa savu radošo darbu. Tillberga radošās darbības lokā bija dažādi žanri, piemēram, ainava, klusā daba, akts, figurālā glezniecība, tomēr vispilnīgāk viņa talants izpaudās portreta glezniecībā. Īpaša vieta latviešu glezniecības vēsturē ir aktiera Kristapa Lindes portretam, Raiņa portretam, mākslinieka mātes portretam u. c.

Tillbergu saistīja ne tikai glezniecība, nozīmīgi ir arī mākslinieka zīmējumi – karikatūras un šarži. Ar dažiem spalvas vilcieniem mākslinieks katrā tēlā atrada raksturīgo, apliecinot psihologa, portretista un spoža zīmētāja spējas. Jāatzīmē, ka Tillbergs ir viens no satīriskā žurnāla “Svari” izveidotājiem. Nozīmīgs ir arī mākslinieka veikums grāmatu ilustrāciju jomā. Tillbergs radīja latviešu mākslā pirmo daudzkrāsaino bērnu ilustrāciju grāmatu – Annas Brigaderes pasaku “Misiņbārdis un Stiprais kalps” (1913).

Sērijas māksliniece: Anta Pence
Apjoms: 112 lpp.
Cena “Neputna” galerijā: 9 EUR
Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Dina un Jānis Zuzāni

Sērija „Latvijas mākslas klasika” ir neliela izmēra grāmatas, kas ērti uztveramā veidā ļauj iepazīt Latvijas mākslas klasiķu darbus un to tapšanas apstākļus. Grāmatas ietver pilnu teksta tulkojumu angļu valodā un plašu reprodukciju klāstu. Katras grāmatas beigās atradīsiet arī laika joslu, kurā latviešu mākslinieku dzīvi iespējams skatīt pasaules notikumu kontekstā, atklājot kopsakarības, paralēles vai vienkārši interesantas sakritības.

Sērijā jau iznākušas grāmatas par Aleksandru Beļcovu, Voldemāru Irbi, Jāni Liepiņu, Rūdolfu Pērli, Vilhelmu Purvīti, Kārli Padegu, Jani Rozentālu, Konrādu Ubānu, Johanu Valteru, Sigismundu Vidbergu.

Grāmatas var iegādāties „Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, kā arī interneta veikalā www.neputns.lv.