Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Bauskā skatāma starptautiska izstāde “Sieviešu pasaule”

Redakcija
Redakcija

Bauskā skatāma starptautiska izstāde “Sieviešu pasaule”
Foto: www.bauska.lv

Bauskas muzejā sestdien, 17.oktobrī plkst.11.00 atklās biedrības “Latvijas tekstilmozaīka” organizētu starptautisko izstādi “Sieviešu pasaule”.

Tekstilmozaīka ir izplatīta visā pasaulē, bet pie mums pazīstama ir tikai nesen. Šīs tehnikas vēsture ir ļoti sena un reizē arī mūsdienīga māksla.

Tas ir process, kas turpina attīstīties un pilnveidoties vēl šodien. Ja agrāk to veica ar rokām, tad tagad šūšanai un stepēšanai ir šujmašīnas ar fantastiskām rakstu izšūšanas iespējām. Tekstilmozaīka kā mākslas veids ir strauji attīstījusies. Tās popularitāte ir augusi tieši pēdējos divdesmit gados. To izmanto apģērbu šūšanai, sadzīves priekšmetiem, interjeru objektiem un ar īpašu vērienu mākslas darbos. Tiek izdotas grāmatas, žurnāli, katalogi, materiāli, darba rīku komplekti, kas nepieciešami strādāšanai tekstilmozaīkas tehnikās.

Sieviešu pasaules pavadoņi ir krāsas, audumi, adatas un diegi. Katrā mājā tie ir palīdzējuši rotāt, pārveidot , arī izdzīvot grūtos apstākļos. Tieši sievietes bija un ir tās, kuras sakārto vidi atbilstoši iespējām, vajadzībām un gaumei.

Sievietēm tik raksturīgo vēlmi rotāt savu pasauli varēs aplūkot dažādos ikdienišķos un ne tik ikdienišķos priekšmetos. Skatītājam tā būs iespēja redzēt dažādās tehnikās un iespējās veidotus darbus - gan ar rokām darinātus, gan ar šujmašīnu šūtus.

Biedrība “Latvijas tekstilmozaīka” piedalījusies daudzās starptautiskās izstādēs Birminghemā (Anglija), Vācijā, Čehijā un dažādos projektos.

Pēc tam šie darbi apceļo daudzas Eiropas valstis.

Katru gadu tiek rīkoti festivāli Rīgā, Ziemeļblāzmas kultūras centrā.

Izstādes idejas autore un kuratore ir iecavniece Gunta Skeltona. Tekstilmozaīkas izstādes Bauskas muzejā jau ir kļuvušas par tradīciju. Šoreiz izstādē kopā ar meistarēm no Latvijas un Bauskas savus darbus rādīs arī tekstilmozaīkas veidotājas no Čehijas un Lietuvas. Janas Duškovas (Čehija) darbus varēs apskatīt tikai 17. oktobrī – izstādes atklāšanas dienā. Lietuviete Maryte Collard (Šauļi) ir Latvijas biedrības biedre un viņas darbus varēs apskatīt visu izstādes darbības laiku.

Izstādē mākslinieces parādīs gan lielākus, gan mazākus darbus; ar rokām un mašīnām šūtus, gan meklējumus turpmākajam darbam. Katrs darbs ir sākums kādai iecerei pavisam tuvā nākotnē.

Gunta Skeltona teic: “Katrs gads atnāk ar jaunām tehnikām un iemaņām, idejām. Varam brīnīties par ideju bagātību. Tās visas ir sievietes no mūsu vidus”.

Izstāde būs apskatāma līdz 10.janvārim.