Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Fonds “Mākslai vajag telpu” piedāvā sarunu ar Laumu Valeini par mākslu un mūsdienu mākslas muzeju

Redakcija
Redakcija

Fonds "Mākslai vajag telpu" turpina video stāstu sēriju, kurā aicina dažādu profesiju pārstāvjus izteikt savu viedokli par mākslu un mūsdienu mākslas muzeju. Šoreiz saruna ar dermatoloģi Laumu Valeini.

Ārstes Laumas Valeines profesionālā specializāciia ir dermatoloģija. Viņa atzīst, ka māksla viņai ir svarīga jau no bērnības un uztver to kā ikdienas nepieciešamību. Māksla palīdz gūt gan mieru un līdzsvaru, gan enerģiju. Ietverot vienā vārdā, māksla Laumai Valeinei ir iedvesma, kas palīdz dažādās dzīves situācijās. Lauma uzsver, ka pat ja daudziem šķiet, ka māksla nav pirmās nepieciešamības lieta vai šķiet kaut kas dārgs un ekskluzīvs, viņai tieši māksla ir palīdzēju pārvarēt arī grūtus dzīves brīžus. Līdz ar to māksla var kalpot par terapiju un dot stimulu risinot eksistenciālus dzīves jautājumus.

Laumas Valeines kabinetā pie sienas apskatāmi Krsitīnes Luīzes-Avotiņas mākslas darbi. Viņa stāsta cik svarīgi, ka māksla ir līdzās ikdienas gaitās un ka tas pozitīvi ietekmē arī viņas pacientus. Lauma Valeine uzskata, ka māksla jāeksponē arī ārpus galeriju un muzeju telpām - netipiskās vietās un formās - lai padarītu to tuvāku sabiedrībai. “Māksla var atrasties jebkur,” saka Valeine, un ja paplašina ierasto “rāmi”, māksla kļūst pieejama lielākam cilvēku lokam.

Mīlestība pret mākslu veidojas jau no mazotnes, uzskata dermatoloģe, tapēc svarīgi bērnus vest uz izstādēm. Mākslai ir liela nozīme sabiedrības attīstībā, tapēc būtu nozīmīgi, ka, piemēram, mūsdienu mākslas muzejā, būtu programmas, kas domātas bērnu auditorijai.

Jautājot vai RTU ēku Kaļķu ielā 1, Lauma Valeine uzskata par piemērotu Pēckara un mūsdienu mākslas muzejam, viņa atzīst, ka no dažādiem aspektiem - novietojums, vēsturiskais konteksts - šī būtu ļoti pateicīga vieta.

Fonds "Mākslai vajag telpu" tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas uzsācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.