Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs atklāj cikla "Vārds dizainam" ceturto sezonu

Redakcija
Redakcija

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs atklāj cikla "Vārds dizainam" ceturto sezonu
Zīmols “Giraffe360”, dizainers Mikus Opelts.
Projekts “Laikmetīgas mākslas muzejs”
Publicitātes foto

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) piedāvā pasākumu cikla “Vārds dizainam” ceturtās sezonas programmu, kas ietvers jau popularitāti guvušo sarunu ciklu “Vārds Latvijas dizaineriem”, atzītu Latvijas dizaineru vadītas darbnīcas pieaugušiem un skolēnu grupām.

Programmas mērķis ir popularizēt latviešu dizainu, iepazīstināt ar nozares aktualitātēm un sasniegumiem. Radošo darbnīcu pamatuzdevums ir interaktīvā ceļā sekmēt izpratni par jomas specifiku un dizaina domāšanas daudzveidību, līdzdarbojoties kopā ar mākslinieku dizaina izstrādes procesā un uzzinot meistaru darba noslēpumus.

Pasākumu programma “Vārds dizainam” paredzēta visplašākajai auditorijai: šīs tikšanās reizes būs ieguvums gan jomas profesionāļiem un dizaina cienītājiem, gan mākslas un dizaina skolu audzēkņiem, studentiem un pasniedzējiem, gan ikvienam interesentam.

DIZAINA SARUNAS

“VĀRDS LATVIJAS DIZAINERIEM”
Sarunu cikla “Vārds Latvijas dizaineriem” (“VLD”) ceturtās sezonas piedāvājumā iekļauti četri pasākumi, kuros tiks skatītas tādas tēmas kā ikdiena, identitāte, iedvesma un notikums. Par vakara viesiem 4 mēnešu laikā kļūs 12 dizaineri un zīmolu pārstāvji, kuru vidū ir Maija Rozenfelde, Māris Auniņš, Jasmīna Grase, Artis Nīmanis un citi. Katrā tikšanās reizē būs iespēja uzzināt dizaineru pieredzes stāstus par ikdienas produktu un pakalpojumu izstrādi, dabas resursu izmantošanu dizaina radīšanas procesos, dizaineru gūto iedvesmu studējot ārpus Latvijas, kā arī par dalību pasaules mēroga dizaina izstādēs un konkursos.

Lai veicinātu diskusiju un pieredzes apmaiņu, dizaina sarunu norises laikā dalībnieki varēs izmantot muzejā pieejamo WiFi un uzdot jautājumus muzeja pasākuma profilā Facebook, savukārt video ieraksti no visiem cikla “VLD” vakariem apskatāmi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja YouTube kanālā.

Ieeja visos cikla vakaros ir bez maksas.
Iepriekšēja pieteikšanās uz sarunām “Vārds Latvijas dizaineriem” nav nepieciešama.

27. janvārī “Ikdiena”: dizains, kuru redzam, lietojam ik-dienu
plkst. 17.00 Dalībnieki: grafikas dizainere Maija Rozenfelde, aģentūras “Cube” izpilddirektors Ansis Šķibusts, “Giraffe360” īpašnieks Mikus Opelts

24. februārī “Identitāte”: dizainā izmantoti vietējie dabas resursi
plkst. 17.00 Dalībnieki: dizainers Edgars Ameriks, produktu dizainere Beāte Šņuka, “Ars Tela” īpašniece Alvida Kalniņa

30. martā “Iedvesma”: Latvijas dizaineri ārpus Latvijas robežām
plkst. 17.00 Dalībnieki: dizainers Mārcis Ziemiņš, “Chudy and Grase” dizainere Jasmīna Grase, animācijas filmu veidotāja Anete Melece

27. aprīlī “Notikums”: dizaineru dalība pasaules mēroga dizaina izstādēs
plkst. 17.00 un konkursos
Dalībnieki: “MAREUNROL’S” dizainers Rolands Pēterkops,
rotu mākslinieks Māris Auniņš, “an & angel” dizainers Artis Nīmanis

DIZAINA DARBNĪCAS PIEAUGUŠIEM

“DIZAINA DARBNĪCAS”
Darbnīcas piedāvā iepazīties ar Latvijas labākajiem dizaineriem, neformālā un radošā atmosfērā dalīties ar pieredzi, sarunāties par aktualitātēm dizaina nozarē, uzzināt interesantus prakses piemērus un izprast dizaina domāšanas daudzveidību. Reizē tā ir ekskluzīva iespēja klātienē noskaidrot Latvijā plaši pazīstamu meistaru darba noslēpumus. Darbnīcas vadīs dizaineri Daina Gāga-Ēķe, Beatrise Gore, Anna Fanigina un Raimonds Cīrulis.

Dalības maksa: 5,00 EUR no personas. Vietu skaits ierobežots.
Uz “Dizaina darbnīcām” nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 830917 vai e-pastu Liene.Granovska@lnmm.lv.

