Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Atklāts Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivāls 2015

Jau otro gadu pēc kārtas Rīgā tiek atklāts Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivāls. Ikvienam interesentam visas nedēļas nogales garumā līdz pat 13. septembrim ir iespēja aplūkot 110 profesionālu mākslinieku un mākslas studentu darbus no ASV, Čehijas, Francijas, Itālijas, Izraēlas, Igaunijas, Krievijas, Kazahstānas, Kipras, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Slovākijas, Somijas, Šveices, Ukrainas un Vācijas.

Tas, ka 2014. gadā festivālu apmeklēja rekordliels apmeklētāju skaits – vairāk kā 5000 cilvēku – pierāda, ka festivālā aplūkojamās ekspozīcijas spēj ieinteresēt un aizraut ikvienu, pat ar mākslu nesaistītu cilvēku, visās vecuma grupās. Ikvienam ir iespēja paplašināt savu redzesloku mākslas pasaulē, skatot vienkopus tik daudz izcilu mākslinieku darbus.

Festivālā ir aplūkojami tādu mākslinieku darbi, kuru vārdi ierakstīti profesionālās leļļu mākslas zelta fondā – E.Dž.Teilors (E.J.Taylor), Olga Rēla (Olga Roehl), Hanna Getca (Hanna Goetz), Jeļena Kuņina, Aleksandra Kukinova, Marlēna Verhelsta (Marlain Verhelst).

(Māksliniece Olga Roehl)

Latviju pārstāv ne tikai jaunie talanti – studenti no LMA, bet Latvijā iemīlēti autori – Elita Patmalniece, Kristiāna Dimitere, Mārtiņš Heimrāts, Aivars Vilipsons un daudzi citi sava amata Meistari!

(Māksliniece Anna Egle)

(Māksliniece Krista Ķipure)

(Mākslinieces Elita Patmalniece un Ksenija Šinkovskaja)

Izstādē ir aplūkojamas lelles, gleznas, izšuvumi, kolāžas un foto projekti, kas spilgti atspoguļo festivāla tēmu THEATRUM BOTANICUM. Īpaši festivāla tematika atklājas Latvijas tekstilmākslas lielmeistares Edītes Pauls-Vīgneres mākslas darbos.

(Māksliniece Edīte Pauls-Vīgnere)

Leļļu māksla ir ārkārtīgi krāsaina – noslēpumaina, nopietna, provokatīva, maiga, jautra, sirsnīga, jutekliska, kliedzoša, dažkārt ne visiem saprotama un pieņemama… un tomēr izcila, jo spēj atspoguļot cilvēka būtību, emocijas un pasaules uztveri. Ikviens šādas izstādes apmeklējuma laikā var izdzīvot krāsainu piedzīvojumu, izvēloties pats, ko no sajūtām atstāt sev un ko nodot citiem kā impulsu radošai iedvesmai.




Par festivāla norisi īpaši jāpateicas plašam cilvēku lokam – izstādes kuratorei Inārai Liepai un viņas komandai, tāpat arī paldies jāsaka Rīgas domei, Rīgas domes kultūras un sporta pārvaldei, LIVE RIGA, ASV vēstniecībai, Latvijas Universitātes botāniskajam dārzam un daudziem citiem atbalstītājiem, bez kuru palīdzības šie leļļu mākslas svētki nenotiktu.

Iveta Vējone, Latvijas Valsts prezidenta kundze:
Leļļu mākslai piemīt īpaša burvestība, kas daudzus vilina ne tikai atgriezties bezrūpīgajā bērnības sapņu pasaulē, bet arī ļauj iepazīt dažādas mākslas formas un virzienus, kultūru dažādību, kā arī neparasto leļļu pasaules vēsturi.”

Eiženija Aldermane, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja:
Lelle – tā mums ikvienam ir pirmais bērnības draugs un netiešais izglītotājs: kā izturēties, kā ģērbties, kā sazināties. Leļļu Mākslas muzejs dod cilvēkam iespēju neatkarīgi no gadu skaita vēl un vēlreiz atgriezties bērnības pasaulē, kā arī kā starpnieks uztur sarunu starp dažādām paaudzēm. Leļļu Mākslas festivāls turpina šo sarunu, ienesot mūsdienu mākslinieku redzejumu šajā mūžsenajā, bet mums visiem tik tuvajā tēmā.”

Baiba Šmite, Rīgas domes Kultūras pārvaldes priekšniece, Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora vietniece:
Ikviena maza meitene, kas bērnībā spēlējusies ar lellēm, zina, ka tas dažkārt var kļūt arī par labāko draugu – tām ir sava noskaņa, savs acu skatiens un raksturs. Tām var izstāstīt visus noslēpumus un patiesi dalīties bērnišķīgā priekā. Lelles rosina mūsu iztēli, padara bērnības dzīvi daudz košāku, palīdz mums kļūt lielām un patstāvīgām.”

Festivāla atbalstītājs saldumu fabrika Laima ir sarūpējusi vairākus saldus mirkļus visiem festivāla apmeklētājiem. Visu festivāla norises laiku Dzelzceļa muzejā Laimas šokolādes muzeja meitenes cienā apmeklētājus ar konfektēm un stāsta maģisko šokolādes tapšanas stāstu, aicinot uz šokolādes muzeju.

Sadarbībā ar festivāla atbalstītāju – Honda automašīnu oficiālo dīleri Latvijā Nippon Auto - šogad vienam festivāla dalībniekam tiks piešķirta skatītāju simpātiju balva. Vēl līdz 12. septembrim ir iespēja nobalsot par sev tīkamāko lelli Nippon Auto Facebook lapā.


Novēlam atrast laiku festivāla apmeklējumam un ļauties leļļu pasaules burvībai, izbaudot daili un radošo dzirksti visā tās krāšņumā! Pārsteigumi neizpaliks.

Festivālu organizē – Ināras Liepas ceļojošais Leļļu Mākslas muzejs.

Festivāla norises laiks un vieta:
no 10. līdz 13. septembrim Rīgā, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā, Uzvaras Bulvārī 2a.

Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv
Pilns fotoapskats lūkojams ŠEIT.