Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Laikmetīgās mākslas festivāla “Survival K(n)it 7” atklāšanas pasākumi

Redakcija
Redakcija

Ceturtdien, 3. septembrī plkst. 19.00 kādreizējā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā (Krišjāņa Barona ielā 14) Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs atklās laikmetīgās mākslas festivālu “Survival K(n)it 7”, kas norisināsies līdz 20. septembrim. Pirms oficiālās atklāšanas aicinām apmeklēt Džamila Kamangera performanci pretī Ministru Kabineta ēkai un Egles Budvītītes performanci pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas.

Plkst. 15.00 pretī Ministru Kabineta ēkai Brīvības bulvārī 36 notiks pērļošanas performance – mākslinieks Džamils Kamangers pērļošanas tehnikā adīs bēgļu ceļošanas dokumentu. Džamils Kamangers (1948) ir Irānas kurdu mākslinieks, kurš šobrīd dzīvo Somijā, Helsinkos, taču savulaik pats bijis spiests saskarties ar bēgļa un imigranta pieredzi, ko izmanto, radot darbus tradicionālajās irāņu rokdarbu tehnikās, kuros reflektē par imigrācijas jautājumiem. “Survival K(n)it 7” izstādē tiks eksponēti arī Džamila Kamangera tradicionālajā kurdu pērļošanas tehnikā veidotie darbi - neeksistējošu valstu pases, atgādinot, ka kurdi ir lielākā pasaules nācija bez savas valsts.

Plkst. 18.00 pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas Aspazijas bulvārī 3 sāksies lietuviešu mākslinieces Egles Budvītītes performance “Horeogrāfija skrienošiem vīriešiem”. Unisonā virzoties pa noteiktu maršrutu, deviņi vīrieši veiks lēnu skrējienu, kas papildināts ar dejas soļiem. Performance tikusi īstenota arī citās pilsētās, tā pēta pūļa mentalitāti, kā arī skatītāja un izpildītāja attiecības, rosinot pārkāpt robežu, kas atdala vienu no otra. Lai pilnībā piedzīvotu šo performanci, skatītājiem ir jādodas līdzi vīriešiem, kļūstot par daļu no grupas.

Atklāšanas pasākumi turpināsies galvenajā festivāla norises vietā, kādreizējā LNB ēkā, sākot no plkst. 19.00. Ar performanci uzstāsies izstādes dalībnieki - mākslinieku grupa “KLĪGA”, etīžu teātris “Nerten”, kā arī zviedru mākslinieces Ingelas Īrmanes performances, kas saistītas ar mākslinieces ilgtermiņa izpētes projektu par invazīvajiem augiem: uzstāsies “Milzu japāņu krūmsūreņu pāna flautu ansamblis”, kā arī notiks latvāņu apdegumu initāciju akcija.

“Survival K(n)it 7” izstādes ietvaros darbosies biedrības “Museum Revealed” radītā spēle “Mazo lietu spēks”, kas piedāvās dažāda vecuma jauniešiem iespēju iepazīt laikmetīgās mākslas darbus caur radošām aktivitātēm, sasaistot tos ar savas ikdienas procesiem. Paralēli biedrības interaktīvās instalācijas „Pop Up! krājums” laikā tiks veidots netradicionāls muzeja krājums, tādējādi izjautājot institucionalizētās krāšanas prakses, ar ko nodarbojas muzeji un citas mākslas institūcijas. Vai un kā krājuma netradicionālais saturs spēs izkļūt no savas tradicionālās formas?

No 4. līdz 20. septembrim jau septīto reizi Rīgā norisināsies vērienīgākais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā – laikmetīgās mākslas festivāls „Survival K(n)it 7”. Kā katru gadu, festivāls „Survival K(n)it 7” aicina māksliniekus meklēt radoši alternatīvus izdzīvošanas modeļus, reflektējot par lokāli un globāli aktuālām sociālām tendencēm. „Survial K(n)it 7” tēma caur vārdu spēli ir ievīta festivāla nosaukumā un akcentē ikdienišķu darbību un „mazo lietu” potenciālu ietekmēt sabiedrībā nozīmīgus procesus. Adīšana kā ikdienišķa nodarbe festivāla tēmas kontekstā simbolizē radošas iniciatīvas, dažādu sabiedrības grupu, privāto un publisko telpu saaudumu, akcentējot socializēšanos un līdzdarbošanos. Kādreizējā LNB ēka šogad kalpos kā galvenā festivāla „Survial K(n)it 7” norises vieta, kurā notiks laikmetīgās mākslas izstāde, performances, koncerti, lekciju un sarunu programma. Atsevišķi pasākumi notiks arī pilsētvidē. Fetsivālu producē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, kuratores – Solvita Krese un Inga Lāce.