Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Mencendorfa namā pasaules vēsture tiks atklāta vaska figūrās

Redakcija
Redakcija

Mencendorfa namā pasaules vēsture tiks atklāta vaska figūrās
Publicitātes foto

No 2016. gada 8. janvāra līdz marta beigām Mencendorfa namā ieradīsies liela vaska figūru kolekcija, aptuveni četrdesmit darbi. Rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem būs lieliska iespēja apskatīt apbrīnojami reālistiskas vēsturisku personību un leģendāru varoņu figūras. Tāpat būs pārstāvēti arī populāri tēli no kino filmām.

Izstādes centrālais tēls ir kompozīcija, kas radīta pēc renesanses dižgara Sandro Botičelli (Sandro Botticelli, 1445-1510) gleznas “Veneras dzimšana” motīviem. Kompozīcijas pamatā ir sengrieķu mīts par mīlestības dievietes Afrodītes piedzimšanu no jūras putām. Nevar nepieminēt vēl kādu spilgtu personību no renesanses laikmeta – tas ir angļu dzejnieks un dramaturgs Viljams Šekspīrs (William Shakespeare, 1564-1616), kas ietērpts greznā laikmetam raksturīgā kostīmā.

Apmeklētājiem būs iespēja satikt tādus plaši zināmus tēlus, kā sengrieķu kara un gudrības dievieti Atēnu, renesanses laika dižgarus Mikelandželo un Leonardo da Vinči (kā arī apskatīt, kāda varētu būt izskatījumi viņa gleznotā Mona Liza).

Šogad izstādē varēs sastapt lielas personas Eiropas vēsturē, tāds ir franču imperators Napoleons Bonaparts (Napoléon Bonaparte, 1769-1821). Māksliniekus pārstāvēs vienu no spilgtākajiem spāņu sirreālisma gleznotājiem Salvadors Dalī.

Mēs esam padomājuši arī par mazajiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem. Viņiem būs interesanti savām acīm ieraudzīt varoņus no animācijas filmas „Ledus Laikmets”. Zobenzobu vāvere Skrets, kas noķērusi zīli, sliņķis Sids u.c. Amerikāņu aktieris Džonijs Deps kā Džeks Sperovs no filmu cikla “Karību jūras pirāti” kopā ar pirātu karalieni Elizabeti Svonu. 2015. gada nogalē uz ekrāniem iznāks septītā daļa "Zvaigžņu karu" filmu sāgā, izstādē to pārstāvēs gudrākais un pats stiprākais sava laika džedajs – Joda u.c.

Izstādes kurators Armens Arutjunjans atzīmē, ka „Rīgā ir ieradusies ļoti nopietna kolekcija, kas ne tikai izklaidēs, bet arī izglītos apmeklētājus. Jāatzīmē, ka vaska figūras ir veidotas ārkārtīgi rūpīgi, ievērojot vēsturisko precizitāti, apkopojot un izmantojot informāciju no dažādiem avotiem. Esam priecīgi, ka šī ir jau trešā izstāde, ko veidojam sadarbībā ar Rīdzinieku māju-muzeju Mencendorfa nams.”