Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit 9 būs veltīts pasaules izziņai caur dabu

Redakcija
Redakcija

Jau devīto gadu Latvijas Laikmetīgās mākslas centrsseptembrī rīko vērienīgāko ikgadējo laikmetīgās mākslas notikumu BaltijāSurvival Kit.Šogad tam dots nosaukums “Saiet ābolā *kokā* sēnē*ledājā*gliemežvākā*briedī* kanārijputniņā*sikspārnī” un tas būs vērsts uz pasaules uztveres paplašināšanuun mācīšanos no dabas.

Survival Kit 9norisināsiesno 8. septembra līdz 1. oktobrimbijušajāLU Bioloģijas fakultātes ēkā Kronvalda bulvārī 4. Tā centrālais notikums būs starptautiska mākslas izstāde, ko papildināsplaša lekciju, filmu, ekskursiju, diskusiju unizglītības programma bērniem un jauniešiem.

Vai, ieklausoties zināšanās, ko piedāvā citas dzīvas būtnes, iespējams atrast ilgspējīgas alternatīvas mūsdienu apstākļiem? Iejušanās auga, dzīvnieka vai minerāla ādā atklāj citus uztveres veidus un spējas sajust. Survival Kit 9 piedāvās nākotnes ekosistēmas, kas ietvertu vairāk vienlīdzības un tiesību visu būtņu starpā.

“Vai, izvairoties no cilvēka centrālās lomas mācīšanās procesos, jūtot līdzi un izprotot citas būtnes, ir iespējams izveidot vienotāku izpratni par pasauli? Mēs dzīvojam laikā, kurā pasaule tiek interpretēta, izmantojot populismu un konservatīvu nacionālismu, un notiek neapdomīga dabas izmantošana, tāpēc Survival Kit 9 būs vērsts uz jaunas pieredzes un maņu apzināšanu, uzsverot citus pasaules uztveres un mācīšanās veidus,” stāstafestivāla kuratoru komanda Solvita Krese, Inga Lāce un Jonatans Habibs Engkvists (Jonatan Habib Engqvist).

Starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla kuratori atklāj, ka tā saucamo “alternatīvo faktu” vietā Survival Kit9 skatītājus vēlas iepazīstināt ar šaubām, aicinot pieņemt pazemību, ko ietver nezināšana un vēlme mācīties.

Šī gada kūrētajā izstādē būs iespēja redzēt tādu pasaules līmeņa mākslinieku darbus kā Marija Tereza Alvisa (Maria Thereza Alves), Lorija Andersone (Laurie Anderson),Žonatass de Andradi(Jonathas de Andrade), Lota Antonsone (Lotta Antonsson), Hildura Bjarnadoutira (Hildur Bjarnadóttir), Juris Boiko, Andris Eglītis, Ieva Epnere, Annika Eriksone (Annika Eriksson), Andris Grīnbergs / Laima Žurgina, Džims Holjoaks(Jim Holyoak), Nona Inesku (Nona Inescu), Brita Marakata-Laba (Britta Marakatt-Labba), Kristīne Edlunda (Christine Ödlund), Žans Penlevē (Jean Painlevé), Andrejs Polukords (Andrej Polukord), Krišs Salmanis, Ehsans ul Haks (Ehsan Ul Haq), Nomeda Urbona un Gedimins Urbons (Nomeda & Gediminas Urbonas), Džeimss Vebs (James Webb), Gernots Vīlands (Gernot Wieland),Vona Kitji (Wong Kit Yi) u.c.

Survival Kit 9 galvenie atbalstītāji ir Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome.

Par Survival Kit
Survival Kit,ik gadu piesaistot vairāk nekā 20 000 apmeklētāju, ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Baltijā kopš 2009. gada. Tas radās kā reakcija uz ekonomiskās krīzes skarto Latviju ar mērķi rosināt sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Katru gadu festivālam tiek izvēlēta sabiedrībā aktuāla un nozīmīga tēma. Kā festivāla norises vietas tiek izmantotas Rīgas tukšās ēkas, tādā veidā piedāvājot jaunas attīstības stratēģijas pilsētplānošanā.

Par Latvijas Laikmetīgās mākslas centru
Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, starptautisku un nacionāla mēroga mākslas notikumu kurators un producents, ir lielākā Latvijas laikmetīgās mākslas institūcija. Kopš 1993. gada tas pēta un veido laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai provocētu kritisku refleksiju par mūsdienu sabiedrības jautājumiem. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā Survival Kit, laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Hardija Lediņa gads un Latvijas pārstāvniecība tādos starptautiskos notikumos kā Kochi-Muziris biennāle, Venēcijas mākslas biennāle, Sanpaulu biennāle, Manifesta, Raumas laikmetīgās mākslas biennāle u.c. LLMC uztur vienīgo Latvijas laikmetīgās mākslas arhīvu.