Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:367, Did:0, useCase: 3


Arhitektūras muzejā tiek atklāts festivāls "Dizains. Nākotne"

Redakcija
Redakcija

Rīt, 1. decembrī plkst. 17.00 Rīgā, Latvijas Arhitektūras muzejā, notiks izstādes “Igaunijas kultūras plakāts 2015” atklāšana. Pirms izstādes atklāšanas plkst. 16.00 būs iespēja tikties ar Igaunijas grafikas dizaineriem - izstādes kurators un Hāpsalas Grafikas dizaina festivāla rīkotājs Marko Kekiševs (Marko Kekishev) un Marts Andersons (Mart Anderson) sniegs ieskatu Igaunijas mūsdienu grafikas dizainā.

Hāpsalas Grafikas dizaina festivāla fokuss vērsts uz plakātu mākslas un radošā rokraksta attīstību grafikas dizainā. Festivāls notiek jau vairāk kā desmit gadu. Katru otro gadu par labāko Iguanijas kultūras plakātu tiek rīkots konkurss, kas rezultē izstādē, kura vispirms skatāma Hāpsalā, bet pēc tam sāk savu ceļu pa Igauniju un ārvalstīm.
Šī ir iespēja gūt lielisku pārskatu par Igaunijas kultūras dzīves dažādajiem notikumiem un to atšķirīgajām vizuālajām identitātēm, kā arī, caur katra autora individuālo rokrakstu, nešaubīgi tvert šī laika atspulgu. Kaut gan izstādē redzam darbus, kas tapuši pēc dažādiem radošajiem principiem, dizaina tehnikām un, kurus veidojušas atšķirīgas paaudzes, kopumā tie veido vienotu veselumu – Igaunijas plakātu.

Lai arī plakāts kā fiziska lieta ir zaudējis savas pozīcijas pilsētu ielās un nu atkāpjas arī displejos pilsētvidē, nav ne mazāko zīmju, ka radošums būtu zudis, gluži pretēji – Igaunijas plakāti ir konkurētspējīgi starptautiskajā arēnā un veiksmīgi startē grafikas konkursos.

2015. gada Hāpsalas Grafikas dizaina festivālam tika iesniegti 248 plakāti, kas tapuši laika posmā no 2013 – 2015. gadam. Žūrija izvēlējās 49 autoru 80 darbus festivāla plakātu kolekcijai. Īpaša sadaļa “10 labākie kultūras plakāti” izveidota no darbiem, kas saņēmuši žūrijas augstāko novērtējumu.

Izstādes kurators: Marko Kekiševs (Marko Kekishev). Izstāde ir tapusi ar Igaunijas Grafikas dizaina asociācijas, Igaunijas Kultūrkapitāla fonda un Azartspēļu nodokļa padomes atbalstu.

Izstādi Latvijā rīko DIC.
Atbalsta: Rīgas Dome, Latvijas Arhitektūras muzejs.

Izstāde atvērta Latvijas Arhitektūras muzejā, Mazā Pils ielā 19, no 2015. g. 2. decembra līdz 2016. g. 8. janvārim, pirmdienās 9.00–18.00, O., T., C. 9.00–17.00, piektdienās 9.00–16.00, S., Sv. – slēgts. Ieeja bez maksas.

Izstādi piedāvā: festivāls Dizains.Nākotne (01.10.-15.11.2015.). Festivāla programmu veido dizaina izstādes, lekcijas, radošās darbnīcas.