Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Piecas mecenātes Ināras Teterevas stipendiātes ar izstādēm, modes skatēm un grāmatu noslēdz studijas Latvijas Mākslas akadēmijā

Redakcija
Redakcija

Piecas mecenātes Ināras Teterevas stipendiātes ar izstādēm, modes skatēm un grāmatu noslēdz studijas Latvijas Mākslas akadēmijā
Publicitātes foto

2012. gada novembrī Latvijas Mākslas akadēmijā pirmo reizi tika pasniegtas „Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā”, kuru mērķis ir finansiāli atbalstīt talantīgus Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentus. Šī gada stipendiātes - četras bakalaura programmas studentes - Elīna Sproģe, Talita Vālodze, Sigita Sniegs, Evija Šaitere, kā arī maģistrante Līga Spunde noslēdz studijas un atzīmē studiju laikā paveikto ar personālizstādēm Rīgā, skatēm ikgadējās LMA modes skates ietvaros, kā arī rudenī gaidāmu grāmatu.

„Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā” laureāte, Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas apakšnozares maģistrantūras programmas studente Līga Spunde uz personālizstādi “Pārgājiens” aicina no 10. jūnija līdz 22. jūnijam RIXC galerijā 11. novembra krastmalā 35. Kā skaidro māksliniece, pārgājiens nekad nav tikai ceļā veiktā distance, tas gandrīz vienmēr ietver arī piedzīvojumu vai vismaz pārdzīvojumu. Darbs veidots ar spēcīgu nepieciešamību dusmoties un dusmojoties domās atgriezties notikuma vietā un laikā, lai vēlreiz dotos pārgājienā no labā uz slikto. “Pārgājiens” ir multimediāla instalācija, kas veidota kā vienpersoniska interpretācija situācijai, kurā iesaistīti divi, un kalpo kā šīs interpretācijas makets.

Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares bakalaura programmas absolvente Talita Vālodze aicina uz diplomdarba gleznu personālizstādi “Mainīgais” no 13. jūnija līdz 27. jūnijam Kalnciema kvartāla galerijā Kalnciema ielā 35. Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci notiks 15. jūnijā plkst.18.00. Savos darbos māksliniece atkāpjas no konkrētiem tēliem vai konkrētas, ierobežotas telpas attēlošanas, uzdodot jautājumu - kad neglītais pārtop par skaisto, kāpēc mēdzam lietas un vielas uzskatīt par pretīgām un kur šīs robežas izgaist? Arī izmantotie materiāli – papīrs un ogle – parāda atteikšanos no pierastās glezniecības tās tiešajā nozīmē, tomēr tie tiek lietoti gleznieciskā veidā, tādējādi izpludinot ierastās, vēsturiskās robežas.

Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas un kultūras vēstures un teorijas apakšnozares bakalaura programmas studente un topošā mākslas zinātniece Elīna Sproģe sevi ir jau apliecinājusi, radoši līdzdarbojoties neskaitāmos laikmetīgās mākslas projektos, publicējoties kultūras aktualitātēm veltītajā interneta vietnē „Arterritory”, sadarbojoties ar kuratoriem laikmetīgo izstāžu iekārtošanā, kā arī iesaistoties Baltijas reģionā tik nozīmīgajā „Art Vilnius” mākslas mesē. Elīna Sproģe, kas rudenī izdos grāmatu par latviešu mākslinieci Sarmīti Māliņu, ir daudzpusīga radoša personība.

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas Modes mākslas apakšnozares bakalaura programmas studentes Evija Šaitere un Sigita Sniegs savas kolekcijas ar lieliem panākumiem jau ir demonstrējušas LMA modes skatē fonda “Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā šī gada 2. jūnijā. Evija savā kolekcijā “Backbone” izmanto dubulta mugurkaula formas atveidojumu kā abstraktu, noreducētu ķermenisku veidojumu, kas, izvirzoties vēl vairāk ārpus cilvēciskā ķermeņa, izspiežoties audumā un veidojot reljefā nospiedumu, veido valkājamu kolekciju ar laikmetīgas formas elementiem. Kolekcija tapa, iedvesmojoties no Beļģu mākslinieces Berlindas de Brukeres (Berlinde de Bruyckere, dz. 1964. g.) blāvi zilganas vaska skulptūras ar divkāršu mugurkaulu. Evija ar kolekciju "Backbone" šogad piedalīsies arī prestižā “Fashion Future for Hong Kong 2016” dizaina konkursa finālā Honkongā.

Pēdējā no šī gada stipendiātēm, Latvijas Mākslas akadēmijas Modes mākslas apakšnozares bakalaura programmas studente Sigita Sniegs, kura savā bakalaura darbā “SNIEKS,2016” atspoguļo vajadzību pēc funkcionālisma ikdienā. Viņas dzimtas vīriešu amatnieciskā prasme un pieticīgā daba ir mantojums, kas liek māksliniecei ieraudzīt un novērtēt apkārtējo priekšmetu patieso vērtību, to formu telpā, kvalitāti un oriģinalitāti kā nepieciešamību. Sigitas vectēva radītie “jaundarbi” ir kā pareizrakstības neprecizitāte, kurus uzlūkojot, izprotam lietas pamatfunkciju, tiem atspoguļojot asprātīgu nepareizību.

„Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā” mērķis ir finansiāli atbalstīt spējīgus, centīgus Latvijas Mākslas akadēmijas studentus, piešķirot viņiem stipendijas. Katrā studiju gadā tiek piešķirtas divas stipendijas pilna laika bakalaura programmas studentiem un viena stipendija maģistrantūras programmas studentam. Katru stipendiju veido naudas piešķīrums līdz atbilstošās studiju programmas sekmīgai pabeigšanai, bet ne ilgāk kā trīs studiju gadus, studiju braucienu finansēšana stipendijas saņemšanas periodā un grants studenta darbu izstādei un publikācijai, pabeidzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Līdz šim stipendiju saņēmušas trīspadsmit LMA studentes.

Līgas Spundes un Talitas Vālodzes izstāžu norise, Evijas Šaiteres un Sigitas Sniegs modes kolekciju izveide, kā arī Elīnas Spoģes grāmatas izdošana iespējama, pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda sniegtajam atbalstam.

Visi laipni aicināti uz jauno mākslinieču izstāžu atklāšanām:
Līgas Spundes personālizstāde „Pārgājiens” RIXC galerijā (11. novembra krastmala 35): 10. jūnijā plkst. 18.00.
Talitas Vālodzes personālizstāde „Mainīgais” Kalnciema kvartāla galerijā (Kalnciema iela 35): 15. jūnijā plkst. 18.00.

Vairāk informācijas par stipendiātēm šeit.