Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Fonds “Mākslai vajag telpu” piedāvā sarunu par mākslu ar Gundu Reiri

Redakcija
Redakcija

Fonds “Mākslai vajag telpu” piedāvā sarunu par mākslu ar Gundu Reiri
Gunda Reire

Fonds "Mākslai vajag telpu" aicina uz sarunu par mākslu un mūsdienu mākslas muzeju dažādu jomu pārstāvjus un veido stāstu sēriju. Jaunākajā video saruna ar Starptautisko pētījumu centra izpilddirektori Gundu Reiri.

Politoloģe Gunda Reire uzskata, ka mākslas mērķis ir radīt dziļu iekšēju pārdzīvojumu. Ja meklējam mākslas darbos tikai skaisto un dekaratīvo, tas noplicina mākslas vērtību. Gunda dalās savās pārdomās, rādot sev piederošus mākslas darbus. Tajos ietvertās tēmas viņai ir svarīgas dzīvē un mākslā. Piemēram, Maijas Kurševas eksistenciālā grafika “Atdod visu sevi darbam”, kuras galvenais varonis ir Hjaks, Gundai Reirei radījis dziļas pārdomas par dzīves jēgu, par darbaholismu un licis pārvērtēt dzīves prioritātes. Tālāk Gunda rāda mākslas darbu grupu, kas ataino mātes mīlestības tēmu no dažādiem aspektiem. Gan ikona, kas bija nozīmīga laikā, kad nāca pasaulē meita Sofija, gan grafikas, kas parāda mātes un bērna ciešo vienotību, mātes mīlestības spēku un nozīmi bērna dzīvē.

“Ir jāmetās ar galvu pa priekšu tajā piedzīvojumā, tajā nezināmajā, ko mākslas pasaule sniedz”, uzsver Gunda, jo tas palīdz cilvēkam augt, garīgi attīstīties un paplašināt redzes lauku. Gundai Reirei ļoti nozīmīgs mākslinieks ir Marks Rotko. Viņa darbi ir meditatīvi, bet nevis nomierinošā, bet intensīvi uzrunājošā nozīmē. Rotko darbi uzrunā dziļākas dzīles cilvēkā un ir jābūt drosmei, lai ļautu mākslas darbam atvērt sevī iespējams līdz šim nezināmus dziļumus.

Gunda Reire uzsver, ka svarīgi bērnus izglītot jau no mazotnes, radīt mājās vidi, kurā ir mākslas darbi, un rādīt arī abstraktus un laikmetīgus darbus. Muzejos viņa vienmēr meklē ne vien izcilu ekspozīciju, bet īpaši programmas bērniem, kurās arī filozofiski piesātinātas un sarežģītas tēmas tiek pasniegtas bērniem saprotamā veidā un ieved tos mākslas pasaulē.

Domājot par Mūsdienu mākslas muzeju, Gundai Reirei svarīgākais šķiet ērta pieejamība - lai tas atrastos skaistā un pieejamā vietā, kurā satiekas gan tūristu, gan mūsu pašu ikdienas takas. Līdz ar to iespēja izvietot Pēckara un mūsdienu mākslas muzeju RTU ēku Kaļķu ielā 1, viņai šķiet ļoti laba ideja.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.