3. februārī Zīmola “Lude” dizaineres Dainas Gāgas-Ēķes dizaina darbnīca
plkst. 17.00 Paklāju un mājas tekstila ražotāja zīmola “Lude” radītāja Zane Bojāre un Solvita Kostjukova tic, ka pasaule būtu labāka, ja tajā būtu vairāk prieka un mazāk atkritumu. Katrs “Ludē” austais paklājs glābj zemi no gandrīz diviem kilogramiem tekstila atkritumu un ir tapis ar mīlošām senioru rokām. Īsts dizains ar labu karmu!
“Lude” ir saīsinājums no vārdiem “lupatu deķis”, kas reizē latīņu valodā nozīmē “spēlēties”, tādēļ zīmola dizainere Daina Gāga-Ēķe aicinās darbnīcas dalībniekus eksperimentēt ar pieejamiem materiāliem, palūkoties uz tiem no dažādiem skatpunktiem, atklājot sociālā dizaina priekšrocības.

9. martā Zīmola “Tundra HATA” radītājas un dizaineres Beatrises Gores
plkst. 17.00 dizaina darbnīca
“Tundra HATA” cepuru dizaina iedvesma meklējama slikto laika apstākļu sakritībās, dabas un urbānās matērijas savienojumos. Viens no dizaineres mērķiem ir saglabāt un popularizēt Latvijā savulaik tik meistarīgi piekopto cepurnieka arodu ar mākslinieciskās izpausmes un identitātes veidošanas iespējām. Katrs veidotais cepures modelis ir roku darbs.
Dizainere Beatrise Gore darbnīcas dalībniekiem atklās, kā amatniecību apvienot ar unikālu dizainu, savukārt darbnīcas uzdevums tiks vērsts uz eksperimentāliem jaunrades meklējumiem.

16. martā Zīmola “VERBA” radītājas un dizaineres Annas Faniginas
plkst. 17.00 dizaina darbnīca
Juvelierizstrādājumu marka “VERBA”, kuru radījusi dizainere Anna Fanigina, pastāv jau 10 gadus. Viena no galvenajām zīmola idejām – rotaslieta ir ne tikai skaists priekšmets, bet arī jūtu, domu un filozofijas nesēja. Sudraba rotaslietās manāmi latīņu un sengrieķu valodas teksti, kuri smalki ierakstīti neapstrādātos dārgakmeņos. Piespraudes no sērijas “Omnia mutantur, nihil interit” (“Viss mainās, nekas nepazūd”, 2009) ir skatāmas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā.
Dizainere darbnīcas dalībniekiem atklās darba noslēpumus un kā apvienot vienkāršību ar eleganci.

13. aprīlī Zīmola “Maffam Freeform” dizainera Raimonda Cīruļa dizaina darbnīca
plkst. 17.00 Raimonds Cīrulis ir radījis “Maffam Freeform” darbnīcu, kas ir pirmā un vienīgā darbnīca pasaulē, kurā vulkāniskās bazalta šķiedras tiek savaldītas, lai no tām savienojumā ar dabīgiem sveķiem darinātu mēbeles un dizaina priekšmetus.
Dizainers dalīsies ar darbnīcas dalībniekiem savā pieredzē, kura gūta Latvijā un citās valstīs, kā arī iepazīstinās ar bazalta pārsteidzošām īpašībām un pielietojamību.

DARBNĪCAS SKOLĒNIEM

“KAS IR DIZAINS?”
Radošā darbnīca bērniem “Kas ir dizains?” veidota kā piedzīvojums, tās ietvaros skolēnu grupa mācās izprast dizainu, uzzina par dažādām izglītības un prakses iespējām dizaina virzienā. Nodarbības sekmē pieredzes un domu apmaiņu starp muzeja pedagogu un pieaicinātu nozares speciālistu – dizaineru, arhitektu vai mākslinieku. Katrs dizaina jomas pārstāvis sagatavo unikālu praktisku uzdevumu, kā arī stāstījumu par attiecīgas nozares specifiku, savukārt muzeja pedagogs iepazīstina ar muzeja dizaina kolekciju.

Laikā no 2016. gada janvāra līdz maijam plānotas 10 nodarbības. Darbnīcas vadīs dizaineri Mārtiņš Zutis, Pēteris Līdaka, Erlans Celmiņš, Baiba Ladiga un citi.

Mērķauditorija: 5.–12. klašu skolēni no vispārizglītojošām, specializētajām un mākslas skolām.
Katras nodarbības ilgums: 2,5–3 stundas.
Dalībnieku skaits: līdz 20.
Dalības maksa: 0,50 EUR no skolēna.
Uz nodarbībām “Kas ir dizains?” nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 830917 vai e-pastu Liene.Granovska@lnmm.lv.