Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Aicina uz diskusiju Kuratora lomas: vecmāte, biedrs, mākslinieks

Redakcija
Redakcija

Aicina uz diskusiju Kuratora lomas: vecmāte, biedrs, mākslinieks
Foto: Haus Rucker Co., Oasis no. 7, installed at Documenta 5, Kassel, Germany, 1972

3. maijā plkst 18:00 Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs aicina uz diskusiju Kuratora lomas: vecmāte, biedrs, mākslinieks LLMC Ofisa galerijā. Iezīmēt savas darbības stratēģijas un metodes aicinātas kuratores Līga Lindenbauma un Maija Rudovska, sarunu moderēs filozofs un publicists Kārlis Vērpe. Uz sarunu tiek aicināti mākslinieki, nozares profesionāļi un citi interesenti.

Latvijā mākslas kuratora lomas izpratne arvien ir diezgan miglaina, ko pierāda konflikti starp institūcijām, kuratoriem un māksliniekiem, kas Latvijā un globālā mākslas vidē atgadās ar zināmu regularitāti. Tajā pat laikā kuratora statuss un tā izpratne ir viena no centrālām mākslas politikas figūrām, kas principā būtiski nosaka mākslas procesus. Kas tad ir kurators? Vai viņa palīdz māksliniekam dzemdēt savu izstādi? Varbūt kurators uzurpē mākslinieka darbu savām interesēm? Vai varbūt viņa ir māksliniekam līdzvērtīgs kolēģis? Bet varbūt kurators pats var pretendēt uz radošu, mākslinieciskas darbības statusu?

Diskusija Kuratora lomas: vecmāte, biedrs, mākslinieks ir pirmā saruna diskusiju ciklā “Mākslas politika”, kurā paredzēts gada garumā pievērsties dažādiem kultūrpolitikas jautājumiem, kas tiešā mērā saistīti ar mākslas procesu un izpratni.

Līga Lindenbauma agrāk strādājusi Laikmetīgās mākslas centrā (2004-2007), vadījusi Tukuma Mākslas muzeju (2011-2013), kopš 2013. gada Mūkusalas Mākslas salona izstāžu kuratore. Nozīmīgākie projekti - izstāžu sēriju Duets (2012-2014, Tukuma Mākslas muzejs), Latvieši. Mīti un konteksti (2014, Mūkusalas Mākslas salons), Lediņš. Starp to un kaut ko citu (2015, Latvijas Nacionālā bibliotēka).

Maija Rudovska ir neatkarīga kuratore. Bijusi kuratore un līdzkuratore vairākām izstādēm gan Latvijā, gan ārvalstīs: Sabiedrība darbībā – Moderna izstāde (ar Andreasu Nilsonu), (2014/2015, Modernās Mākslas muzejā Malmē un kim? Laikmetīgās mākslas centrā), Iekšpuse un ārpuse (2012-2013, kim? Laikmetīgās mākslas centrā), Hardijs Lediņš – laika gars un vietas atmosfēra (2009, Rīgas Mākslas telpā) u.c.