Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Aleksandras Cukermanes personālizstādes atklāšana Teātra namā "Jūras vārti" Ventspilī

Redakcija
Redakcija

Aleksandras Cukermanes personālizstādes atklāšana Teātra namā "Jūras vārti" Ventspilī
A. Cukermane "Mīlētāji" ("Diena un nakts") 4.daļa. Vilna, kokvilna, 91 × 85 cm, 2015–2016. Foto: Ansis Starks

kim? Laikmetīgās mākslas centrs ielūdz uz Aleksandras Cukermanes personālizstādes "Tri Devici Pod Oknom" atklāšanu 21.aprīlī plkst.18.00 Teātra namā Jūras vārti Ventspilī, kas būs skatāma līdz pat 22. maijam.

Ar izstādes nosaukumā ietverto atsauci uz populāru krievu pasaku Tri Devici Pod Oknom, kim? Laikmetīgās mākslas centrs reģionālo projektu ietvaros Teātra nama Jūras vārti skatītājiem piedāvā iepazīt jaunus Maskavā dzimušās un Izraēlā dzīvojošās mākslinieces Aleksandras Cukermanes darbus, kas iepriekš tika izstādīti unikālajā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vidē Vecrīgā.

Cukermanes laikietilpīgi veidotie un detaļām bagātie darbi uzbur fantāziju pasauli, kas sakņojas krievu tautas mākslā, Austrumeiropas pasaku ilustrācijās un bērnības atmiņās par Krievijas dāčām. Starp izstādes darbiem ir zili tušas zīmējumi, kurus iedvesmojuši daudzās bijušajās PSRS valstīs pazīstami ornamentālās glezniecības stili, piemēram, hohloma – krievu tautas dekoratīvās mākslas stils ar tam raksturīgiem uz koka gleznotiem krāšņiem, tautiskiem ziedu rakstiem.

Tālāk bagātinot un ietekmējot arī krievu pasaku ilustrācijas un atsevišķu mākslinieku darbus, piemēram, Natālijas Gončarovas veidotos tērpos un dekorācijas Djagiļeva Krievu baletam, hohlomas pieskāriens šeit, izstādē, jaušams vairākos vitrīnā izstādītos porcelāna šķīvjos. Cukermanes apgleznotajās apaļajās virsmās riņķo kailas sievišķīgas būtnes, savukārt tos pavadošajos un telpā pamīši izkārtotajos zīmējumos nolasāmas arī nāras, pa kādam krabim un ugunsputns – šis slāvu folklorā pazīstamais maģiskais radījums, kas, no tālēm atlidojis, nes reizē svētību un lāstu tam, kurš cenšas to notvert.

Izstādes centrālie darbi ir četri gobelēni, kurus pēc Cukermanes skicēm veidojušas Latvijas tekstilmākslinieces Līva Kaprāle, Jolanta Šalvīte, Velga Vītola un Elīna Vojevoda. Atstatus cits no cita eksponēti, tie četros dažādos turpinājumos attēlo putnu un ziedu ieskautus vakara krēslā tikušos mīlētājus. Pasūtīšanas fakts un darba tapšanas process noteicis gobelēnu raksturu, kas atspoguļo katras tekstilmākslinieces atšķirīgos rokrakstus un dažādās pieejas aušanai stellēs.

Kā īpašs veltījums Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam izstādē ietverts arī šī muzeja fasādes zīmējums ar melnu tušu uz balta papīra. Te ieskanas tā pati estētiskā valoda, kas iepriekš izmantota mākslinieces izstādē Ko redzēja mēness (What the Moon Saw) Telavivas laikmetīgās mākslas galerijā Noga. Eksponēti arī divi zīmuļa zīmējumi, kuru stils atdarina paraugus no tekstilmākslinieku rokasgrāmatām, – ar ziedu rakstiem, veidotiem ikoniskajā zilajā un sarkanajā krāsu gammā uz tik tikko redzama, ar roku veidota melna rūtiņu režģa. Šajos zīmējumos ir koncentrēta mākslinieces vēlme tuvoties tradīcijai, folklorai un lietišķajai mākslai kā galvenajām atsaucēm un materiāliem, veidojot savu unikālo fantāziju pasauli, par kuru varam gūt tikai acumirklīgu nojausmu.

Aleksandra Cukermane (Alexandra Zuckerman) ir dzimusi 1981. gadā Maskavā. Desmit gadu vecumā kopā ar ģimeni imigrējusi uz Izraēlu, kur dzīvo un strādā joprojām. Studējusi mākslu Becalēla Mākslas un dizaina akadēmijā Jeruzalemē un Städelschule Frankfurtē pie Mainas, kā arī bioloģiju Telavivas Universitātē. Viņas personālizstādes norisējušas: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Rīga (2016); Galeria Sabot, Kluža-Napoka, Rumānija (2015); MK Search Art, Sandžovanni Valdarno, Itālija (kopā ar Michal Helfman un Eli Petel) (2014); Fruit and Flower Deli, Stokholma, Zviedrija (kopā ar Lucie Fontaine) (2014); Art Cologne, Ķelne, Vācija (pārstāvot Galerie Christian Nagel) (2011); Galerie Christian Nagel, Berlīne, Vācija (2008) un Noga Gallery of Contemporary Art, Telaviva, Izraēla (2013). Piedalījusies arī vairākās grupas izstādēs, tostarp Susy Culinski & friends, Fanta Spazio, Milāna, Itālija (2015); Filosofen, Galleri Riis, Oslo, Norvēģija (2015), Paraugs džina veidošanai, galerijā 427, Rīga, Latvija (2014/2015); The Drawing Room, Magasin III, Stokholma, Zviedrija (2014); I Herclijas Laikmetīgās mākslas biennālē, Herclija, Izraēla (2007); As If Words Meant Nothing, Kunstbuero, Vīne, Austrija (2009); Garbage Man Please Garbage Me, Brun, Diseldorfa, Vācija (2006). Aleksandra Cukermane ir saņēmusi Becalēla Mākslas un dizaina akadēmijas mākslas izcilības balvu un Amerikas-Izraēlas Kultūras fonda Šareta stipendiju. 2014. gadā bija Iaspis programmas rezidējošā māksliniece Stokholmā.

Atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, LR Kultūras ministrija, Rīgas dome, Izraēlas vēstniecība Latvijā, Latvijas Mākslas akadēmija, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Borisa un Ināras Teterevu fonds, Galeria Sabot, VKN.