Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aicina uz alķīmisku performanci “VITRUM. TRANSMUTATIO”

Redakcija
Redakcija

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aicina  uz alķīmisku performanci “VITRUM. TRANSMUTATIO”
Publicitātes foto

Otrdien, 2015. gada 8. decembrī, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) izstādes “Somijas stikla māksla. 2005–2010” ietvaros norisināsies starpdisciplināro mākslu grupas “IDEAGNOSIS” alķīmiska performance “VITRUM. TRANSMUTATIO”. Seansi notiks plkst. 18.00 un 19.15.

Performance radīta, iedvesmojoties no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā pašlaik apskatamās izstādes, kas veltīta Somijas laikmetīgajai stikla mākslai. Stikla (latīņu valodā “vitrum”) pārvērtību process ir maģisks, un uz to var raudzīties kā uz alķīmisku parādību. Alķīmiskā transformācija ir ne vien ķīmiski metaforiska norise, kas dzimusi viduslaikos, meklējot Gudrības akmeni, zeltu un Dzīvības eliksīru, bet arī simbols cilvēka garīgajai izaugsmei līdz pat šodienai.

Starpdisciplināro mākslu grupas “IDEAGNOSIS” performance “VITRUM. TRANSMUTATIO” ikvienam piedāvā kļūt par liecinieku aizraujošam procesam, kopā ar Pavadoni ceļojot cauri trīs metamorfozes stadijām. Izrāde norisināsies trīs dažādās vietās muzejā, ļaujot klātesošiem izbaudīt trīs atsevišķus, taču savstarpēji saistītus notikumus. Katrā no tiem skatītāju sagaidīs cita veida atmosfēra, skaņa, vizuāli tēli un kustības.
Pirmā telpa būs “alķīmiskā mašīna” jeb sagatavošanās etaps – izejvielu attīrīšana, destilācija un koncentrācija. Otrā telpa aicinās uz “alķīmisko laboratoriju”, atklājot dabas, cilvēk-zvēru, homunkulu un citu būtņu transformācijas eksperimentālo raksturu. Trešā stadija jeb “alķīmiskais zelts” atainos šī mistiskā procesa rezultātu – pretstatu savienību, četru stihiju darbību, jaunā elementa radīšanu un dzimšanu.

Izrādei paredzēti divi 45 minūšu gari seansi plkst. 18.00 un plkst. 19.15.
Uz alķīmisku performanci laipni aicināts ikviens!
Ieeja pasākumā brīva.
Vietu skaits ir ierobežots (50 dalībnieki katrā seansā).
Skatītāji lūgti pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 222235, 67 830917 vai rakstot uz e-pastu dmdm@lnmm.lv. Piesakoties, lūdzam norādīt laiku, kurā vēlētos apmeklēt izrādi.

Performanci atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas domes Kultūras departaments.