Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Reprezentējot jaunos gleznotājus, no 1. aprīļa būs skatāma izstāde “Spriedze”

Redakcija
Redakcija

No 2016. gada 1. aprīļa līdz 29. maijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) būs skatāma izstāde “Spriedze”, reprezentējot jaunos gleznotājus, kuri pēdējo gadu laikā absolvējuši Latvijas Mākslas akadēmiju. Šis ir jau trešais projekts pirms vairākiem gadiem aizsāktajai izstāžu sērijai “Jaunie Latvijas glezniecībā”, kas pievērš uzmanību un aktualizē jauno gleznotāju lomu laikmetīgajā mākslā.

Nosaukums “Spriedze” tematiski iezīmē šobrīd esošo sociālpolitisko situāciju, kā arī reflektē par spriedzi, kas pastāv dziļi cilvēka būtībā un ir klātesoša radošajā procesā. Viens no svarīgākajiem atlases kritērijiem bija kuratores vērojums, kā mākslinieki reaģē uz mūsdienu procesiem, atspoguļojot tos kā darbu idejiskajā, tā formālajā līmenī.

Izstādē pārstāvēto jauno autoru mākslinieciskās valodas amplitūda ir visai iespaidīga, pierādot, ka laikmetīgās mākslas nojauktās robežas attiecināmas arī uz glezniecību. Lai gan ir skaidrs, ka nav iespējams skatīt noteikta laika un paaudzes aktualitātes tikai vietējā mērogā, var apgalvot, ka lokālajā scēnā ir notikusi distancēšanās no ilggadējas Latvijas Mākslas akadēmijas figurālās glezniecības skolas tradīcijas. Šobrīd saturiski ir konstatējama atgriešanās pie ainaviskā un poētiskā, reizē mistificējot un transformējot to sapnim līdzīgās post-simboliskās kompozīcijās. Vairāku gleznotāju darbos izteiksme tiek reducēta līdz koncentrētu, abstraktu tonālo krāslaukumu izmantojumam, personisku pārdzīvojumu stāstu būvējot tikai ar triepiena un krāsas palīdzību, kamēr citu autoru daiļradē redzama jauno mākslas mediju ietekme. Atsevišķi izstādes dalībnieki reprezentē sevi kā izteiktus tradicionālo mākslas veidu noliedzējus, saistību ar glezniecību apliecinot vien kā krāsvielas esamību uz virsmas.

Pirmā sērijas izstāde “Candy Bomber / Našķu bumba” notika 2007. gadā, un tās uzstādījums bija apzināt un parādīt glezniecības medija augstās kvalitātes Latvijas mākslas telpā jauno mākslinieku izpildījumā. 2010. gada nogalē tika realizēta nākamā gleznotāju skate “Pilsētasbērni / Urbanchildren”, piedāvājot versiju par 21. gadsimta sākuma laika portretu. Tematiski izstāde bija veltīta pilsētai, tās ainavai un iedzīvotājiem.

Trešā sērijas izstāde “Spriedze” ļaus iepazīties ar jauno Latvijas mākslinieku meklējumiem glezniecības jomā un atklās plašākai sabiedrībai vēl nezināmus vārdus. Projektā piedalās Māra Brīvere, Magone Boleiko, Atis Izands, Klāvs Loris, Raitis Hrolovičs, Armands Kanaviņš, Elīna Mekša, Sandra Strēle, Vitalijs Staņislavskis, Mētra Saberova, Edgars Soprāns, Laimdota Steķe, Paula Zariņa, Zane Tuča, Linda Vigdorčika, Zane Veldre, Amanda Ziemele un Zīle Ziemele.

Izstādes laikā tiks demonstrēta Klāva Lora filma “Kāpēc tu glezno?” ar dalībnieku stāstījumiem par savu mākslu. Tāpat apmeklētājiem būs pieejams izstādes katalogs.