Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Saulgriežu rituāls Cīravā 21. jūnija vakarā aicina svinēt vasaras garāko nakti!

Redakcija
Redakcija

Jau trešo gadu Cīravas pils parkā ar īpašu Saulgriežu rituālu, kurā saplūdīs dabas maģija, skaņa, deja un uguns, tiks svinēti Saulgriežu svētki. Biedrība “Cita Abra” šim rituālam aicina pievienoties ikvienu, kas vēlas sajust šīs nakts enerģiju un sveikt vasaras iestāšanos.

Ņemot vērā, ka šogad vasaras saulgrieži iekrīt otrdienā, pretēji iepriekšējiem gadiem, programma tiks veidota daudz intīmāka, ieviešot jaunu tradīciju “Saulgriežu rituālu”. Visa vakara programma tiek plānots kā vienots rituāls, kur ar skaņas, dejas, dziesmu un uguns palīdzību tiks kopīgi aizvadīta gada garākā diena, lai sveiktu astronomiskās vasaras iestāšanās.

Rituāla galvenos elementus veidos:
Muzikāla performance: Artūrs Veinbergs un Harijs Vagrants – perkusijas un santurs.
Artūrs Veinbergs – apguvis perkusijas pie Migela Andresa Hernandeza Giraldi (Spānija, Latvija). Kopā ar Reini Jauno izdevis divus albumus. Artūrs pārzina dažādu bungu spēli, tai skaitā afrikāņu udu. Harija Vagranta pamata instruments ir Vidējo Austrumu santurs. Tā spēli ir apguvis, klejojot pa Turciju. Harijs ir sadarbojies ar dažādiem mūziķiem. Pēdējā laikā kā viesmākslinieks spēlē santuru grupā ''Zāle''

Laikmetīgās dejas izrāde “Vērpete”, horeogrāfu Krišjāņa Santa un Ērika Eksona (Zviedrija) izpildījumā. Mūzikas autors – ģitārists Rihards Lībietis. Izrādes “Vērpete” pamatā ir tautas melodiju struktūras, kuru ritmiskais kods nosaka dejotāju kustību telpā un laikā. Sākot ar vienu kustību un turpinot to attīstīt, mākslinieki virzās no mierpilnas līdz ātruma un emociju pieblīvētai atmosfērai. Aptuveni stundu garā izrāde pirmizrādi piedzīvojusi 2015. gada rudenī Starptautiskā jaunā teātra festivāla “Homo Novus” programmā, izpelnoties klātesošo ovācijas. Šoreiz tā notiek Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociācijas Latvijā un DANCE.LV žurnāla realizētās Programmas DEJA ietvaros. Finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Cīravas Pagasta pārvalde.

Etnogrāfiskais ansamblis “Suitu sievas”.
“Suitu sievas” dzīvo un dzied Alsungā. Ansamblis daudz koncertējis gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. 1973. gadā ansambļa dalībnieces filmējās latviešu mākslas filmā Pūt, vējiņi. No šā brīža tad arī radās oficiālais ansambļa nosaukuma Suitu sievas. Repertuārā izmantotas tās dziesmas, kuras dziedātas novadā paaudžu paaudzēs. Daudzas dziesmas pārmantotas dziedot, tomēr lielā mērā tiek izmantoti arī Folkloras krātuves materiāli.

Uguns skulptūru iededzināšana – autors Kārlis Īle.
Latvijas tēlnieks Kārlis Īle popularitāti iemantojis ar panākumiem ledus, smilšu un uguns skulptūru konkursos, kā arī viņš strādā arī ar tēlniecības tradicionālajiem materiāliem – akmeni, metālu un koku. Tēlnieks ir darinājis daudzus lielformāta vides objektus. Pamanāmākie no tiem ir – Saldus pilsētas strūklaka "Medus piliens", granīta skulptūra "Dzērveņēdājs" Ventspilī, sadarbībā ar tēlnieku Ģirtu Burvi piemineklis "Skursteņslauķis un mūrnieks" Rīgā, kā arī ažūra autortehnikā darinātās skulptūras "Lietusļautiņi" Ikšķilē, skulptūra "Vārna" Liepājā un skulptūra "Ilūzija" Biksērē. Cīravā varēs pieredzēt viņa darināto uguns skulptūru iededzināšanu.

Rituāla sākums 21:00, norises vieta – uz salas Cīravas pils parkā, ieeja pasākumā bez maksas.

Saulgriežu rituālu organizē kultūras un mākslas biedrība “Cita Abra” ar Cīravas Pagasta pārvaldes, SIA “PXB” un portāla KultūrasVēstis.lv atbalstu. ​Papildu informācija facebook.com/citaabra​.